Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Epidemie spalniček v Německu: Zemřelo roční dítě! Hrozí i u nás?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK ljš - 
23. února 2015
13:23

Zatímco v Česku řádí chřipka, Německo se potýká se spalničkami a bohužel má už i první oběť. V Berlíně na tuto dětskou virovou chorobu zemřelo jedenapůlroční batole, informoval dnes berlínský zastupitel Mario Czaja. Kvůli spalničkám zůstala pro dnešek uzavřená jedna ze škol v metropoli.

V Berlíně se spalničky začaly šířit loni v říjnu a od té doby jimi onemocnělo 574 lidí. V celém Německu se loni touto nemocí nakazilo 1 774 pacientů, což je desetinásobek proti roku 2012, vyplývá ze zdravotnických statistik.

Czaja dnes uvedl, že spalničkám podlehl malý chlapec 18. února. Zatím se neví, zda byl očkovaný a jak se nakazil.

Kvůli těžkému případu spalniček se dnes uzavřela pokračovací škola v berlínské čtvrti Lichtenrade. Spolužáci a učitelé nemocného musejí hygienikům předložit očkovací průkazy a případně se nechat očkovat, škola by ale měla v úterý opět normálně fungovat.

Podle Institutu Roberta Kocha je v současnosti většina německých dětí před nemocí chráněna, očkování jich podstoupí 95 procent. Problémem ale mohou být dospělí, kteří se v dětství vakcíně vyhnuli a nyní je může nemoc ohrozit. Institut proto vyzývá k masivní kampani zaměřené na očkování dospělých. Ministerstvo zdravotnictví se k návrhu zatím nevyjádřilo.

Na spalničky není žádný specifický lék. Léčí se pouze projevy onemocnění – horečka a další nepříjemné symptomy. U dospělých bývá onemocnění často odhaleno později než u dětí, a spalničky jim tak mohou způsobit vážnější problémy. Nemoc můžou při těžkém průběhu provázet zápal plic nebo encefalitida.

V Česku je vakcína proti spalničkám součástí povinného očkování. „Epidemiologická situace je taková, že až na lokální epidemii spalniček na Ústecku zatím problém není takový, abychom upřednostnili individuální ochranu, ale naopak se ukázalo, že například proti příušnicím, které se objevily u mladších dorostenců, je výhodnější, aby jim protilátky vydržely co nejdelší dobu, posunout přeočkování druhou dávkou až raný školní věk,“ vysvětlila  členka národní imunizační komise a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi