Přestože se hodně snažila, na Lídu Baarovou (†86) neměla. „Dost na sebe žárlily. Baarová si za honoráře z Německa mohla koupit, co chtěla. Nosila kožich z kanadského norka za 180 tisíc, což byla v té době cena vily!“ vzpomínal dnes již zesnulý režisér Otakar Vávra (†100).

„Mandlová jí záviděla, chtěla taky takový a namluvila si majitele největšího cukrovaru u nás Hartmana. Byla ale ‚jen‘ milenkou a on do ní nechtěl tolik investovat. Koupil jí kratší, ne tak hezký, za 35 tisíc. Mandlová v něm pak hrála v Kristianovi,“ prozradil v jednom rozhovoru.

To ale Mandlové nestačilo a kožichy »mámila« i z jiných mužů. Jedním z nich byl vysoký činovník úřadu říšského protektorátu, který měl na starost film.

Vyšetřování

„Pan Klesgen musel ty kožichy kupovat,“ prozradil novinář Stanislav Motl. „Jenže jednoho dne přišel účet na čtyři kožichy a on už je nemohl zaplatit, protože kvůli ní přišel na mizinu. Byly to čtyři kožichy z lišky – každý stál přes patnáct set říšských marek, což byly obrovský peníze,“ řekl reportér v dokumentu ČT Příběhy slavných.

A protože jedna říšská marka koncem roku 1938 odpovídala tehdy 8,33 Kčs, hodnota kožichů byla bezmála 50 tisíc Kčs.

„A díky tomu začali toho Klesgena vyšetřovat,“ prozradil Motl s tím, že by herečka za to měla dostat metál, když dostala tak vysoce postaveného nacistu před soud.

Blesk Víte, že?

Adina byla 6. února 1947 odsouzena ke dvěma měsícům vězení, pokutě 100 000 Kčs a veřejnému pokání za to, že se za války stýkala s vysoce postavenými Němci.

Kožešiny za miliony

Kdyby se hodnota kožichů přepočítala na dnešní peníze, překročila by určitě částku milionu korun. Dnešní ceny jsou oproti prvorepublikovým minimálně desetinásobné!

Z následujícího přehledu snadno vyčtete, že za norkový kožich Lídy Baarové by se dalo hravě pořídit deset automobilů a že i ministr by na něj vydělával bez čtyř měsíců celé dva roky.

Platy ve 30. letech

Posluhovačka v domácnosti: 250 Kčs/měsíc

Rolník: 550 Kčs/měsíc

Ministr 9000 Kčs/měsíc

Ceny ve 30. letech

Kilo mouky: 2 až 3 Kčs

Půllitr piva: 1,30 Kčs

Kanape: 1000 Kčs

Vysavač: 1500 Kčs

Automobil: 18 000 Kčs

Fotogalerie
10 fotografií