Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Středoafrická republika: Tady je granát levnější než Coca Cola!

Zbraně jsou ve Středoafrické republice k mání každému
Zbraně jsou ve Středoafrické republice k mání každému  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
20. ledna 2015
21:25

Obíhají tu zbraně různých typů z celého světa. A je jich tam takové množství, že granát seženete levněji než lahev Coca Coly! Některé zbraně jsou kradené, jiné pašované. A zabíjí se jimi každý, kdo se postaví na špatnou stranu – i ženy a děti. Vítejte ve Středoafrické republice!

Středoafrická republika patří k nejméně vyvinutým zemím na světě. Přesto zde najdete asi nejširší a nejvíce mezinárodní nabídku zbraní a munice, jakou jste kdy viděli. Čínské a bulharské granáty, súdánské minomety, íránské raketomety. Munice pochází z Británie, Belgie, ale i z Česka. Náboje do brokovnic obstaral Kamerun nebo Španělsko. Ale tím výčet nekončí.

Zbraně se do země dostávají různě – některé jsou kradené při nájezdech a plenění vládních arzenálů. Jiné sem dostanou pašeráci. Nejvíce jich ale přiletí ze Súdánu a dalších sousedních zemí. V roce 2013 byly zachyceny dvě obří dodávky zbraní ze Súdánu do Bangui, hlavního města Středoafrické republiky.

Zbraní je v zemi tolik, že jsou dostupné prakticky každému – granát tu seženete asi za 10–20 Kč, což je méně než dáte za lahev Coca Coly! Zbraně ovšem využívá nebezpečná povstalecká organizace Séléka, jejíž většinu tvoří muslimští obyvatelé. Ti zabíjejí každého kdo jim přijde pod ruku – i ženy a děti. Kvůli nim také na severu země už dva roky zuří válka!

pepe72 ( 20. ledna 2015 22:53 )

Hezky večer a říkám to stále ;-) nedodavat munici ať to zkusi s lukama a šípy ;-) ale !!!! Trh se zbraněmi je HODNĚ silný víc než ropa , nikde jsem neviděl kurz granátu ( třebas v Rusku nebo USA ;-) jenom se bojim ;-) dobrou noc......

Zobrazit celou diskusi