Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Norové nechápou, jak je případ odebraných chlapců citlivý, říká Sobotka, který dostal norskou odpověď!

Autor: ČTK, simao - 
20. února 2015
12:51

Premiér Bohuslav Sobotka se zapojil do případu, ve kterém se snaží česká maminka Eva Michaláková získat zpět své syny Davídka a Denise. Tomu je dnes shodou okolností 9 let, narozeniny však stráví sám v pěstounské rodině... Podle Sobotky norská strana stále nepřistoupila na to, jak citlivý je tento případ. Zároveň ujistil, že se česká vláda snaží dál vyvíjet „odpovídající diplomatický tlak“.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal na svůj dopis s dotazy ke kauze bratrů Michalákových od šéfky norské vlády jen obecnou odpověď. Podle něj norská strana význam a citlivost případu pro Česko zatím dostatečně nevyhodnotila. „Vláda se případu dětí Michalákových věnuje velmi intenzivně od začátku svého fungování,“ ujišťoval však Sobotka ve zprávě, v níž Sněmovnu informuje o postupu v případu. Dokument dnes zveřejnil úřad vlády.

Dnes devítiletého Denise a šestiletého Davida norské úřady odebraly české matce a otci v květnu 2011, a to kvůli podezření na násilí, zneužívání a nedobrou situaci v rodině. Policie případ vyšetřovala, pro nedostatek důkazů ho ale odložila. Obvinění nepadlo. Hoši vyrůstají odděleně v jiných pěstounských rodinách. Matka je smí vídat dvakrát ročně po 15 minutách. Chce je získat do péče.

Česká diplomacie podala Norsku už dvě nóty, premiér napsal šéfce norské vlády Erně Solbergové. Ptal se třeba na to, proč jsou hoši dál u pěstounů, žijí odděleně a jestli norské úřady budou spolupracovat s českými. „Odpověď norské předsedkyně vlády reaguje na zmíněné otázky pouze obecně... Je evidentní, že norská strana zatím dostatečně nevyhodnotila, jak citlivou a významnou otázku pro naši společnost osud obou chlapců představuje,“ uvedl Sobotka.

Video Mého syna sociálka málem udusila! Michaláková o zásahu v Norsku - TV Barrandov
Video se připravuje ...

Podle Sobotkovy zprávy z odpovědi vyplývá, že do nynějšího řízení u norských úřadů norská vláda a její členové nemohou zasahovat. Sobotka věří, že by se situace mohla zlepšit po cestě šéfa brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána do Norska. „Pokud se tak nestane, jsem připraven adresovat norské předsedkyni vlády další dopis, v němž budu požadovat podrobné objasnění celkové situace v závislosti na aktuálním stavu a výsledcích probíhajícího řízení,“ uvedl Sobotka.

Eva Michaláková požádala v prosinci v Norsku o přezkoumání svého případu. Podle Sobotky je nutné řízení nechat proběhnout. „Nebude-li matka úspěšná ve své žádosti na navrácení dětí do péče, existuje stále možnost požádat o svěření obou dětí do péče v rámci širší rodiny v České republice, což se chystá učinit její sestra,“ dodal český premiér.

zauber ( 21. února 2015 11:19 )

Politika a pravda po česku: Norové jsou zaostalým, špatným, stupidním národem, který nám nechce rozumět a nechce si od nás nechat radit. Paní Michaláková je svatá, téměř jako panenka Marie. A přitom jí ti zlí a bezcitní Norové odebrali syny o které dne a noci pečlivě pečovala. Ba dokonce do Norska se odstěhovala, snad aby se jím mohla nejlépe věnovat a aby její synové kromě ráje na zemi, který představuje Česko, poznali taky bídu a hrůzu Norské země.

babana ( 20. února 2015 15:47 )

Tohle na tu jejich fašounskou sociálku platí: Rodiče byli obviněni na základě informace, že dítě přichází do školy dlouhodobě zasmušilé. Když rodiče Helena a Arkadiusz sdělili sociálním pracovnicím, že je jejich devítiletá dcera smutná, protože má strach o zdraví své vážně nemocné babičky, pracovníci úřadu dítě odebrali do náhradní péče. (Nesmíte totiž s dětmi probírat ani nic rodinného, co by je jakkoliv "stresovalo", jako je např. zdravotní stav příbuzných... raději jim lhát, to je podle norů v pořádku.) Rodiče s pomocí polského soukromého detektiva Krzysztofa Rutkowského pomohli dítěti od pěstounů uprchnout a dopravili je do Polska, Norsko v reakci na „únos“ zakázalo rodině vstup do Norska. Norské úřady žádaly navrácení dívky k pěstounům, ale polský soud jejich požadavky zamítl jako neopodstatněné.

babana ( 20. února 2015 14:11 )

Je to banda přizdisráčů. Jednou to jsou občani ČR, tak ať je koukají fofrem vydat zpět do ČR, jaképak vyjednávání. Co si jako myslí, že s juvenilním zasranstátem s jejich fašistickou sociálkou vyjednají?

babana ( 20. února 2015 14:07 )

Samé jednání v rukavičkách, přizdisráči z vlády. Tvrdě je opakovaně vyzvat k okamžitému vydání našich občanů do ČR! Jaképak vyjednávání, jsou to naši občané? Tak ať nemelou nějaké sra*čky, kterýma zdůvodňují zadržování 2 našich dětí v jejich juvenilním zasranstátu a koukají je fofrem vydat do ČR.

zlatuska.zlata ( 20. února 2015 13:34 )

Norové raději budou vše komentovat obecně, aby se někdo z nich neprokecl. Jenže ono stačí z jejich postojů i v dalších případech vypozorovat, jak jsou zakomplexovaní a mají o sobě to nejvyšší mínění, prostě neomylní. Ano, nikde to není na světě dokonalé. Tento norský postoj ale u mě není vyspělá civilizace! Na rozdíl např. v USA kde revidovali případy odsouzených osob, kteří seděli za zločiny, které nespáchali (justiční omyly). Je paradoxem, že v učebnicích pro základní školy zavádějí vulgární obrázky http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=25857 . Schovávají se jen za nějaké klišé "vše pro dobro dítěte" a deformují normální běžnou výchovu dětí v rodinách. Prostě u některých norských úředníků jde o komplexy a peníze. PS: Sladkosti: ta norská premiérka musí mít sobotu sedm dní v týdnu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa