Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vítězka soutěže Jak se žilo za totáče: Když k nám přijela teta z Kalifornie

Autor: simao - 
23. prosince 2014
05:05

Narodila se za komunistů a odmalička snila, že se podívá za oceán. Prohlížela si fotky tety, která emigrovala do USA, kochala se pohledem na moře a nádherné pláže. Sen si splnila až po totalitě, z jehož uskutečnění však Martina Brychová (43) poslala zdařilé foto. A vyhrála v naší soutěži!

Při příležitosti 25 let od sametové revoluce jsme na Blesk.cz vyhlásili soutěž „Jak se žilo za totáče“. V pěti kategoriích – móda, dovolená, Vánoce, vojna, moje město tehdy a teď – nám přišly stovky fotografií. Na Facebooku Blesk.cz jste vybrali desítku finalistů, naše odborná porota pak vyhodnotila tři nejzajímavější snímky. Z toho vítězného doba normalizace přímo sálá!

„V září 1980 přijela na návštěvu po 12 letech emigrace v USA v Kalifornii má teta Marcela. Již odmalička nám babička s dědečkem vyprávěli, že až budeme větší, přijede naše teta z USA – z velké dálky až za oceánem, z Kalifornie, kde bydlí blízko pláže, kde je celý rok teplo a slunce... Tak jsem si představovala, jaké to je bydlet u moře,“ popisuje čtenářka Martina vznik fotky.

Tehdy jí bylo 9 let. Na fotce zapózovaly se svou tetou, maminkou a tehdy pětiletou sestrou Marcelkou před panelákem v Praze 10-Hostivaři. „Škodovkou, které stojí za námi, jsme zrovna přijeli z letistě. A k naší tetě jsme vzhlížely jako ke zjevení, protože jsme odmalička se sestřičkou poslouchaly před spaním vyprávění, jak žije v tak daleké zemi, prohlížely si barevné fotografie s neuvěřitelnými záběry moře, dlouhých pláží, amerických aut a hezkých domů s bazény,“ zavzpomínala Martina Brychová.

Vycestování do zahraničí se stalo jejím snem. A to, co nebylo za komunistů pro většinu smrtelníků možné, po revoluci uskutečnila! Po rozpadu východního bloku a otevření hranic se rozhodla, že také poletí za Atlantik. Usadila se nakonec v Mexiku, kde u Karibského moře dělá průvodkyni v Cancúnu. A našla zde i dokonce svou lásku. Brali se loni na podzim.

Vítěznou fotku ohodnotil i Petr Novotný, fotograf Blesku: „Nejvýstižnější fotka. Kompozičně povedená. Nese veškeré znaky, které si asociujeme s obdobím komunismu. Sídliště, škodovka, dobová móda. Děti trochu rozsvěcí šedivý zmar totality, je zde cítit i náznak naděje, že mladší generace povede svobodný život. Důležitá fotografie, která by se měla objevovat ve školních učebnicích novodobých dějin.“

pgga.. ( 26. prosince 2014 20:11 )

Od roku 1990, kdy jsme platili vesměs osmdesát haléřů, cena vody podražila stonásobně. V důsledku toho jde spotřeba směrem opačným, ze 170 litrů na něco málo přes 90 l na osobu a den. ------------------ Tady máte ten zkur.kapitalismus Vy zm.rdi-a hlavně zasr.voda teče prostě pořád,tak kde je problém???V socialismu???Hov.no jen několik tisíc ku.rev chtějí nakrást

gogo ( 26. prosince 2014 17:06 )

Blesk má štěstí, že ten, kdo by mohl napsat jak se mu žije nyní, nemá na pc, ale jen na chleba..

gogo ( 26. prosince 2014 17:05 )

Kdo by to v Blesku řešil, že ? Prostě tam něco plácnou, povinně si plivnou po době předlistopadové, rozdají si mezi sebou výhru a jede se dál. Lidi jim mohou být ukradení..

gogo ( 26. prosince 2014 17:02 )

Ach jo...

gogo ( 26. prosince 2014 17:01 )

To je jako když "volili" krasavici a vybrali Kobzanovou !!!

Zobrazit celou diskusi