Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Doma pokuta, jinde medaile: Češi dobyli se zabijačkou svět!

Autor: oj - 
25. ledna 2015
13:48

Zatímco v Česku za zabíjačku hrozí pokuta až 300 tisíc korun, naši špičkoví šefkuchaři s ní dobývají svět.  Na European Catering Cupu ve francouzském Lyonu získali první cenu za nejlepší vepřový chod.

Kapitán týmu Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada, a Jan Horký, šéfkuchař Francouzské restaurace a Plzeňské restaurace v Obecním domě, vybojovali na prestižním mistrovství pro Česko celkové 4. místo. V kategorii nejlepší vepřový chod ale se svou moderní českou zabijačkou nechali za sebou celý gastronomický svět.

„Zabijačka patří k nejhlubším a nejvýraznějším tradicím české kuchyně,“ vysvětloval krátce po oznámení výsledků Radek David. „Trochu nás mrzelo, že se od ní u nás doma v poslední době rychle ustupuje. Proto jsme si řekli, že zkusíme něco velmi odvážného – totiž dát české zabijačce moderní střih a představit ji světové gastronomické špičce. Máme obrovskou radost, že se nám tahle odvaha vyplatila a že ji největší autority gastronomického světa dokázaly přijmout a ocenit,“ dodal.

Kromě třech chodů z vepřového masa museli šéfkuchařské týmy připravit paštiku z kachny a foie gras, upravit lososovitého pstruha a jako dezert servírovat kombinaci čokolády, ananasu, kokosu a limetky.

kacota ( 26. ledna 2015 13:04 )

abaron ( 26. ledna 2015 08:54 )

prikazovať iným štátom zmeniť svoje zvyky a tradície je skok naspäť do stredoveku si potrebujú dokázať čo ? na čo sa to hrajú ? radšej nech si robia poriadky s prisťahovalcami aby nelikvidovali sociálny systém !!! to im nevadí

dandova ( 26. ledna 2015 08:27 )

dandova ( 26. ledna 2015 08:27 )

".....ech, keby aj variť umela!"

dandova ( 26. ledna 2015 08:26 )

Vďaka, Pepi.

Zobrazit celou diskusi