Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5 následků propadu koruny: Dovolená i elektronika podraží! Benzin nezlevní, jak by mohl

Koruna není v dobré kondici: Opět oslabila oproti euru a dolaru
Koruna není v dobré kondici: Opět oslabila oproti euru a dolaru  (Autor: Infografika Blesk.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. ledna 2015
18:18

Koruna se opět propadá, naše národní měna má znovu nižší kurz vůči dolaru i euru. Co to pro nás znamená? Podraží elektronika, zájezdy, naopak radují se exportéři. Příčiny a následky propadu koruny zhodnotila pro Blesk.cz ekonomka Markéta Šichtařová a další oslovení experti.

"Lidi si to mohou hodně dobře představit na příkladu toho, když proběhla nechvalně známá intervence ČNB. Tehdy jsme všechny ty efekty zažili," upozorňuje ekonomka Šichtařová z NextFinance. "Nyní je ta situace trochu podobná. Ale je samozřejmě odlišná v tom, že ČNB neintervenovala. Je mnohem menší procentuální oslabení než tehdy, takže efekty nebudou zdaleka tak velké, jako byly tehdy," předpovídá Šichtařová.

Přesto platí, že se koruna propadá dále. Vůči dolaru a euru oslabila i dnes - až na hodnoty 28,38 Kč za euro a 24,09 Kč za dolar. Koruna se naposledy pod hranici 24 Kč za dolar dostala v únoru 2009.

V zahraničí hlouběji do kapsy

Oslabená koruna má opět vliv na oblast cestovního ruchu. "Oslabování eura a dolaru rozhodně není příznivé v případě útrat v místě pobytu, kdy se zahraniční destinace zdražuje, a dále pro individuální cestující," upozornila Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří.

Co se samotných zájezdů týče, podraží především exotické destinace, kde se platí v dolarech. "Zvyšování cen zájezdů, které jsou nakupovány v dolarech, nepředpokládáme do konce ledna. Od února již cestovní kanceláře prodávající exotické zájezdy hlásily přeceňování zájezdů, neboť dolar posílil oproti termínu kalkulace pobytů o více jak 20 %," uvedla Petříčková s tím, že se výhodněji jeví včasný nákup (First minute) do 31. ledna.

Dražší totiž patrně budou i nabídky Last minute, cestovní kanceláře nebudou nabízet tak velké slevy a celkově bude nabídka Last minute zájezdů omezenější.

Podraží elektronika

"Určité zdražení se dá očekávat u elektroniky," upozorňuje Markéta Šichtařová z NextFinance. Podle prodejců jde především o produkty, které nakupují právě v amerických dolarech - tedy notebooky či mobilní telefony. Nárůst je již patrný např. u externích disků, flash disků či elektronických čteček, které do Česka míří z amerického či asijských trhů.

Co další zboží? Zdraží některé pečivo!

"U aut, to asi snad ani ne, protože začátek roku už je za námi a ceníky jsou v podstatě hotové," hodnotí situaci Šichtařová. Kurz koruny však může zdražit další dovážené zboží. Vliv má i nárůst cen dováženého obilí - především potravinářské pšenice, což zdraží mouku a pečivo. "U nás ceny ovlivňuje i kurz koruny vůči euru," řekl ČTK předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole. Jde však spíše o menší pekárny, ty velké mají dlouhodobé smlouvy s řetězci. 

Skokové zdražování však ekonomka nevylučuje u dalších druhů zboží, kterých se přitom kurzy dolaru a eura tolik nedotýkají. "Je možné, že se znovu vyrojí marketingové akce, kdy někdo bude tvrdit, že musí zdražit během týdne o desítky procent jenom kvůli kurzu," upozornila Šichtařová.

Benzin nezlevní, jak by mohl 

Jiná je situace u benzinu. V tomto případě oslabení koruny vůči dolaru dopad nepochybně má. "Tím, že ropa je v současné době velice levná, tak by to mělo mít pozitivní efekt na benzinu. Benzin by měl zlevňovat. Jenomže kurz koruny jde přesně proti tomu. Pumpaři nezlevní tolik, jak by zlevnili, kdyby nebylo té koruny," dodává ekonomka Šichtařová.

Exportéři se radují

Slabší koruna je naopak dobrou zprávou pro české exportéry. Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka meziroční oslabení koruny o jedno procento přinese exportérům zhruba 35 miliard korun na tržbách. "Koruna oslabila v průměru za rok 2014 oproti roku 2013 o šest procent, což exportérům přineslo do tržeb asi 215 miliard korun," uvedl Daněk.

aluman ( 14. ledna 2015 12:48 )

Také za tím vidím v první řadě Babiše, což mě nutí konstatovat, že valná část českých voličů je čím dál tím pitomější, jelikož toto se dalo snadno předpokládat.

e.44 ( 14. ledna 2015 10:24 )

Tentokrát je za tím hlavně Babiš s tím svým budováním Babišistánu a devalvací české ekonomiky na úroveň banánové republiky. Dokud se Babiše nezbavíme, bude vždycky jenom hůř. Likvidace konkurence na všech úrovních, nahrazena jen desetinou objemu zlikvidovaného se musela projevit. Jenže než tohle dojde pitomcům, co to svádějí na tentokrát neexistující intervenci ČNB, budeme definitivně v řiti.

1pravda1 ( 14. ledna 2015 09:31 )

Jinak Singer je zralý na psychiatrické oddělení, když oslabuje rubl, je to pro Rusko katastrofa, když oslabuje koruna a to hodně, je to prý super!!!

1pravda1 ( 14. ledna 2015 09:30 )

Sígra Singera jmenoval Klaus těsně předtím, než mu skončil prezidentský mandát a úplně na konec udělal svoji amnestii, tady hledej příčinu zla. Klaus má jistě z důvodu nedohledatelnosti prachy v zahraničí.

katkom ( 14. ledna 2015 07:58 )

Děkujeme soudruzi z KSČSSD. Děkujeme soudruhu prezidente Zemane.

Zobrazit celou diskusi