Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman se pustil do premiéra Ukrajiny: Přetáčí dějiny druhé světové války!

Prezident Zeman zkritizoval ukrajinského premiéra Jaceňuka
Prezident Zeman zkritizoval ukrajinského premiéra Jaceňuka  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
20. ledna 2015
15:33

Miloš Zeman je považovaný spíše za proruského politika. Skrze svého mluvčího se nyní pustil do premiéra Ukrajiny, který se podle něj pokouší o „účelové přetáčení dějin druhé světové války“. Zároveň však Zeman sám čelí fiasku. Jeho pozvánku na vzpomínkovou akci na oběti holokaustu hlavy států spíše odmítají.

Zeman dnes zkritizoval ukrajinského premiéra Jaceňuka za jeho výrok o sovětském vojenském vstupu na Ukrajinu a do Německa za druhé světové. A to prostřednictvím tiskové konference svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Jaceňuk použil v německé televizi ARD srovnání mezi současnými boji na východě Ukrajiny a druhou světovou válkou. „Všichni si velmi dobře vzpomínáme na sovětský vojenský vstup na Ukrajinu a do Německa,“ řekl Jaceňuk podle televizního tlumočníka.

Zeman nesouhlasí. „Pan prezident ostře odsuzuje ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, který řekl v německé televizi ARD, že všichni pamatujeme sovětskou invazi jak na Ukrajinu, tak do Německa,“ řekl na brífinku Ovčáček. „Připomínám, že i opravená verze nerozptýlila dojem, že došlo k pokusu o účelové přetáčení dějin druhé světové války,“ dodal mluvčí.

Zeman kritizoval Jaceňuka i v minulosti. Zatímco ukrajinského prezidenta Porošenka nazval prezidentem míru, Jaceňuka označil za premiéra války. Slova ukrajinského premiéra přitom vyvolala pobouření i v Moskvě. Ruská diplomacie poslala nótu na německé ministerstvo zahraničí a požadovala po Berlínu, aby se od Jaceňukových výroků distancoval. Německá diplomacie to odmítla.

Do Česka přijede na připomínku holokaustu Kiska

Prezident Zeman přitom pozval do Česka k příležitosti 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi ruského prezidenta Putina i ukrajinskou hlavu státu Porošenka. Není však jisté, kdo z nich přijede. Putinova návštěva příliš pravděpodobně nevypadá. Z údajně 14 pozvaných hlav států svou účast doposud potvrdil jen bulharský prezident Rosen Plevneliev a nyní to vypadá i na slovenského prezidenta Andreje Kisku. Pietní akce se totiž bude konat i v Polsku, kam se chystají prezidenti spíš.

Do Česka však na počátku příštího týdne přijedou předsedové řady parlamentů – účast jich potvrdily tři desítky. V pondělí se na Pražském hradě uskuteční za jejich účasti mezinárodní fórum o růstu antisemitismu a extremismu ve světě. Večer pak dojde na slavnostní recepci pro pět stovek hostů v Obecním domě. V úterý dopoledne vystoupí na Hradě s projevy Zeman a hosté. Pořadatelem akce je Evropský židovský kongres ve spolupráci s europarlamentem, Česko je hostitelem.

Kvůli akci budou v Praze uzavírky

Kvůli připomínkovým akcím přitom bude v Praze v pondělí a v úterý kompletně uzavřen areál Pražského hradu a pro dopravu bude uzavřeno i Hradčanské náměstí. Policie ve spolupráci se zpravodajskými službami dokončuje přípravy rozsáhlých a přísných bezpečnostních opatření. Hosté mají totiž status chráněných osob. „V tuto chvíli Policie ČR nemá k dispozici žádné indicie, které by nasvědčovaly případnému teroristickému útoku v souvislosti s chystanými pietními akcemi,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková v tiskovém prohlášení.

cid2000 ( 28. ledna 2015 16:18 )

Pro info všem lidem!!!....například z článků jistého George Friedmana z jeho think-tanku STARTFOR (použijte Google), který radí americkému ministerstvu zahraničí a Bílému domu. Mimo jiné píše, že proti invazním jednotkám Ruska budou nasazeny „Visegrádské armády pod vedením Polska“. Protože když na Ukrajině budou bojovat Rusové proti Rusům, tak se navíc zbaví všech Slovanů, pěkně je všechny naženou proti sobě. Víte, že od cca 2011 jsou pro tento účel v rámci NATO zakládány „Visegrad Battlegroups“ ? Celá ta věc byla dlouhodobě plánována.

cid2000 ( 27. ledna 2015 16:26 )

Až se fanatik Jaceňuk vypořádá s proruskýma povstalcema, tak se pustí strana Pravy sektor a strana Svoboda do ukrajinských židů!!!Tomu věřte!!!Jsou to náckové,které navíc masivně podporuje EU/NATO/USA!!!Na zvracení!!!Je neuvěřitelné,že se historie znovu opakuje a nikdo tomu nebrání!!!Naopak!!!Západ s USA podporují rozkvět ukrajinského nacismu!!!

marais ( 25. ledna 2015 11:14 )

On SI VŮBEC JACEŇUK SPLETL POLITIKU S GENOCIDOU vlastních obyvatel .. NEZDÁ SE VÁM? 

karolcenter ( 22. ledna 2015 17:17 )

Debil bol ten čo ťa urobil!!!

karolcenter ( 22. ledna 2015 17:12 )

Radšej sa odmlč ty s tvojimi bludmi,Zeman nech je aký chce ale hovorí pravdu a preto ho obdivujem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa