Jedno zdravé dvojče, druhé nemocné. To je případ Vojtíška, který neměl takové štěstí jako jeho bráška Štěpánek. „Nejprve to byl šok – víte, že tyhle věci se dějí, ale dějí se těm druhým. Člověk je zaskočen, když to potká jeho samotného. Samozřejmě jsme se s tím ale srovnali, i když mi dodnes občas s hrůzou teprve dochází, že můj syn nemá obě nohy,“ říká Vojtíškova maminka Miriam. Působí však odhodlaně. Vojtíšek je přece její milované dítě!

Přístup rodiny oceňuje i Kateřina Klasnová, která stojí za nadačním fondem KlaPeto. "Hlavně obdivuji statečnost, s jakou se rodina vyrovnává s celou záležitostí. Musím přiznat, že jsem netušila, že i když může dojít ke komplikacím u dvojčátek, že se může stát až něco takového... Obdivovala jsem hlavně tu sílu, se kterou to zvládají, i ten optimismus," prozradila Blesk.cz Klasnová.

Když mluví o Vojtíškovi, rozněžní se. "Vojtíšek je báječné miminko, strašně milé, hodné a zvídavé. Já hlavně doufám a pevně věřím, že se podaří mu zajistit co nejlepší start do života i díky iniciativě našeho nadačního fondu KlaPeto," dodává bývalá poslankyně za Věci veřejné.

Video
Video se připravuje ...

Vojta bez nohou Tomáš Polák, Jan Jedlička

Klasnová: Miminko také plánujeme

Klasnová se charitě věnovala již před vstupem do politiky, to když na VŠ studovala psychosociální studia pro pomáhající profese. Na charitu však nezanevřela ani v politice. "Když jsem byla v Poslanecké sněmovně, tak to byla jedna z mála věcí, v nichž jsem cítila opravdu smysl - pomáhat lidem. Dávala jsem peníze z poslaneckých náhrad na charitu. V součtu to bylo něco kolem milionu korun," říká Bártova manželka. Jako dnes již bývalá vrcholná politička si však uvědomuje nedostatky, které v Česku stále v oblasti pomoci jsou. "Česká legislativa zrovna nenahrává lidem se zdravotním postižením, dodnes např. není vyřešena problematika příspěvků na péči," varuje. 

Fond KlaPeto založila Klasnová spolu s Jaroslavem Petroušem, handicapovaným atletem, který je autorem myšlenky charitativního výstupu na Sněžku. Tedy akce, která by 30. května měla pomoci právě Vojtíškovi. "Když poprvé na Sněžku před dvěma lety stoupal, tak to bylo rok poté, co mu amputovali levou nohu nad kolenem. Byla to charitativní akce, která tehdy pomohla malé Simonce," upozorňuje exposlankyně na další případ holčičky, která přišla o nožičku kvůli rakovině.

Klasnová sama ještě matkou není. S partnerem Vítem Bártou však již svoji jsou a i oni by do budoucna děti chtěli. "Daří se nám dobře, možná lépe, než když jsme byli ve vysoké politice. A o dětech uvažujeme," dodala s úsměvem bývalá poslankyně, která se snaží pomoci dobré věci. Pomozte i Vy!

Přispět Vojtíškovi můžete už nyní na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto:

2200692979/2010 (Fio)

Fotogalerie
7 fotografií