Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišův favorit Pelikán: Na jednání za Sobotkou přijel na kole!

Autor: simao, ČTK - 
13. února 2015
15:43

Premiér Sobotka (ČSSD) je připraven navrhnout prezidentu Zemanovi na ministra spravedlnosti kandidáta hnutí ANO Roberta Pelikána. Vyplynulo to z dnešní schůzky Sobotky a Pelikána, na kterou dosavadní náměstek končící ministryně Válkové přijel s úsměvem a na kole! Navzdory tomu, že jeho jmenování může zkomplikovat sám Miloš Zeman.

Válková podala demisi k 1. březnu, Zeman ale dnes uvedl, že ještě zváží, zda rezignaci přijme. Premiér Sobotka však zdůraznil, že odpovědnost za personální složení vlády má předseda vlády, nikoliv prezident. „Pan prezident by se měl zachovat odpovědně a demisi paní Válkové přijmout,“ prohlásil. „Nejsme v prezidentském systému,“ dodal Sobotka s tím, že odpovědnost za složení vlády má on, a nikoli prezident.

Pokud by Zeman demisi nepřijal, Sobotka mu pošle návrh na odvolání Válkové. Prezident pak podle něj v takovém případě nebude mít jinou možnost než ministryni odvolat.

O Zemanově váhání ohledně přijetí demise Válkové pak Sobotka prohlásil, že si není vědom, že by chtěla ministryně pokračovat – jak tvrdil Zeman. „Všichni víme, že paní ministryně Válková podala rezignaci na svůj úřad... Nevím o tom, že by tato rezignace byla ze strany paní ministryně jakkoli zpochybněna,“ uvedl premiér, zatímco ruchové mikrofony FTV Prima zachytily slova prezidenta Zemana o tom, že se Válková „podělala“.

Video Zeman o Válkové - TV Prima
Video se připravuje ...

„Je zkrátka třeba, aby se vyjasnila pozice pana prezidenta k demisi paní ministryně Válkové,“ dodal Sobotka. Situaci však zkomplikovala Zemanova státní návštěva Jordánska a Spojených arabských emirátů. Po návratu se Zeman chce sejít s Babišovým kandidátem Pelikánem.

Podle Sobotky bude prvotním úkolem nového ministra dotáhnout realizaci dohody vlády a představitelů justice o platech. Sobotka uvedl, že Pelikán má pro funkci ministra dostatečnou kvalifikaci. „Na jedné straně má pan Pelikán nespornou výhodu v tom, že je již plně zorientován v resortu spravedlnosti... Na druhou stranu byl určitým způsobem spojen v těch minulých měsících s fungováním ministerstva spravedlnosti,“ upozornil Sobotka. Pelikán tak dle něj bude muset přesvědčit koaliční poslance a senátory, že chce zvolit aktivnější přístup k prosazování ministerských návrhů a více s nimi komunikovat.

Pelikán, který na schůzku s premiérem přijel na kole, dodal: „Osobně se domnívám, že ministerstvo spravedlnosti není v nějakém strašlivém stavu, ze kterého by bylo třeba vyvozovat nějakou zodpovědnost... Považuji za samozřejmé, že mnohé věci budou dále konzultovány se současnou paní ministryní. Ona by chtěla působit aktivně ve své poslanecké roli v ústavně-právním výboru. Předpokládám, že budeme naši činnost koordinovat,“ řekl na tiskovce Pelikán. Práce prý teď však má více než dost. Ministryně Válková totiž ulehla se zápalem plic. „Při pracovní neschopnosti ji musím v některých věcech zastupovat,“ objasnil Pelikán.

jozefe ( 13. února 2015 18:39 )

Doufám že má zaplacenu dálniční známku.

johr ( 13. února 2015 18:08 )

Ukazka tipka ktery se na něco hraje možna nemam pravdu ale cca dva měsice ve funkci pokud to přeženu tak měsice tři mladi v před jistě ale trochu rozumu a nejenom politickych čachru

havran2 ( 13. února 2015 16:29 )

BOHUŽEL,CHTĚL SE JENOM ZVIDITELNIT.KOLIKRÁT JEŠTĚ PŘIJEDE NA KOLE???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa