Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do Prahy přijel prezident Mongolska vlakem: Čím ho Zeman pohostil?

Autor: vr, ČTK - 
20. ledna 2015
10:32

Mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž (51) ukázal českým politikům, jak se šetří, když do Česka přicestoval z Berlína vlakem. U Miloše Zemana ochutnal místo sviště hovězí a zanechal tu svůj originální podpis.

Elbegdordž přijel jako první mongolský prezident po třiceti letech, zároveň ale uplynuly i tři dekády od chvíle, kdy do Prahy zavítala státní návštěva vlakem. Včera se setkal s Milošem Zemanem (70).

Zeman Elbegdordžovi předal seznam 40 českých firem, které by se chtěly na mongolském trhu prosadit. České firmy se podle Zemana mohou uplatnit při stavbě železnic a energetických děl nebo při těžbě surovin. Mongolský prezident slíbil, že spolupráci s českými podnikateli jeho země začlení do připravovaného akčního hospodářského plánu. „Výhodou českých investic by byla státní garance ze strany Mongolska,“ poznamenal Zeman.

Během tiskové konference Zeman poznamenal, že tehdejší Československo bylo po Sovětském svazu druhým nejdůležitějším obchodním partnerem Mongolska. Od té doby vzájemná obchodní bilance výrazně klesla. Kromě rozhovoru o podnikání se však prezidenti na Hradě také dobře nadlábli.

Hradní jídelníček

Skopové, jehněčí, koza, či dokonce svišť. To jsou tradiční masa, která jedí Mongolové přivyklí stepím. Blesk ale ví, že si Zeman pro svůj mongolský protějšek připravil jiné, evropštější laskominy!

Pražská šunka od kosti

Dvojitý vývar z oháňky s domácími nudlemi

Hovězí tournedos ve slaninovém závoji s tymiánovou omáčkou a gratinovanými brambory

Čokoládový dort

Elbegdordž Zemana během jednání pozval na návštěvu Mongolska. Termín bude podle českého prezidenta domluven diplomatickou cestou. Kromě českého prezidenta se hlava mongolského státu setkala i s premiérem Sobotkou, dnes pak Elbegdordž vyrazí na závěr své návštěvy na Karlovu univerzitu na setkání s rektorem Tomášem Zimou a studenty mongolistiky.

V úterý odpoledne už bude čas na další štaci – fórum ve švýcarském Davosu. Právě tam ale Elbegdordž odletí linkovým letem a poruší svoji »vlakovou« tradici. Jak se pak vrátí do tisíce kilometrů vzdáleného Mongolska, Pražský hrad nesdělil, ale vlakem to určitě nebude – cesta přes Moskvu a Irkutsk trvá dle webových stránek ministerstva zahraničí týden!

Video Mongolský prezident přijel vlakem! Na nástupišti rozbalili červený koberec! - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

tgbg ( 21. ledna 2015 10:03 )

Milouš ho pohostil vodkou kterou dostal za kolaborační řeči o Ukrajině od fašistických ruských okupantů.

johr ( 20. ledna 2015 13:50 )

CO vy odbornici jen uražite nebo se snažite byt vtipni Sešli se dva prezidenti a jednaji pro dobro obou stran tak nekecejte p......y Ale vlastně klidně kecejte vždyt se to muže

gabreta ( 20. ledna 2015 12:10 )

A kdy a kde prosím tě?

gabreta ( 20. ledna 2015 12:07 )

Ne, ale určitě má už obě snězený!!

satanklaus ( 20. ledna 2015 12:00 )

Elbegdordž je Mongol, Zeman je mongoloid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa