Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká měsíční předpověď: Dočkáme se konečně jara?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
21. února 2015
15:02

Jaro začne mnohem pozvolněji než loni! Mírná zima vydrží zřejmě i v dalších čtyřech týdnech. V některých dnech teploty přesáhnou deset stupňů Celsia, ačkoli rána zůstanou studená.

Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí zveřejněného dnes Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). Pro přelom února a března se podle meteorologů jedná v dlouhodobém srovnání o průměrné teploty a ani u srážek nečeká ústav velké výkyvy od průměru.

V České republice bude v příštím měsíci, tedy od 23. února do 22. března, nejchladněji pravděpodobně hned v následujícím týdnu na konci února. Průměrná denní teplota bude kolem pěti stupňů a celkové rozpětí denních teplot odhaduje ČHMÚ na čtyři až osm stupňů. Poté již bude rtuť stoupat - v prvním březnovém týdnu v průměru na zhruba sedm stupňů a v dalších dvou týdnech na devět. Horní hranice rozpětí denních teplot bude v březnových týdnech dokonce 13 až 15 stupňů.

"Rána však budou stále studená - kolem, nebo i pod bodem mrazu," oznámili meteorologové. Průměr nejnižších nočních teplot se dokonce ani v jednom z příštích čtyř týdnů nedostane nad nulu. Pohybovat se bude od minus dvou stupňů po bod mrazu a dolní hranice možného rozpětí nočních teplot dosahuje až k minus šesti stupňům.

Nynější zima byla vesměs mimořádně teplá. Zvláště leden přinesl spíše jarní počasí, například 13. ledna bylo v Byňově na Českobudějovicku a v Dobřichovicích u Prahy rekordních 14 stupňů Celsia. Takové teploty odpovídají podle meteorologů spíše březnovému počasí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi