Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letuška ČSA o seškrtání platů: Sebrali nám odměny, hotely i volno v cizině

Letuška ČSA promluvila o snížení platů (ilustrační foto)
Letuška ČSA promluvila o snížení platů (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: simao - 
23. ledna 2015
10:05

V aeroliniích ČSA to opět vře. Po loňském propouštění se nyní řeší platy letušek. Ty podnik nastavil na 15 tisíc hrubého. A kdo nemá přímo ve smlouvě nastaveno něco jiného, má smůlu. Co na to letušky? Blesk.cz jednu z nich oslovil - popsala i to, jak aktuálně vypadá režim její práce. A na čem dalším se v ČSA muselo šetřit. Třeba na hotelech.

Problém snížení fixního platu na 15 370 Kč, na který poukázal server iDNES.cz, neplatí pro všechny zaměstnance ČSA. Blesk.cz to přiznala to i jedna z letušek. „Od 1. února představenstvo, což můžou, udělalo tenhle jednostranný akt a snížilo fixní plat,“ potvrdila letuška, jejíž jméno zůstane vzhledem k delikátnosti situace anonymní.

Zaměstnanci nepodepsali kolektivní smlouvu, podnik přistoupil k tomuto zákonnému řešení. Platí v případě, „pokud nemáte přímo ve smlouvě danou mzdu“. Druhou možností stanovení mzdy je totiž určení platu podle mzdového řádu. A ten je neúprosný. 15 370 Kč hrubého a 150 Kč hrubého za každou odlétanou hodinu. Žádné závratné částky, i když se plat letušek může dostat na 30 tisíc. 

Po čtyřicetiprocentním snížení fixních platů však panuje velká nespokojenost. „My jsme ochotni dělat celkem jakékoli ústupky, třeba si i do jisté míry snížit mzdu. Jsme připraveni udělat cokoli, i ten jeden tarifní stupeň bychom skousli. S čím máme velký problém, je snížení mzdy o více než 40 %. To je pro většinu z nás už likvidační,“ řekla letuška Blesk.cz.

Že si přilepší něco na odměnách, na to letušky spoléhat nemohou. „Všechny ostatní odměny nám sebrali a zůstalo jenom to, co je dáno zákoníkem práce, což jsou odměny za práci v sobotu, neděli, ve státní svátek, ale to je úplně minimální částka, protože se zase vypočítává ze základu. Navíc těch státních svátků není tolik,“ dodává zdroj Blesk.cz.

Co se odborům také příliš nezamlouvá, je fakt, že se mzdy nemění dle odsloužených let. S tím jsou ale letušky údajně smířené. „To, že tam někdo pracuje pět let, sedm, někdo dvacet pět a bude brát pořád stejnou mzdu, je prostě fakt. To není to, co nás tak trápí. Stejně tak je to režim naší práce, to, že my na žádném hotelu už dneska nespíme. Na většině hotelů jsme tři až čtyři hodiny, pokud vůbec,“ poodhaluje letuška pro Blesk.cz zákoutí práce. 

Režim letušky: Nelétáme se válet v cizině

I o letuškách a stevardech přitom přetrvávají jisté stereotypy. „To, co si většina lidí představuje, že někam letíme a tam se někde válíme 14 dní, to u ČSA není. Léta není. To není věc posledních čtrnácti dní, půl roku. Dálkové letadlo prakticky máme jen jedno - Soul. Tam jsou lidi maximálně jeden den. Ani tam není to, že někam letíme, 14 dní tam ležíme a poznáváme cizí kraje. Ale s tím jsme také celkem smíření,“ říká letuška.

Jak tedy vypadá služba letušky? „Teď jsou tady v podstatě tři režimy. První je, že vstáváte ve tři, čtyři hodiny ráno a odletíte dvoulinku typu Amsterodam - Paříž, kdy jste 12 hodin v práci a prakticky tam nemáte volno. Letíte tam a zpátky, jste třeba hodinu na zemi, ale v té hodině vystupují i nastupují cestující. Pak je druhý režim, kdy máte noční, tzn. že jdete večer na noční linku, např. Jekatěrinburg, a jste celou noc v práci a druhý den jedete domů. Pak je třetí ten Soul, ale to nemají všichni,“ objasňuje. 

