ONLINE CHAT
Dobrý den, jak moc je rizikový přenos dvou embryí po předchozím porodu sekcí. Děkuji. Jana Procházková(Jana Procházková)
Foto
Dobrý den, po předchozím porodu císařským řezem by bylo vhodnější zavedení pouze jednoho embrya, aby se předešlo komplikacím spojeným s vícečetným těhotenstvím. Děkuji všem diskutujícím za otázky. Přeji krásné vánoce, všem Vám přeji hodně zdraví do nového roku 2015 a těm, koho trápí problémy s početím, hlavně splnění vytouženého přání otěhotnět.
Dobrý den. Napíši ve zkratce, co nás trápí. Je mi 42 let a partnerovi 39 let. Již delší dobu se snažíme o početí, ale nedaří se. Také je u nás velké téma a vlastně jsme již rozhodnuti navštívit kliniku.samozřejmě největší debaty vedeme o mém věku, zda to zvládneme, spíše zda by naše děťátko nebylo nějak ochuzeno naším věkem a zda by jsme či nejsme schopni i v tomto věku miminku schopni vše. Proto prosím o Váš názor, zda by to od nás nebylo troufale se v této situaci pokusit ještě o miminko(Mirka)
Foto
Dobrý den, ve 42 letech určitě nejste výjimka, řada žen se snaží v podobném věku otěhotnět, léčba je ze zákona možná až do 50 let. Ale samozřejmě s věkem ženy roste riziko komplikací později v těhotenství. držím Vám palce!
Zdravim Vas. Mam jeden eticky dotaz. Uvazuji o asistovane reprodukci, ale trapi me nemoznost regulace ujatych vajicek. Existuje jina forma regulace nez nasledny zasah a jejich odebrani z delohy? S tim mam totiz vzhledem ke svemu svedomi problem... Dekuji. (Petra)
Foto
Dobrý den, obávám se, že Vašemu dotazu přesně nerozumím, vajíčka se získávají z vaječníku a potom se jedno maximálně 2 oplozená vajíčka zavádějí do dělohy. Pokud máte na mysli vícečetná těhotenství, tak je nejlepším postupem zavedení pouze jednoho embrya.
Dobrý den, paní Višňová, zrovna se zapojujeme do kolotoče umělého oplodnění. Mě je 22let a přítelovi 26. Přítel prodělal rakovinu varlete, naštěstí přežil a jediné mínus je to, že mu chemoterapie způsobila neplodnost. Před léčbou si nechal sperma zamrazit. Minulý měsíc byl na spermiogramu, čekal tam výsledek, který jsme nečekali. Samé 0. Budeme docházet do CAR u Apolináře. mám za sebou odběry krve na genetiku a také hormonální profil. Ráda bych se Vás zeptala, zda je opravdu větší pravděpodobnost potratů při umělém oplodnění? Nejspíše nás čeká metoda ICSI- Je velká šance na úspěch? Předem děkuji za odpovědi, Přeji krásné a radostné Vánoce.(Mirka Šmakalová)
Foto
Dobrý den, pokud správně rozumím vašim informacím, má partner zamražen vzorek spermií před chemoterapií, kde byly pohyblivé spermie nalezeny. Potom je šance na otěhotnění pomocí metody ICSI, ve Vaší věkové skupině u 22 leté ženy je úspěšnost umělého oplození vysoká, při zavedení jednoho embrya 50 %, ale máte šanci, že budete mít více embryí, tedy možnost opakovaných pokusů, protože jste velmi mladá. U umělého oplození je riziko potratu asi 10 %.
Jaký věk je optimální pro početí? Mám slibně rozjetou kariéru a zajímá mě, kolik času mám... Děkuji(Lucie)
Foto
Ideální věk na početí je kolem 20-30 let, což samozřejmě v případě slibně rozjeté kariéry může být pro ženu příliš brzo. Nicméně bych doporučovala snažit se o otěhotnění do 35 let věku. Případně uvažujte o zamražení vajíček.
Dobrý den, snažíme se s přítelem už 5 měsíc o mimi, ale pořád se nedaří. Můj přítel již jedno dítě má z předchozího vztahu - měl, ale problémy se spermiemi (pomale), ale jeho bývala otěhotněla do roku. Myslíte, že by měl jít přítel znovu na kontrolu? Já mám pravidelnou mestruaci, cyklus 28dní, ovulaci jsem si zatím neměřila. Léčím se se štítnou žlázou, mám sníženou funkci beru letrox 50. Chodím na kontrolu každý půl rok, ale hodnoty štítné žlázy mám v normě, prý by neměl být problém s otěhotněním. Děkuji. Helena (Helena)
Foto
Dobrý den, pokud se snažíte jenom 5 měsíců, tak zatím není důvod k panice. Pokud už byly u partnera v minulosti zjištěny abnormální hodnoty spermiogramu, potom by bylo vhodné zopakovat vyšetření.
