Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

A zase ti Rakušané... Podali žalobu proti dostavbě Temelína

Celkový pohled na Jadernou elektrárnu Temelín vynikne při leteckém snímku. Reaktorové haly jsou úplně vlevo, mají kupolovité střechy.
Celkový pohled na Jadernou elektrárnu Temelín vynikne při leteckém snímku. Reaktorové haly jsou úplně vlevo, mají kupolovité střechy.  (Autor: Foto Nedělní Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
25. ledna 2015
13:39

Hornorakouské organizace bojující proti nukleární energii podaly žalobu proti dostavbě jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Dnes to podle agentury APA oznámil hornorakouský zemský ministr pro životní prostředí Rudi Anschober. Žalobu proti dvěma chystaným temelínským reaktorům podala také česká ekologická sdružení, která o tom informovala ve středu. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže je zvláštní, že žaloba přichází až dva roky po ukončení posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

"Společně s hornorakouskou iniciativou Antiatom budou podniknuty všechny možné kroky, aby se dostavbě Temelína zabránilo," uvedl v prohlášení Anschober. Zároveň označil jadernou energetiku za nehospodárnou.

Proces EIA podle Kříže skončil rozhodnutím ministerstva životního prostředí po 4,5 letech v lednu 2013. "Možnost vyjádřit se měli i rakouští občané. Dokonce proběhla i informační setkání pro širokou veřejnost ve Vídni a německém Pasově. Zájem byl menší než jsme čekali. Všechny zákonné povinnosti byly naplněny, že nyní až po dvou letech přichází žaloba je zvláštní, ale je to každého právo," řekl ČTK.

Ve středu zástupci sdružení Jihočeské matky, Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí a hnutí Calla informovali ČTK, že tyto organizace podaly ke správnímu soudu žalobu na rozhodnutí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) kvůli dostavbě Temelína. Nevládním organizacím se především nelíbí postup ministerstva životního prostředí v procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Podle nich nevyhodnotil dopady konkrétních typů reaktorů na životní prostředí.

Plánovanou dostavbu dvou temelínských bloků loni pozastavil ČEZ, když zrušil zadávací řízení. Předtím česká vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní cenu elektřiny z rozšířeného Temelína. Projekt by se tak nevyplatil.

Původně se o dostavbu jaderné elektrárny ucházely společnosti Areva, Westinghouse a konsorcium MIR.1200. V novém tendru se chce bojovat o zakázku za odhadovanou cenu 200 až 300 miliard korun i jihokorejská státní energetická společnost KEPCO.

1pravda1 ( 25. ledna 2015 22:46 )

Nerozumíš psanému textu - vždyť to píšu - konec zlodějnám s elektřinou!

tgbb. ( 25. ledna 2015 19:07 )

A ještě dostavět dálnici do Rakouska, aby měli co blokovat.

sars ( 25. ledna 2015 17:27 )

 Chcete říct že solarnikum vláda nedala garance výkupu?

1pravda1 ( 25. ledna 2015 15:56 )

Proč by měla vláda garantovat cenu elektřiny z jaderné elektrárny, stačí co se stalo se solární energií naprosto předraženou a ani tu není tolik slunečního svitu, jak si někteří dávají zaplatit, už dost zlodějnám s elektřinou!

1pravda1 ( 25. ledna 2015 15:53 )

Dostavba Temelína za mnoho miliard korun, které nejsou!!!!! a elektřina klesá a máme jí nadbytek, je naprostá zhovadilost a kšeft století, už tak si musíme půjčovat pomocí dluhopisů a někdo pořád protěžuje dostavbu!!!

Zobrazit celou diskusi