Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čas japonských rukojmí vypršel! Džihádisté zveřejnili nové video: Jednoho už zabili

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: zr - 
24. ledna 2015
16:46

Svět šokuje nejnovější video Islámského státu. Lhůta k zaplacení výkupného uplynula a džihádisté neváhali. Přes internet poslali nový vzkaz - video, kde Kenji Goto oznamuje, že jeho spouvězeň už nežije.

Kenji Goto na videu oznámil, že jeho spoluvězeň Haruna Jukawa byl popraven, jako důkaz drží fotografii, která vše potvrzuje. Uvádí také nové požadavky teroristů. Požadují propuštění sebevražedné atentátníce Sajidy al-Rishawi.

Oba dva muži byli uneseni příslušníky Islámského státu, ten prostřednictvím videa dal Japonsku 72 hodin na zaplacení výkupného. Přitom právě Goto se spěšně vydal do Sýrie, aby zde zachránil svého přítele. Oficiálně Japonsko odmítlo zaplatit.

Jukawa byl zaměstnancem soukromé bezpečnostní společnosti. Je mu 42 let a do zajetí IS padl loni v srpnu v Sýrii, kam se vypravil na vlastní pěst. Druhým rukojmím je 47letý novinář na volné noze Kendži Goto, který do Sýrie odjel loni v říjnu, když se o zajetí Jukawy dozvěděl. Chtěl ho prý zachránit a zpět do Sýrie se vydal jen dva týdny po narození svého potomka.

Agentura AP zdůrazňuje, že pravost záznamu není nezpochybnitelná a zvlášť poukazuje na to, že video se vůbec nepodobá tomu, jak IS vraždy rukojmích natáčel dosud. Radikálové loni zveřejnili záznamy vražd amerických rukojmích Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa i Britů Davida Hainese a Alana Henninga. Vždy šlo o záběry přímo z místa činu, kde oběť klečela v oranžové kombinéze a nad ní stál maskovaný muž s nožem v ruce.

 

ritchi ( 25. ledna 2015 02:05 )

Ninunka na to nemá, musí se přepínat na Blesku a živit redakci

wimr ( 24. ledna 2015 22:18 )

ubohý z m r d e

tymitaky ( 24. ledna 2015 21:33 )

Teď si trefil upadl.

datelobecny ( 24. ledna 2015 21:31 )

U takovýho Ipadu třebas klávesnice není.

tymitaky ( 24. ledna 2015 21:19 )

Házej odkazy, takhle si ničíš klávesy ctrl,c a v.

Zobrazit celou diskusi