Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na ulicích se povalují mrtvoly civilistů: Hororové snímky z válečné Ukrajiny!

Autor: simao, ČTK - 
30. ledna 2015
20:51

Krvavý konflikt na východní Ukrajině pokračuje, umírají vojáci, ale i civilisté. V nejnovějších bojích bylo zabito na dvacet lidí z řad běžných občanů, 12 v boji sužovaném Doněcku. Fotky světových agentur jsou děsivé. Ukazují mrtvoly v doněckých ulicích, kterých bohužel přibývá.

Lidé mrtvoly obcházejí, bohužel je však už nepřekvapí. Umírání se stalo každodenní součástí zbědovaného života tohohle východoukrajinského velkoměsta. Doněck je i nadále bojištěm, ostřelování pozic proruských rebelů a ukrajinské armády nekončí. A občas zasáhne i civilní cíle.

Krvavý konflikt v Donbasu si od loňského dubna vyžádal přes 5100 obětí. V bojích mezi separatisty a vládními vojsky během uplynulých 24 hodin zahynulo nejméně 19 civilistů: sedm mrtvých nejprve ohlásila radnice v povstaleckém Doněcku, dalších pět podle ukrajinských úřadů bylo zabito v městě Debalceve.

Bilance stoupla poté, co v Doněcku při ostřelování zahynulo nejméně dalších sedm lidí, stojících ve frontě na humanitární pomoc. Z viny za jejich smrt se vzájemně obviňují obě strany. "Povstalci uskutečnili další cynický teroristický útok proti civilnímu obyvatelstvu," sdělila ukrajinská bezpečnostní rada a dodala, že se rebelové nejspíše takto pokoušejí překazit mírová jednání. Ruské ministerstvo zahraničí naopak v souvislosti s krveprolitím odsoudilo "barbarské počínání" ukrajinských vojáků a vyzvalo Kyjev, aby ukončil válku proti vlastnímu lidu.

Ukrajinská armáda podle jednoho z povstaleckých velitelů Eduarda Basurina během uplynulých 24 hodin ztratila další důležité pozice a rovněž devět tanků a sedm bojových vozidel pěchoty. Celkem 117 vojáků padlo, 67 jich bylo zraněno. Armádní představitelé přiznávají mnohem nižší ztráty. "Ukrajina během ostřelování a bojových střetnutí přišla o pět vojáků, dalších 23 bylo zraněno," řekl mluvčí generálního štábu Vladyslav Selezňov a dodal, že momentálně se v nemocnicích léčí 390 vojáků, včetně 11 těžce zraněných.

Obklíčili ukrajinské vojáky, nebo ne?

Proruským separatistům se přitom v pátek na východě Ukrajiny podařilo údajně obklíčit až na 10 tisíc mužů z ukrajinských jednotek ve strategicky položeném Debalceve. Město leží na silničním a železničním spojení mezi hlavními baštami povstalců Doněckem a Luhanskem.

Kyjev opakující se povstalecká tvrzení o obklíčení Debalceve nepotvrdil. "Chci se obrátit na všechny ukrajinské vojáky. Chlapci, mám návrh - složte zbraně a vyjděte ven," řekl vůdce povstalců Zacharčenko v televizi Rossija 24. "Máte šanci zachovat si život a zůstat celí. Vzdejte se a budete žít. Slibuji, že se pak všichni vrátíte domů," dodal. "Žádný kotel v Debalceve neexistuje. Zrovna jsem hovořil s vojáky a ti netuší, že by měli být obklíčeni," citovala agentura Unian mluvčího armádní operace na východě země.

turan ( 31. ledna 2015 10:50 )

Fašizmus a komunizmus jedno jest!Čiže válčia proti sebe dva degenerované systémy,a umierajú sprostí Slovania!

sars ( 31. ledna 2015 09:01 )

Kdyby v sedesatem osmem nebyl ,, zvaci dopis"rus by intervenci neobhájil, to víme všichni, z toho by byla válka. Takže dekujme za okupaci především vlastním, v te době vladnoucim. Není omluva že by je Brežněv nechal zabít. Měli se nechat a mohli být hrdinové dodnes, jako Dubček který taky podepsal a přesto ho dodnes slepě většina oslavuje zrádce. .Zatocili s nim u Humpolce. .

kung-fu-jane ( 31. ledna 2015 08:59 )

pro tgbg: ty budeš mít na hlavě vypínač, zásuvku pro kabel a v hlavějen jedno spojení pro program: "ruský fašista"....

kung-fu-jane ( 31. ledna 2015 08:50 )

Omyl, to černý strýček Sam si mne ruce, jak jsou ti Evropané hloupí. Nejenže si pustí radikální vši do kožichu, navíc ještě za něho jeho dementní kámoši z EU bojují proti jeho nepříteli Rusku. Tak tomu se říká "v.y.c.h.c.a.n.o.s.t"...

kung-fu-jane ( 31. ledna 2015 08:46 )

To je smutné, že v 21 století je opět jen na Rusku, aby bojovali s fašismem. Evropa je zamořená muslimy a ještě jako věrný psík velké Ameriky cení na Rusko zuby. Místo aby jsme se spojili už v zárodku proti fašismu z Ukrajiny a radikálnímu IS, tak pracujeme na svojí zkáze. Tak tomu se říká sebevražda.

Zobrazit celou diskusi