Dopravce přitom loni na podzim ohlásil masivní propouštění. Pod hrozbou stávky ale nakonec přistoupil na kompromisní návrh. Propustil 69 letušek a stevardů, 65 pilotů a 26 administrativních pracovníků. Původně chtěly aerolinie propustit přes 300 zaměstnanců.

vungtao ( 25. ledna 2015 04:22 )

Dékuji! Vse do puntíku správné!

vungtao ( 24. ledna 2015 23:43 )

 Ona každá dobře provedená práce je potrebná. Naše neni zdravá ani bezpečná, ted se asi závistivci zblázni, ale nelétám u ČSA proto jsem byla 5 dnu na Azorach a ted 10 dnů v Dominikáné. Létám dlouho a mám se ioritu, takže i s dieatama tédh 30 a trochu vice mám. Ale diety se mi do důchodu počitat nebudou. Jsem často od rodiny, ménime časová pasma, musime perfektně, ale velice dobre zvládat zdravovédu, 2 jazyky, já mám tedy jen maturitu, ale skoro všichni mladi VŠ, v době terorizmu se podrobujeme na security stejným prohlídká jako cestujici, létáme v noci, svátky, soboty a nedéle, létame jen ve 4 a zkuste v kuse obsluhovat 180 cestujiciich. Atd atd každý predlet zkoušeni, každy rok školeni a prezkouseni. Mladé divky ale maji práci jen na půl roku a plat 20 tisic. Navic máme dosti naklady, jist musite, cvičit a držet se v kondici a hlavně- to odlpučeni a nikdo se vás neptá. Treba jsme mésic v zahranici, kde pracujeme pro jiné spolecnosti a tak. Já všem preju dobré platy a vlidne zachazeni, nám se trochu ta demokracie zvrtla- málo penez vsude za hodně práce a znalosti, hlavně ta česká zavist!!! Tak se radujte, treba jsme na svéte jen jednou. Krásný večer z Punta Cany do Čech.

lunatic ( 24. ledna 2015 09:22 )

Nikdo nikoho přeci v kapitalismu NENUTÍ pracovat - je to dobrovolná úmluva

kov3 ( 23. ledna 2015 23:26 )

Milí spoluobčané! Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovím vám: o republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku a ne multikulturně socialistickému šílenství. O republice všestranně vzdělaných lidí, protože bez nich nelze řešit žádný z našich problémů. Lidských, ekonomických, ekologických, sociálních i politických. Můj nejvýznačnější předchůdce zahájil svůj první projev citátem z Komenského. Dovolte mi, abych já svůj první projev ukončil vlastní parafrází téhož výroku: Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila a tys to všechno zkurvil a vrátil ji zpět do rukou mafie. Proto jsi tam, kde jsi. Přeji ti hezký pracovní týden, abys z almužny zaplatil předražený benzín, cigára i Becherovku. Konec konců z přemrštěných daní za všechno, na co se podíváš, jsou placeni všichni paraziti, kteří se ti smějí, když jdeš po celodenní směně večer z práce. Konec konců, z těch daní jsem placen i já. Váš Miloš Zeman

kov3 ( 23. ledna 2015 23:26 )

Mluvím-li o zkaženém mravním ovzduší, nemluvím tím pouze o pánech, kteří se nedívají z oken letadel. Mluvím o nás všech. Všichni jsme si totiž na multikulturně socialistický, bruselský systém plný grantů a dotací zvykli a přijali ho za nezměnitelný fakt a tím ho vlastně udržovali. Jinými slovy: všichni jsme - byť pochopitelně každý v jiné míře - za chod totalitní bruselsko-socialistické mašinérie odpovědni, nikdo nejsme jen její obětí, ale všichni jsme zároveň jejími spolutvůrci. Proč o tom mluvím: bylo by velmi nerozumné chápat smutné dědictví posledních sedmdesáti pěti let jako cosi cizího, co nám odkázal vzdálený příbuzný. Musíme toto dědictví naopak přijmout jako něco, čeho jsme se my sami na sobě dopustili. Přijmeme-li to tak, pochopíme, že jen na nás všech je, abychom s tím něco udělali. Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by to mohlo oslabit povinnost, která dnes stojí před každým z nás, totiž povinnost samostatně, svobodně, rozumně a rychle jednat. Nemylme se: sebelepší vláda, sebelepší parlament i sebelepší, byť sprostě mluvící nebo spící prezident toho sami mnoho nezmohou. Svoboda a demokracie znamená přece spoluúčast a tudíž spoluodpovědnost všech. Jak z těch sraček ven? Náš stát by už nikdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoli jiného. Můžeme sice od jiných mnoho brát a mnohému se učit, ale musíme to po dlouhé době dělat zase jako jejich rovnoprávní partneři, kteří mají také co nabídnout. Dotace a granty jsou korupčním jedem, kdy pracovitějším národům odebíráme jejich prostředky a u nás je věnujeme zlodějům a parazitům. Po celé zemi se rozšířily nesmyslná pseudoškolení a pseudospolky za miliony, nesmyslné stavby a projekty za miliardy a přitom naše dálnice pořád vedou odnikud nikam a ani za pětasedmdesát let po Hitlerovi nepropojují ani ten Berlín s Vídní. Jsme malá země, ale přesto jsme byli kdysi duchovní křižovatkou Evropy. Proč bychom se jí opět nemohli stát? Ale my při

Zobrazit celou diskusi