Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Se Zemanem letěl zbrojař i komunistický plukovník. Mynář musel na kobereček

Na státní návštěvu Kazachstánu letěl se Zemanem i někdejší komunistický armádní představitel Zbytek (vlevo)
Na státní návštěvu Kazachstánu letěl se Zemanem i někdejší komunistický armádní představitel Zbytek (vlevo)  (Autor: Foto Blesk - Petr Soukup, Youtube)
Autor: simao - 
23. ledna 2015
13:55

Vyvolává údiv, kdo všechno se dostane do jedné výpravy na státní návštěvu s prezidentem Zemanem. Po odhalení, že do Kazachstánu letěl i zbrojař, který stojí za municí uskladněnou ve ve Vrběticích, je tu další. Se Zemanem letěl také bývalý komunistický plukovník a Zemanův kamarád Zdeněk Zbytek.

Na Zbytkovu účast v delegaci upozornil server Lidovky.cz, který jej označil za „důvěrného přítele“ prezidenta. Vedle toho je Zbytek spoluzakladatelem Zemanovců, nynější Strany práv občanů. A v současné době také movitým podnikatelem s orientací na Rusko a postsovětské republiky. Patrně proto jeho účast na palubě speciálu do Kazachstánu.

Že je Zbytek Zemanovým velkým sympatizantem, dokládají i jeho slova z rozhovoru pro Týden. Pronesl je ještě předtím, než se stal Zeman prezidentem. „Vyznávám názory Miloše Zemana. Jestli někdo může tuhle zemi zachránit, tak je to on,“ říkal Zbytek „prorocky“ v říjnu 2009.

Pomluva o tancích

V souvislosti se Zbytkem je však často zmiňována jeho ještě dávnější minulost. Předrevoluční. Před listopadem 1989 totiž vedl tankovou divizi Československé lidové armády, která nesla čestný název „našeho prvního dělnického prezidenta soudruha Gottwalda“, jak říkal Zbytek na Sjezdu družstevních zemědělců v Sjezdovém paláci (dnešní Kongresový) v Praze v prosinci 1989. Na základě tohoto projevu byl nařčen, že vládě nabídl tanky na pomoc proti demonstrantům. Nic takového však Zbytek v projevu neřekl a vysloužil si omluvu za tuto pomluvu.

Zbytkovo jméno je však další, které zaujalo v souvislosti s kazachstánskou výpravou. To předchozí bylo jméno zbrojaře Petra Bernatíka, výkonného ředitele firmy Imex Group. Právě munice této firmy přitom zapříčinila loni v říjnu výbuch skladu ve Vrběticích, který dodnes pro jistotu hlídá dokonce i Armáda ČR.

„Já bych především chtěl zdůraznit, že pan prezident není tím, kdo by vybíral členy podnikatelské mise, tím hlavním gestorem je Svaz průmyslu a dopravy České republiky,“ hájil Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček. A ohledně kompetencí, kdo dohlíží na seznam podnikatelů, poukázal na hradního kancléře Vratislava Mynáře.    

Mynář na koberečku u Zemana

Kancléř Mynář však pochybení odmítá. „Věděl jsem o tom, že odlétá podnikatelská delegace, která čítá zhruba 45 členů. I kdybych pročítal každého zvlášť a četl k tomu materiály, v ten daný moment mi možná Imex nic neřekl. Protože v době, kdy se připravoval Kazachstán a Tádžikistán, to bylo možná předtím nebo v tom termínu, kdy ke smutné události ve Vrběticích došlo,“ vysvětloval v pátek Mynář ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu. 

Záležitost ohledně Bernatíka byla pikantní. Zeman totiž postupy při uskladňování munice kritizoval. Mynář proto musel k prezidentovi na „kobereček“. „Vysvětlil jsem mu tu věc, ukázal jsem mu stanovisko Svazu průmyslu a dopravy, které bylo včera veřejně k dispozici, a pan prezident říkal, že je to všechno v pořádku,“ dodal Mynář Českému rozhlasu.

tgbg ( 24. ledna 2015 07:59 )

Putler potřebuje zbraně na masakrování civilistů na Ukrajině!!!!

.abcd.abcd. ( 23. ledna 2015 23:25 )

Jasně že za naše!!!

kung-fu-jane ( 23. ledna 2015 22:51 )

Letěl soukromým a za své?

milosuvadvokat ( 23. ledna 2015 21:17 )

Ty jedno zlé maso

milosuvadvokat ( 23. ledna 2015 21:16 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa