Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bývalý guvernér Virginie: Dostal za korupci dva roky vězení!

Guvernér přišel k soudu v doprovodu své dcery
Guvernér přišel k soudu v doprovodu své dcery  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zrk - 
6. ledna 2015
23:31

Soud ve Spojených státech dnes za korupci poslal někdejšího guvernéra Virginie Boba McDonnella na dva roky do vězení. Informovala o tom americká média. McDonnell, kterému původně hrozilo až třináct let, byl považován za hvězdu Republikánské strany a v minulosti se o něm spekulovalo jako o možném kandidátovi na amerického viceprezidenta. Loni v září porota McDonnella spolu s jeho manželkou Maureen shledala vinnými z korupce; žena se výši trestu dozví 20. února.

„Připustil jsem, aby se můj život vychýlil z rovnováhy, prohlásil před vynesením rozsudku McDonnell, který je prvním virginským guvernérem odsouzeným za korupci. Dodal, že je „zlomeným a pokořeným“ mužem.

McDonnell podle soudu spolu s manželkou zneužívali svého veřejného postavení, když od zámožného rodinného přítele získali výhodné půjčky, nechali si od něj zaplatit takřka celou svatbu dcery a přijímali luxusní dárky či pozvání na dovolené. Výměnou za peníze a dary v celkové hodnotě přes 165 000 dolarů (přes 3,8 milionu korun) propagovali jeho vitaminové doplňky.

Porota uznala McDonnellovu vinu v 11 ze 13 bodů žaloby. Prokuratura pro někdejšího guvernéra žádala nejméně deset let vězení, obhajoba se chtěla trestu vězení vyhnout a navrhovala tříleté veřejné práce.

Do věznice podle rozsudku musí McDonnell nastoupit do 9. února. Také musí zaplatit 1 100 dolarů (takřka 26 000 Kč), což je sto dolarů za každý potvrzený bod obžaloby.

.abcd.abcd. ( 7. ledna 2015 00:17 )

Pgga vylez ty stará ropucho, že prý nemáte korupci? Celý USA je koruptní. To nevylezeš co? Jen když se jedná o Česko a můžeš si vybíjet ty svý mindráky a nenávist. Chuděrko, prej tě ani Mexikáni nechtěj.

Zobrazit celou diskusi