Dobrý den, již třetím rokem máme s přítelkyní nechráněný sex. Mě je 38 let a jí 34, oba máme z předešlých vztahů každý jedno dítě, ale nám se stále nedaří. Přítelkyně je rozhodnutá po Novém roce navštívit jiného gynekologa, ale pokud jí i tento řekne, že je zdravá, co bychom tedy následně v tomto ohledu dělat? Děkuji za odpověď.(Karel)
Foto
Dobrý den, pokud se snažíte o společného potomka již tři roky, potom byste měli oba podstoupit vyšetření, přítelkyně hormonální profil, ultrazvuk, u vás spermiogram.
Dobrý den, v 18-ti letech mi operovali cystu na vaječníku a odebrali mi jeho část. Nyní je mi 23, chtěla bych se zeptat, jak velký vliv to má na otěhotnění? Mockrát děkuji za odpověď.(Blanka)
Foto
Dobrý den, bylo by třeba vědět, o jaký typ cysty se jednalo a jak rozsáhlá část vaječníku byla při operaci odstraněna. Obecně, je operace cyst poměrně častá a řada žen následně otěhotní bez problémů.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli když je špatná průchodnost vaječníku,je jen varianta a to umělí oplodnění nebo jestli je možná metoda napýchnutí spermii rovnou dovajicek po stymulaci děkuji(VĚRA.H)
Foto
Dobrý den, pokud nejsou průchodné vejcovody, musí být vajíčka odsáta z vaječníků a oplozena v laboratoři. tento proces se dá v určitých případech udělat i bez stimulace. Pokud jsou neprůchodné vejcovody, nedostanou se oplozená vajíčka přirozenou cestou přes vejdcovod do dělohy, proto není možná inseminace.
Dobrý den, dle gynekologa jsem zdravotně v pořádku, ovulace probíhá a děti již mám. Je mi 38 a poslední porod byl před 9 lety. S nynějším partnerem, který děti nemá bychom dítě chtěli, ale nějak se nám ani po 1,5 roku snažení nedaří. Partner byl pro začátek doporučen na spermiogram, vyšetření teprve bude probíhat. Chci se jen zeptat zda je možné, aby byl problém s početím na mé straně, přesto že ovuluji a nemám žádné potíže. Pokud ano tak co by mohlo eventuelně způsobit moji neschopnost otěhotnět?(Radka)
Foto
Dobrý den, může se jednat o příčinu na straně partnera - brzy budete vědět výsledek spermiogramu. Bohužel problém může být i na Vaši straně, s věkem u všech žen bohužel klesá kvalita vajíček a přestože máte pravidelné ovulace, nemusí vždy každé vajíčko, které dozraje, mít dobrou kvalitu. Mohla jste také mezitím prodělat zánět a mohla se zhoršit prlchodnost vejcovodů.
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, do kolika let věku ženy je možné otěhotnět přirozenou cestou bez umělého oplodnění? Je mi 35 a zatím ještě nemám partnera.. Děkuji Vám za odpověď.(Radka)
Foto
Dobrý den, plodnost každé ženy s věkem pomalu klesá, do cca 38 let je šance na otěhotnění ještě dobrá, po 40 letech je už u většiny žen pokles plodnosti poměrně závažný. Možná bych Vám doporučila uvažovat o zamražení vajíček, pokud nyní nemáte partnera.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné si koupit v lékárně nějaký test, kde bych mohl zjistit jestli jsem plodný? Děkuji(Karel S.)
Foto
Dobrý den, v lékárně se bohužel žádný test na ověření plodnosti neprodává. Můžete se ale objednat do některého centra asistované reprodukce ve vašem okolí na vyšetření spg. Vzorek ejakulátu je možné přinést do některých center i z domu (ve speciální nádobce).
Dobrý den, jaké máte zkušenosti s léčbou neplodnosti pomocí hormonální jogy? Přijímáte pacientky, které odmítají hormonální léčbu právě z tohoto důvodu? díky a přeji kliedné svátky (Vulka)
Foto
Dobrý den, hormonální joga je vhodným podpůrným prostředkem při léčbě neplodnsoti a není důvodem k odmítání léčby neplodnosti. Pacientky, které chodí na jogu tvoří velkou část naší klientely. Hezké vánoce.
Dobrý den, je mi 31 let. Před rokem a půl jsem přestala užívat HA. Od té doby se snažíme s přítelem o miminko a stále nic. HA jsem užívala cca od svých 19 let, s nějakými kratšími pauzami. Přítel je starší o 6 let. Když jsem se nedávno ptala svého gynekologa, řekl mi, že jsem ještě mladá a musíme se snažit. Doporučil mi Inofolic. Nic víc. Co se týká kyseliny listové, vypočítání ovulace, doplňkové vitamíny pro přítele (Zinek selen atd.) už jsme vyzkoušeli, kde se co dá a stále nic. Může mít na to vše vliv mé dlouhodobé užívání HA?(Lenka)
Foto
Dobrý den, po roce a půl neúspěšné snahy o otěhotnění bych Vám již doporučovala uvažovat o více aktivním přístupu, bylo by vhodné vyšetřit spermiogram, hormonální profil,ultrazvuk, průchodnost vejcovodů. Hormonální antikoncepce pravděpodobně s Vašimi problémy nesouvisí.
