Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh z projektu Srdce pro děti: Autismus Danečkovi ničí pověst!

Autor: Jiří Krušina - 
28. prosince 2014
05:15

Hyperaktivní a nevychovaný, přesně tak prý působí na lidi malý Daniel Zajac (4) z Krnova. Jenže to, co lidé odsuzují, je nemoc! Chlapec má atypickou formu autismu a za své chování nemůže. Navíc léčba pro něj neexistuje.

Zvláštní chování rodiče u Dana výrazně zpozorovali, když mu byl rok a půl. „Dan nereagoval na své jméno. Téměř nemluvil, jen několik slov, a vůbec neposeděl,“ vzpomínala Danova máma Jana Balová.

O pár měsíců později začala rodina situaci řešit. „Jenže všichni nám říkali, že nemohou posuzovat Danečkův stav. Prý až od tří let života. Ve školce byl hyperaktivní a vůbec se nedokázal soustředit,“ řekla Blesku Jana Balová.

Na každý problém Dan reagoval křikem. „Děti si chtěly skládat kostky, ale on je chtěl schovávat. Nerozuměl jim, a tak prostě křičel. Vlastně pokaždé, když se mu něco nelíbí, tak křičí a vyvádí. Vypadá jako rozmazlený spratek, ale on jenom ostatním nerozumí. Trpí atypickým autismem,“ posteskla si žena.

Rodiče si kvůli nemocnému synovi koupili zahrádku. „Nemůžeme jezdit na dovolenou, nemůžeme s Danem chodit ani do obchodu, aby tam nedostal záchvat. Všichni si myslí, že jsme neschopní rodiče,“ podotkla žena.

Do Srdce pro děti se přihlásila po doporučení kamarádky. „Požádali jsme o speciální tablet a ten jsme díky Srdci pro děti získali. Přivezl nám ho moderátor Tomáš Kraus. Moc děkujeme. Dan z něho má velikou radost,“ dodala Jana Balová. Nemocný Dan má staršího bratra Romana (18), který je fotbalistou Sigmy Olomouc a je v kádru juniorské fotbalové reprezentace.

Tomáš Kraus přivezl dárky i radost

Kytici mamince Janě a dobroty s dárkem Daníkovi do Krnova přivezl moderátor Tomáš Kraus (38). „Do projektu Srdce pro děti jsem se zapojil proto, že je třeba takovým rodičům, jako je paní Jana, pomáhat. Většina lidí v jejím okolí si myslí, že je Daneček nevychovaný, a on přitom trpí nevyléčitelnou nemocí,“ řekl Kraus.

Malého Dana Zajace si moderátor oblíbil. „Dan mě pořád krmil čokoládou. Má krásné modré oči a pořád se směje. Doufám, že jednou najdou lék, jak jemu i dalším takto nemocným dětem pomoci,“ dodal Kraus.

souznenidusi ( 22. ledna 2015 18:27 )

Ano díky těmto dětem Nadace vybrala peníze pro další nemocné děti.

souznenidusi ( 22. ledna 2015 18:21 )

Pokud zadáte ve vyhledávači petrmetr nebo mrdounberlusconi a odkazy na články v Blesku, skoro všude jsou tyto 2 zrůdy komentující různé články a to pro běžného člověka inteligentního slovem nevybíravým, sprostým, hrozným,...vůbec nemají ani páru o tom, co píší. Se divím, že je ještě redakce Blesku nezažalovala, nebo taktéž osoby,o kterých hanlivě plácají nesmyslné kecy. Zřejmě se jedná o tyto 2 osoby s íqvé tykve nebo pokud nejde o osoby zbavené svéprávnosti, popř.kriminálníky..zoufalce, aby svým blábolem byli aspoň nějak zajímavý...

televiznidivak ( 17. ledna 2015 12:33 )

Díky příběhům dětí,které vysílala televize,se vybralo cca 24 miliónů korun.Tyto peníze budou využity k léčbě nejen těchto postižených dětí.Patří poděkování všem lidem, kteří finančně přispěly jakoukoliv částkou. Je s podivem jak se někteří lidé nevybíravě vyjadřují o nemocných dětech.Zřejmě proto, že o tom moc nevědí anebo nechtějí vědět? Mluvili by zcela jinak kdyby se jednalo o jejich dítě. Nedokážou si asi představit jak je to těžké pro rodiče postižených dětí. Měli by spíše, samozřejmě v rámci svých možností, pomáhat a ne hanit či možná dokonce závidět dětem nějaký dárek,které dítě dostalo.

bratrdanecka ( 12. ledna 2015 20:17 )

 Petrmetr : Jestli mas nejaky problem ,tak se podepis ty hovado sproste.Tve opici nazory si nech pro sebe.

pajkas ( 2. ledna 2015 18:09 )

Z hlupáků, kteří o této nemoci nic neví a píšou ubohé komentáře, jen aby byli zajímaví, je mi na blití!

Zobrazit celou diskusi