Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti musíte nechat očkovat, je to povinné! Jinak hrozí pokuta, rozhodl soud

Ústavní soud ve sporu o očkování rozhodl: rodiče musí nechat své děti očkovat! (ilustrační foto)
Ústavní soud ve sporu o očkování rozhodl: rodiče musí nechat své děti očkovat! (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
23. února 2015
14:52

Ministerstvo zdravotnictví může dále nařizovat očkování dětí. Za vyhýbání se této povinnosti hrozí nadále rodičům či zákonným zástupcům pokuta až 10 000 korun. Rozhodl tak dnes Ústavní soud.

O zrušení očkovací povinnosti žádali soud rodiče, kteří po vleklém sporu museli zaplatit každý po 4 000 korunách, protože nezajistili očkování svého potomka tzv. hexavakcínou.

Nyní jsou v Česku povinné jen dětské vakcíny. Mnozí rodiče ale potomky očkovat nechtějí. Povinné očkování přitom v Česku umožňuje část zákona o ochraně veřejného zdraví, podle níž smí ministerstvo vyhláškou stanovit povinné vakcíny.

Pro české děti je tak nyní povinné nejen očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína pak děti chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi.

Návrh rodičů, který Ústavní soud odmítl, však zpochybňoval i ustanovení zákona o přestupcích, které umožňuje dát za nedodržení povinnosti pokutu až 10 000 Kč.

Ani negativní názor na očkování a obava z rizik však podle verdiktu Nejvyššího správního soudu nevyvazuje rodiče z povinnosti umožnit vakcinaci dětí. Právě tento rozsudek napadla ústavní stížnost rodičů. Dnešní nález Ústavního soudu je pak významný proto, že se k věci vyjádřilo plénum soudu, nikoliv jen některý z jeho tříčlenných senátů. Názory na prospěšnost očkování se však stále liší, někteří lidé považují vakcíny za nebezpečné.

Pokuty pro školy a tábory za neočkované děti

Spor o očkování se přitom u Ústavního soudu řešil vícekrát. Základní nález roku 2011 uvedl, že lze rodičům sankci prominout jen v individuálních a odůvodněných případech. Např. když očkování prokazatelně odporuje náboženskému přesvědčení rodiny. V takové situaci by měl stát od nátlaku na odpůrce očkování upustit. Jinak ale Ústavní soud tehdy potřebnost a ústavnost povinného očkování dětí nezpochybnil, je to prý spíše politická a expertní otázka.

Spornou otázku představovalo už v minulosti také to, že povinné očkování jakožto zásah do základních práv vymezuje pouze vyhláška, a nikoliv přímo zákon. Podle staršího verdiktu Nejvyšší správní soud je ale toto řešení přípustné i praktické – umožňuje pružně reagovat na výskyt infekčních onemocnění i postup vědeckého poznání.

Ústavní soudci připravují na začátek března ještě jeden nález související s vakcínami. Konkrétně jde o očkování jakožto podmínku pro přijetí do mateřské školy. Ministerstvo zdravotnictví nedávno přišlo s novelou zákona o veřejném zdraví. Sněmovna by se jí mohla zabývat na březnové schůzi. Počítá například se zvýšením pokut pro školy a organizátory dětských táborů za účast neočkovaných dětí.

jana1313 ( 24. února 2015 11:36 )

Sedíš si na vedení nebo jsi blbej od narození? Jasně píši, že problémem není očkování obecně, že problémem je nevhodný způsob očkování za použití zbytečně nebezpečných vakcín, které se používají jenom kvůli zisku farmaceutických firem, místo aby byly nahrazeny vakcínami skutečně minimálně rizikovými. A dokud se s tím něco neudělá, měli by mít rodiče možnost tomuto zbytečně vysokému riziku své děti nevystavit. Měla by jim být dána například alternativní možnost šetrnějšího očkování s účastí na úhradě. Ne je nutit nechat do dítěte píchat svinstvo které už bylo v zahraničí mnohokrát přímo spojeno s úmrtím nebo těžkým postižením dítěte! Jenom ovce si nechají srát na hlavu a plní i nesmyslná a nebezpečná nařízení aniž by volaly po nápravě.

hofihofi ( 24. února 2015 02:54 )

A kolik tech pripadu znas a maji vubec spojitost, zname to - mas blbe dite, to je vina ockovani, svest ma nekoho blaboply, jakop s domacima porodama,

hofihofi ( 24. února 2015 02:51 )

Mas vubec tuseni, kolik drive umiralo deti na zaskrt, cerny kasel,spalu, nestovice, a problemy s ockovanim jsou pouze ojedinele, a jak bys rozhodla, ma se neco stat jednomu diteti nebo stovkam. A reseni je jkednoduche, nechces ockovat, vystehuj se do zeme, kde to neni povine, neohrozuj dezi jinych matek, pro svuj neodborny nazor, nic ti nebrani,

jana1313 ( 24. února 2015 00:41 )

Obecně máš pravdu. Problém je bohužel v tom, že kdyby se farmaceutické firmy nehnaly pouze za většími a většími zisky, kdyby jim skutečně šlo o zdraví lidí, bylo by možné děti očkovat s nesrovnatelně menším rizikem těžkých následků nebo i smrti, než je tomu v současnosti. To riziko je bohužel čím dál tím větší.....A když mámě po očkování úplně zbytečně umře dítě, těžko jí utěší, že to bylo pro dobro většiny.

sissy ( 24. února 2015 00:17 )

Moje deti se narodily v Africe a byly ockovany ve veku dvou dnu ! Je tragedie, kdyz dite zemre nasledkem ockovani jako je tragedie, kdyz dite zemre na nemoc, na kterou nebylo ockovano. Je prece vseobecne znamo, ze ockovani muze vyvolat nezadouci ucinky, stejne jako kazdy jiny zakrok, ktery podstupujeme. Ale ockovani zachranilo mnohem vice zivotu nez zmarilo. Toto tema je velmi sensitivni, jelikoz se netyka pouze jedince.Nakazeny muze nakazit sve okoli a proto pokud dite nedrzite doma pod zamkem, tak nemuzete rict, ze rozhodujete pouze za sve dite. Ja uz jsem procestovala svet a za ockovani jsem vdecna. Videt umirat deti na nemoci na ktere nemusi, to neni pekny zazitek.

Zobrazit celou diskusi