Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Křetínského a Tkáčův holding koupil sedm nových elektráren v Itálii

Energetický a průmyslový holding kupuje sedm elektráren v Itálii. Včetně černouhelné elektrárny Fiume Santo
Energetický a průmyslový holding kupuje sedm elektráren v Itálii. Včetně černouhelné elektrárny Fiume Santo  (Autor: Facebook)
Autor: ČTK - 
12. ledna 2015
15:35

Jeden z hlavních hráčů na poli české energetiky se rozrůstá. Energetický a průmyslový holding (EPH), za kterým stojí především akcionáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, expanduje po Evropě – v Itálii koupil šest plynových a jednu tepelnou elektrárnu.

Jejich celkový výkon je 4500 MW, tedy vyšší než je výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady. Součástí akvizice je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santo na Sardinii.

EPH kupuje elektrárny v Itálii od společnosti E.ON, transakci musí schválit příslušné orgány EU. „Tato akvizice je dalším logickým pokračováním naší už dříve avizované strategie vstupu na vyspělé západoevropské trhy, které nemají dostatečně velkou rezervu instalovaného výkonu,“ uvedl předseda představenstva EPH Daniel Křetínský.

Podle něj je prioritou holdingu garantovat bezpečnost dodávek elektrické energie při zachování rozumné ceny. „Naše strategie je dlouhodobá a zaměřená na další rozvoj. Na těchto cílech jsme připraveni spolupracovat se zaměstnanci, odbory a dalšími zúčastněnými stranami,“ dodal Křetínský, který je spolu s Patrikem Tkáčem největším akcionářem holdingu EPH. Společně drží dvě třetiny akcií, zbytek patří skupině J&T.

Vizitka EPH

Holding EPH zahrnuje 40 podniků z České republiky, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

V Česku kontroluje například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage. Zdroje EPH disponují úhrnnou instalovanou elektrickou kapacitou téměř 1745 megawatt a jejich roční výroba dosahuje v souhrnu 8,5 terawatthodin. Podniky holdingu zaměstnávají více než 8000 lidí.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství CNC, které vydává deník Blesk a provozuje stránky www.blesk.cz

ivarambouskova ( 21. prosince 2015 16:25 )

uvidíme jak Tykač mu konkuruje s Vattenfallem http://iuhli.cz/tykac-potvrdil-zajem-o-vattenfall/

salto ( 12. ledna 2015 16:21 )

Takže taliáni budou sponzorovat Spartu

Zobrazit celou diskusi