Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bombové útoky v Iráku: Zahynulo nejméně 27 lidí!

Autor: ČTK - 
31. ledna 2015
09:05

Teroristé znovu útočí. Tentokrát si za cíl vybrali hlavní město Iráku Bagdád a město Samarrá, kde leží hlavní šíítská svatyně. Při zdejších bombových útocích zahynulo nejméně 27 lidí. Za útokem stojí pravděpodobně Islámský stát.

K explozím se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty ale měli v minulosti na svědomí ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS). Ti dnes také zahájili ofenzivu proti kurdským bojovníkům, takzvaným pešmergům, v provincii Kirkúk. Usmrtili nejméně devět z nich včetně vysoce postaveného generála Širka Fatíha.

V bagdádské čtvrti Báb Šarkí explodovala výbušnina umístěná v automobilu a druhý výbuch místem otřásl poté, co se lidé seběhli na pomoc zraněným. Nejméně 19 lidí zahynulo a třicet jich utrpělo při explozi zranění.

Ve čtvrti je obrovské tržiště a leží nedaleko takzvané zelené zóny, kde se nachází množství vládních úřadů a zahraničních velvyslanectví. Další čtyři lidé dnes zahynuli v bagdádské rezidenční čtvrti Šula, kam dopadlo několik minometných střel. Sedm obyvatel utrpělo zranění.

Ve městě Samarrá najel sebevražedný atentátník na kontrolní stanoviště hlídané členy šíitských milic. Zabil přitom čtyři z nich a dalších deset zranil. K několika bombovým útokům došlo v Bagdádu a jeho okolí i ve čtvrtek. Výbuchy tam usmrtily celkem 21 lidí a desítky dalších zranily.

Radikálové z hnutí Islámský stát obsadili v uplynulých měsících rozsáhlá území na severu Iráku i v sousední Sýrii. Jejich ofenzivu se snaží odrazit irácká armáda, kurdské jednotky a také Spojené státy a jejich spojenci cílenými leteckými údery na pozice islamistů.

Americké vojenské velení dnes oznámilo, že se mu během náletů nedaleko severoiráckého Mosulu podařilo minulý týden zabít odborníka IS na chemické zbraně Abú Málika. Málik se údajně podílel v Iráku na vývoji chemických zbraní už během vlády Saddáma Husajna. V roce 2005 se pak prý připojil k teroristické organizaci Al-Káida. Jeho smrt podle USA výrazně snížila možnost, že by radikálové vyvinuli vlastní chemické zbraně, které by mohli použít proti civilistům.

ninka64 ( 31. ledna 2015 11:00 )

Všude kam vkročili, tam přinesli jen zmar a neštěstí.

gogo ( 31. ledna 2015 10:27 )

Nikdo již nespočítá kolik životů již stálo "osvobození" Iráku "statečnými" Američany. Iráčané musejí vzpomínat na svého Husajna ...

Zobrazit celou diskusi