Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Inspektoři kontrolovali školní jídelny: Děti dostávají příliš tuku a cukru

Autor: ČTK, vet - 
15. ledna 2015
06:15

Příliš tuků a cukrů dostávají děti ve školních jídelnách. Odhalily to kontroly České školní inspekce. Naopak mnohde nabízejí strávníkům málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb.

Ve školním roce 2013–2014 zkontrolovala inspekce 326 školních vývařoven. Nejhorší byla situace s mlékem. Normy nedodržela více než čtvrtina kontrolovaných. Více než desetina jídelen nevyhověla normě, pokud jde o množství tuků. Ve většině případů byl limit překročen. Stejně na tom byly cukry.

Nevyhověla 4,6 procenta subjektů. Podle občanské iniciativy Skutečně zdravá škola děti konzumují příliš mnoho jednoduchých cukrů a naopak málo bílkovin rostlinného původu a  syrového ovoce a zeleniny. Podle inspektorů se ale zlepšuje výživová hodnota stravy.

Ale není to jen výživová hodnota - některá jídla, která naši potomci v jídelnách dostávají, už velmi špatně i vypadají! Kolikrát se člověk i diví, co jsou v jídelně z běžného jídla schopni udělat.

Vaří vašim dětem blafy? Máte špatné zkušenosti se školní jídelnou? Pošlete nám fotografie jejich obědů na tip@online.cz nebo na Facebook!

 

lobotom ( 6. března 2015 11:15 )

Mléko patří telatům a ryby žralokům apod. Jen nám je stále vnucuje zemědělská a rybářská propaganda pro údajnou prospěšnost, ale opak je pravdou. V tom, co se vydává za mléko, jsou většinou zničeny všechny užitečné bakterie, a tak je to pouze bílá vápenná voda se škodlivinami. A ryby to samé, minimum užitku a plno jedů co vypouštíme do vod, včetně rtuti, pesticidů, atd. A k těm jídlům - v poslední době se rozmáhá snaha je přikrášlovat přidáním pár kousků čerstvé zeleniny přímo do talíře. To se mi dost nelíbí, taková potěmkinova vesnice. Zeleninový salát patří do samostatné misky a nemá být takhle odfláklý. No ale co bysme chtěli za ty prachy.

magistergrammaticus ( 28. ledna 2015 22:42 )

"Všude mimo ČR (tady minimálně na západ, sever a jih od nás) už se dávno ví, že mléko je vhodé jen pro opravdu malé děti, řekněme do tří let, pak už je zcela zbytečné" Jste neskutečně hloupá a omezená kráva! Akorát, že mléko zřejmě nedáváte. Výskyt rakoviny tlustého střeva je u nás tak vysoký hlavně proto, že se obyvatelé ČR doslova přechlasávají pivem a naopak pijí málo mléka, které před rakovinou tlustého střeva (a několika dalšími rakovinami) chrání.

magistergrammaticus ( 28. ledna 2015 22:25 )

Asi těžko bude mléko podporovat rakovinu, když má prokázaný účinek proti několika druhům rakovin, zejména tlustého střeva. Koncentráty syrovátkových bílkovin byly dokonce s pozitivními výsledky testovány na pacientech s rakovinou. Vaším problémem je, že si necháte vymýt mozek různými orientálními medicinmany (kteří mléko silně nesnášejí, neb jim chybí enzym na trávení mléčného cukru a je to tedy pro ně skutečně něco jako 'bílý jed') a směšujete dohromady mléko s mléčnými výrobky zbavenými syrovátky (což není to samé!).

dodora ( 17. ledna 2015 16:48 )

Nejsou to fota ze školních jídelen, ale z restaurací, dejte si ty obrázky vyhledat googlem. http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/44338/finale-tydne-boje-proti-blafum-je-tu-vyberte-jidlo-ktere-va s-znechutilo-nejvic.html

alumno ( 16. ledna 2015 12:58 )

Těm, kteří mi tu oponují a tvrdí, že mléko nezpůsobuje rakovinu a že je dokonce naopak zdravé (tedy těm, kteří zjevně byli velmi dobře zmasírování socialistickou propagandou): http://www.magazinzdravi.cz/mleko-a-rakovina

Zobrazit celou diskusi