Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová vládní opatření na podporu Romů: Budou mít přednost na úřadu práce?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
23. února 2015
18:32

Konec diskriminace Romů! To hlásá ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který představil novou vládní strategii pro začleňování této menšiny do společnosti. Díky těmto opatřením by Romové například měli být upřednostňováni na úřadech práce, mělo by se zvýšit jejich zastoupení ve veřejné správě a snížit počet romských dětí ve „zvláštních školách“.

Vláda dnes schválila strategii romské integrace do roku 2020. Materiál obsahuje opatření ve vzdělávání, bydlení, zaměstnávání či v bezpečnosti, která mají pomoci zvrátit dosavadní nepříznivý vývoj a zhoršování situace Romů a srovnat jejich podmínky s ostatními obyvateli. Novinářům schválení strategie oznámil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Schválený dokument odmítla expertka opoziční ODS Lenka Kohoutová. Podle ní není možné jednu menšinu upřednostňovat.

Podle strategie by romské děti už neměly končit ve „zvláštních školách“, tedy v praktických školách pro lehce mentálně postižené. Měly by se začlenit do běžných škol. Ministerstvo školství má do konce příštího roku navrhnout „systém efektivní podpory“ pro školáky z chudších romských rodin, aby mohli jezdit na lyžařský výcvik či do školy v přírodě a chodit do kroužků. Do konce letoška by měl být hotový i návrh na zajištění stravování romských žáků. Zvýšit by se měla také suma na stipendia pro romské středoškoláky a vysokoškoláky.

 Zvednout se má i podpora na dotovaná pracovní místa, do konce roku to má zajistit resort práce. Na jeho úřadech by měli být Romové upřednostňováni podobně jako dlouhodobě nezaměstnaní nebo rodiče malých dětí. V oblastech s ghetty se mají víc využívat veřejně prospěšné práce. Víc peněz má plynout do stáží romských studentů a absolventů. Podporu má mít sociální podnikání.

 

Obyvatelé ghett by se měli také lépe dostat k sociálním službám. Dienstbier má zajistit dostatečné financování programů terénní práce a předcházení sociálnímu vyloučení. Romské organizace a romští aktivisté by se měli zapojit do protidrogové prevence. Zdravotníci, policisté či úředníci by se měli připravovat na práci s menšinami. Soudní poplatky u antidiskriminačních žalob mají klesnout na 1 000 korun. Počítá se s kampaněmi proti nenávisti a na podporu tolerance.

Dienstbier má pravidelně mapovat zastoupení Romů a Romek v zákonodárných a poradních pozicích. Příslušníci menšiny by se měli dostat do všech pater veřejné správy. Konat by se měl nábor do státní služby, a to třeba mezi romskými středoškoláky.

Na integrační opatření chce Česko využít peníze z EU. V příštích letech by mohlo získat miliardy korun, a to ze tří programů. Z programu zaměstnanost, věda a výzkum a z integrovaného operačního programu, který spravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Peníze v nich na integraci jsou vyčleněny, uvedl už dřív Dienstbier. Příslušné resorty už uzavřely memoranda o spolupráci. Výzvy k podávání žádostí o peníze se budou u všech tří programů koordinovat.