Doma pokuta, jinde medaile: Češi dobyli se zabijačkou svět!
Zatímco v Česku za zabíjačku hrozí pokuta až 300 tisíc korun, naši špičkoví šefkuchaři s ní dobývají svět. Na European Catering Cupu ve francouzském Lyonu získali první cenu za nejlepší vepřový chod.
Kapitán týmu Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada, a Jan Horký, šéfkuchař Francouzské restaurace a Plzeňské restaurace v Obecním domě, vybojovali na prestižním mistrovství pro Česko celkové 4. místo. V kategorii nejlepší vepřový chod ale se svou moderní českou zabijačkou nechali za sebou celý gastronomický svět.
„Zabijačka patří k nejhlubším a nejvýraznějším tradicím české kuchyně,“ vysvětloval krátce po oznámení výsledků Radek David. „Trochu nás mrzelo, že se od ní u nás doma v poslední době rychle ustupuje. Proto jsme si řekli, že zkusíme něco velmi odvážného – totiž dát české zabijačce moderní střih a představit ji světové gastronomické špičce. Máme obrovskou radost, že se nám tahle odvaha vyplatila a že ji největší autority gastronomického světa dokázaly přijmout a ocenit,“ dodal.
Kromě třech chodů z vepřového masa museli šéfkuchařské týmy připravit paštiku z kachny a foie gras, upravit lososovitého pstruha a jako dezert servírovat kombinaci čokolády, ananasu, kokosu a limetky.