Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evakuace na ISS: Na vesmírné stanici uniká čpavek!

Autor: ČTK - 
14. ledna 2015
15:34

Panika na ISS! Americká část Mezinárodní vesmírné stanice byla kvůli úniku čpavku evakuována. S odvoláním na letové středisko v Moskvě o tom dnes informovala ruská média. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír evakuaci potvrdil, přesnou příčinu ale neoznámil. Na orbitálním komplexu v současné době pobývá šest lidí – Italka, dvojice Američanů a tři Rusové.

„Posádka vesmírné stanice je v bezpečí,“ uvedl mluvčí NASA Bob Jacobs. Americká sekce byla prozatím izolována a osazenstvo stanice se přemístilo do ruských modulů. 

Zatímco ruská vesmírná agentura Roskomos oznámila, že důvodem evakuace je únik nebezpečného čpavku z chlazení stanice, NASA to prozatím nepotvrdila.

„Nemáme k dispozici žádná konkrétní data, která by na únik čpavku ukazovala,“ uvedl ve své internetové televizi americký vesmírný úřad.

Jacobs k incidentu na stanici řekl pouze to, že NASA zaznamenala zvýšený tlak ve vodním okruhu a následně i růst tlaku v kabině, což by „v nejhorším možném případě mohlo naznačovat únik čpavku“.

„Proto jsme se připravili na nejhorší a posádku izolovali v ruském segmentu vesmírné stanice, zatímco týmy situaci vyhodnocují,“ dodal Jacobs.

Poslední vážné problémy se čpavkem měla stanice v roce 2013, kdy se rozbilo čerpadlo chladicího systému. Ten jako chladicí směs využívá čpavek.

Závadu astronauti v prosinci téhož roku opravili během výstupu do volného kosmu.

japos22 ( 14. ledna 2015 16:35 )

V Itálii platí ženy? - už tam letím

Zobrazit celou diskusi