Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dcera dirigenta, který zemřel na pódiu: Táta odešel na vrcholu a šťastný!

Autor: haj - 
1. února 2015
17:39

Smrt dirigenta Israela Yinona (†59) přímo při koncertu ve Švýcarském Lucernu přišla jak blesk z čistého nebe. Hluboce zasáhla jeho blízké, což vyjádřila jeho dcera Shir-Ran (29) ve svém příspěvku na Facebooku.

Zesnulý dirigent byl židovského vyznání a žil v Berlíně, i když ho jeho práce často zaváhala i jinam. Zanechal po sobě přítelkyni, která během jeho smrti hrála v orchestru, a dceru Shir-Ran.

Dirigentova dcera na sociální síti v pátek uveřejnila vzkaz v hebrejštině a němčině. Nejprve informovala o smrti svého otce: „Israel Yinon (1956-2015) - Můj otec Israel Yinon zemřel včera ve věku 59 let. Pořád nemůžu uvěřit, když píšu tato slova,“ Z jejích slov je patrné, jak moc měla svého otce ráda a jak ji jeho náhlý odchod zasáhl.

„Dnes jsme se sešli v Lucernu na zádušní mši, kterou mu věnovali členové a představitelné mládeže filharmonie Centrální Švýcarsko. Řekli, jak krásná a opojná byla hudba až do té hrozné chvíle. Táta zemřel na vrcholu, zemřel šťastný. To je velikou útěchou ve smutku, šoku a prázdnotě,“ dirigentova dcera, která po otci zdědila hudební nadání a hraje na violu a skládá vlastní hudbu.

„Táta byl úžasný člověk, optimistický, plný energie a nekonečné tvořivosti, lidskosti a lásky,“ vzpomíná Shir-Ran v příspěvku na tatínka. Poté ještě děkuje za podporu a slibuje, že až jí bude lépe, na všechny kondolence odpoví.

„Brzy vás budu informovat o pohřbu a šivě,“ slibuje dívka. Šiva (hebrejsky sedm) je židovská tradice, kdy pozůstalí sedm dní truchlí a nevzdalují se z domu. Na závěr ještě k textu připojila obrázek koncertního sálu, kde její otec skonal během dirigování části Vrchol ze Straussovy Alpské symfonie.

evita5555 ( 2. února 2015 10:35 )

Výdaj energie na úrovni baníka, pohyb horných končatín dosť zaťažuje srdce.

evita5555 ( 2. února 2015 10:32 )

Všetci si želáme zomrieť v spánku, ale od veci nie je ani smrť pri obľúbenej činnosti a v sekunde. Tomuto sa to podarilo, ale dosť predčasne. Škoda dobrého dirigenta a hudobníka.

beda88 ( 1. února 2015 20:32 )

Kdysi jsem četl, že práce dirigenta je nejzdravější ze všech profesí. Kloubí se psychika a fyzická zátěž. Umřel ale dost mladý..... i když šťastný.

univerzalnizena ( 1. února 2015 20:02 )

určitě měl infarkt dirigenti ho mají dost často

gogo ( 1. února 2015 17:57 )

Tak teď nevím. Stejné téma se znovu opakuje. Zemřel na vrcholu a šťastný. Tak o co proboha znovu Blesku jde ??

Zobrazit celou diskusi