Byl to právě Jiří Smetana, otec moderátorky Televizních novin Emmy Smetany, který se dlouhých 10 let věnoval kariéře Věry Bílé. Jako uznávaný hudební odborník jí zařídil nejedno vystoupení ve Francii, kde sám žil. Její kariéra byla slibně rozjetá a náhle skončila. Proč? „Věře chyběla profesionalita,“ řekl Smetana Aha!

Věřina kariéra mohla být hvězdná, ale to by zpěvačka musela chtít víc než jen prachy. Stále si stěžovala, že dostává málo. Přitom si jeden z jejích kolegů z kapely ze svého platu ušetřil na dům. To Věra byla stále na mizině a hlavně na suchu. Všechny její peníze skončily v herních automatech. Smetana tvrdí, že Věra byla žena s malou rozlišovací schopností. „Nevidí rozdíl mezi tím hrát v Holywood Bowl nebo někde na pohřbu,“ řekl Smetana. Právě tento postoj dovedl Věru k rychlému konci. Dokonce předstírala nemoc, když se jí prostě jen nechtělo zpívat. A to měla domluvené vystoupení ve slavné Carnegie Hall, které pak musel Smetana poníženě rušit. Úplně stejně musel odříci i domluvený koncert v Madridu. Věře se zas nechtělo.

I když Smetana ukončil spolupráci s Věrou Bílou, jeho soukromé peklo pokračovalo. Loni na jaře mu byla diagnostikována rakovina slinivky. Naděje na přežití byla mizivá, podle lékařů pětiprocentní. Operaci, při které mu vzali slinivku, žlučník a část dvanáctníku, přežil a navíc se ukázalo, že nešlo o rakovinu, ale o velice vzácný zánět. Ani tady však nepřišel šťastný konec. Jiří Smetana nyní bojuje s cukrovkou.

Fotogalerie
4 fotografie