Adina přiletěla v roce 1966 do tehdejšího Československa celá natěšená. Poměry se uvolnily natolik, že směla zpět do vlasti a dokonce si měla zahrát na jevišti Hudebního divadla v Karlíně hlavní roli v americkém muzikálu Hello, Dolly!.

Hned po příletu se filmová diva sešla s kamarádkou a kolegyní z prvorepublikových filmů Ljubou Hermanovou (†83). Měly si co povídat, a tak zamířily do vyhlášené čínské restaurace ve Vodičkově ulici. „A to byl kámen úrazu...,“ vysvětluje moderátor Aleš Cibulka (37), který po letech vypátral pravý důvod, proč nakonec Adina v muzikálu nehrála. Dámy totiž žertovaly na adresu Státní bezpečnosti. „Našel jsem svědka, který v restauraci pracoval. StB měla opravdu v podniku odposlech. Přímo v obrovské kytici, která stála na stole ve váze,“ prozradil Cibulka.

Mandlová musela rodnou zem opustit a její vysněnou roli převzala Nelly Gaierová (†87), která s ní měla původně jen alternovat. Z nadějné návštěvy Prahy zbylo jen velké zklamání a fotografie s věnováním herci Bohumilu Bezouškovi (†73), s nímž Adinu pojilo letité přátelství. „Nejmilejšímu cikánovi ze všech, s láskou Adinka,“ stojí na černobílém snímku.

Nikdo přitom neznal pravý důvod, proč z role pro Adinu sešlo. Celá léta se tradovalo, že na ni nestačila...

Nemá ani hrob

Herečka se pak vrátila domů až v roce 1991, de facto přijela domů jen zemřít. Příbramská nemocnice, kde vydechla naposledy, neměla vlastní krematorium. „Adinu tak převezli do Blatné, kde byla zpopelněna dva dny po smrti 18. června 1991. Měsíc nato, 18. července, byl její popel rozptýlen zcela bez účasti pozůstalých na loučce,“ prozradil velký fanda filmové historie Cibulka. Na posledním rozloučení nebyl dokonce ani nikdo z jejích přátel či fanoušků.

Fotogalerie
10 fotografií