Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ukázal se pražský klokan: A jako první ho spatřil Blesk: To je vykuk!

Autor: Saša Vetkovská, zrk - 
23. února 2015
06:00

Kuk, překvapení! Mládě klokana horského, které více než půl roku máma ukrývala ve svém vaku, vykouklo v pražské zoo v sobotu poprvé na svět. A Blesk byl první, kdo ho spatřil.

„Asi malé neuvidíte, ještě nikdo ho neviděl,“ varoval fotografa Blesku ošetřovatel. Máma klokanice ale byla viditelně v dobrém rozmaru, a tak jsme poslechli intuici a trpělivě čekali. Po třech hodinách do objektivu fotoreportéra mrknul malý klokaní vykuk. Klokánci se rodí velcí jako fazolky. Jejich vývoj probíhá ve vaku a dlouho nikdo neví, že je samice matkou. „Mláděti bude nyní asi 8 měsíců. To je totiž doba, kdy poprvé z vaku vykoukne, a my můžeme odhadovat, kdy samice zabřezla,“ objasnila včera Blesku zooložka Romana Anděrová.

Klokanice dokážou dát život současně třem generacím. Jak? Z oplozeného vajíčka se během měsíce vyvine a narodí slepé holátko velké asi 2 cm. Máma mu na svém břiše olíže cestičku, po které se vyškrábe do vaku. V něm se nosí a pije asi půl roku. Když uvolní místo, přijde na svět další sourozenec, který obsadí vak. Starší mládě ale máma nadále kojí. Mezitím však může znovu zabřeznout. Než druhé mládě uvolní vak, oplozené vajíčko se zastaví ve vývoji a počká na svou chvíli v tzv. třetí děloze. Když se vak opět uvolní, vývoj dokončí a vše se znovu opakuje.

naidka ( 23. února 2015 07:50 )

Dyť jim nekaz radost po tom tříhodinovém čekacím martýriu a když měli tu intuici...

tigrusenka ( 23. února 2015 07:49 )

A jejda, tady je už vyšší level, blbounek spolupracuje s bulvárem

Zobrazit celou diskusi