Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr Holec: Užij si Prahu, jezdi sockou

Petr Holec, komentátor Blesk.cz a redaktor týdeníku Euro
Petr Holec, komentátor Blesk.cz a redaktor týdeníku Euro  (Autor: Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
20. února 2015
14:00

KOMENTÁŘ: Neměl bych pražskou MHD hanit tímto výrazem. Kdysi nám to vzkázal i exprezident Václav Klaus, zatímco seděl ve svém Audi A8, protože superb mu „drncal“. Jenže pražská MHD bohužel „socku“ stále připomíná: kvůli absenci stálých revizorů i netečnosti většiny tramvajáků se stala útočištěm bezdomovců, narkomanů, opilců a všech, co nemají nic lepšího na práci. Většina lidí proto dlouho přemýšlí, než se posadí.

Pražští radní teď schválili zlevnění ročního kuponu MHD o 1100 korun, což podle nich vyžene mnohé lidi z aut a nažene právě do MHD. Samozřejmě šlo o plán zelených, kteří vedení Prahy od voleb vydírají. Celkem je i chápu: většina z nich jezdí na kole nebo chodí pěšky, takže se jich to netýká. Jenže tím dárek od města nekončí: po zavedení modrých zón, jež v metropoli de facto znemožnily legální používání auta, Praha už delší dobu plánuje i zpoplatnění vjezdu do širšího centra. To už na rozdíl od levnějšího kuponu není prevence, ale přímá represe. Neboli trest, chcete-li.

Při prezentaci podobných plánů se politici rádi ohánějí sofistikovanými západoevropskými metropolemi jako Berlín, Londýn či Vídeň. Proč ne. Bohužel už neříkají, že MHD v těchto městech nepřipomíná pražskou „socku“, takže jí bez obav využívají i bankéři. V Londýně si koupíte jízdenku u řidiče autobusu nebo revizora, kteří současně dovnitř nepustí nikoho nežádoucího. Metro se nerozjede, dokud z něj nevystoupí romští žebráci. Jízdenka zakoupená přes SMS vám taky přijde do mobilu hned, takže vás předtím nechytí revizor.

V Praze vás romští žebráci při nástupu do tramvaje zmlátí. Jízdenku si nekoupíte u šoféra ani v mnohých trafikách. Permanentní průvodčí neexistují. Mobilem placeným zaměstnavatelem si jízdenku přes SMS nekoupíte, ani když chcete. Někdy se tomu taky říká česká cesta: zaveďme západoevropské poplatky a restrikce, kvalitu služeb ale nechme českou a pak se divme! Místo MHD tak možná budeme v Praze brzy jezdit na kole nebo chodit pěšky i my, normální lidé.



datelobecny ( 20. února 2015 18:10 )

Co to mele ten prasopes? Pražské metro je čisté a jezdí pravidelně, narozdíl od Pařížskéh, to je hnus, starej, špinavej, poruchovej. Člověk se tam bojí vkročit, když je bílej a trochu líp oblečenej, pac je to tam samej bubák.

anka ( 20. února 2015 18:02 )

taky se mi MDH v Praze zda na vysoke urovni...jen bych udelala tu moznost, ze by si bylo mozne u ridice koupit listek...

jany ( 20. února 2015 16:42 )

tak nejak. jezdim mhd celkem spokojene. kdyz je noc nebo mam obri nakup, zavolam si taxi, jinak je to funkcni, rychla zalezitost.

jany ( 20. února 2015 16:41 )

nesouhlasim. zebraci jsou i v berline a dalsich mestech. v parizi a londyne chybi eskalatory, stare babicky chodi po spoustach schodu. tak presna mhd, jako je u nas, je svetovou vyjimkou. krome havarii nepamatuju, ze by tremvaj jela pozde. vadi mi spinavci a arogance, ale spatne to tu rozhodne neni. auto nemam

panamira ( 20. února 2015 15:35 )

Zde vládne německá ekonomika a euro je přizpůsobené na ruku jejich zájmu - exportu. České platy těsně nad vodou a evropské vstupy za všechny produkty. 90% populace republiky zadlužené na dlouhou dobu díky této politice. Lidé ztratili důstojnost

Zobrazit celou diskusi