Hledate i darce vajicek?(Petra)
Foto
Samozřejmě hledáme i zdravé ženy ochotné darovat vajíčka.
Dobrý den, Je mi 33 a v létě jsem byla na operaci - mimoděložní těhotenství (povedlo se na první pokus) a od srpna jsem se doposud léčila s záněty (MOP II - MOP III). Začínám trochu zmatkovat, zda bych neměla i s ohledem na zvýšenou pravděpodobnost opakování mimoděložního těhotenství začít řešit umělé oplodnění. Za jak dlouhou dobu byste mi doporučovala řešit to touto formou? Děkuji.(Veronika)
Foto
Dobrý den, pokud jste v létě prodělala mimoděložní těhotenství, doporučila bych Vám podstoupit vyšetření na průchodnost vejcovodů, které je možné udělat pomocí ultrazvuku. Tím by se ověřilo, zda není neprlchodný i druhý vejcovod. V případě podezření na postižení obou vejcovodů je vhodné začít o umělém oplození uvažovat.
Pokouším se otěhotnět už tak půl roku, máme to zkoušet dál nebo vyhledat odbornou pomoc?(Petra)
Foto
Pokud jste oba s partnerem jinak zdraví a nejste si vědomi žádných možných příčin neplodnosti, potom bych Vám doporučovala počkat ještě dalšího půl roku. Záleží samozřejmě také na věku. Samozřejmě se můžete nechat oba s partnerem již nyní vyšetřit, abyste měli jistotu, že není nějaký závažný problém.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak gynekolog pozná, zda po vysazení HA ovuluji či ne, děkuji.(Lenka)
Foto
Dobrý den, ovulaci lze snadno poznat při ultrazvukovém vyšetření kolem 12.dne cyklu a také pomocí kontroly hormonálních hladin v krvi.
Dobrý den, chtěla jsem darovat vajíčka na jedné klinice (sama děti ještě nemám, tak jsem chtěla aspoň pomoci, bude mi 30 let). Při různých testech mi zjistili, že AMH hormon mám ve velmi nízkých hodnotách - 0,97. Užívám antikoncepci 10 let pravidelně bez větších problémů. Je možné nějakým způsobem zvýšit zmíněnou hodnotu nebo je opravdu velké riziko, že budu mít problém otěhotnět. Děkuji za odpověď. (Jarka H.)
Foto
Dobrý den, snížená hodnota hormonu AMH značí riziko snížené reakce na hormonální stimulaci, ale neznamená nutně, že budete mít problém otěhotnět. Pro kvalitu vajíček je rozhodující zejména věk ženy. Pokud jsou ostatní parametry v normě, potom je v 30 letech dobrá šance, že otěhotníte i normální cestou.
Jak prosim probiha procedura asistovane reprodukce? Jak casove je to narocne, v horizontu mesicu... Diky moc, ivana(Ivanka)
Foto
Asistovaná reprodukce sestává z několika kroků: nejprve stimulace vaječníků - cca 10-14 dnů, poté následuje odběr vajíček a za 3-5 dnů dojde ke transferu embryí do dělohy. Celkem se jedná tedy o léčbu trvající cca 3 týdny, následně čekáte 2 týdny na výsledek těhotenského testu.
Dobrý den, jak je to prosím s anonymitou dárkyň. Může se dárkyně spolehnout že se o ní nikdo nedozví, že darovala? Děkuji. Jana(Jana K.)
Foto
Dobrý den, program dárcovství vajíček i spermií je dle zákona anonymní a kliniky jsou povinné tuto anonymitu dodržovat. Všichni lékaři a zdravotní pracovníci jsou vázáni lékařským tajemstvím.
Dobrý den.Ráda bych se zeptala jestli,když mám špatný průchody k vaječníkům mám nějakou možnost na umnělím oplodnění jsem už byla a pokusy spotřebovala finančně je to dost náročný.Jinak jsem naprosto zdravá ekzistuje nějaká pomoc nebo jiná metoda.Léky nato jsou drahý.(VĚRA.K)
Foto
Dobrý den, pokud máte neprlchodné vejcovody, tak bohužel šance na otěhotnění jinou metodou než pomocí umělého oplození není. V případě, že jsou vejcovody pouze částečně poškozené, je možné teoreticky uvažovat i operačním zákroku s cílem zprůchodnění vejcovodů, ale úspěšnost těchto typů operací je pomerně nízká.
Dobry den,narodil se mi syn s x chromozomem navic. Bude neplodny? Dekuji katerina(katerina)
Foto
Dobrý den, pokud má Váš syn tzv. Klinefelterův syndrom s jedním nadbytečným chromozomem, tak je bohužel vysoké riziko, že u něj nebude dostatečná tvorba spermií a že bude mít problém s neplodností.
Dobrý den. S přítelkyní máme půl roku intenzivní a nechráněný sex. Už jsem myslel, že jeden z nás je neplodný, když žena náhle otěhotněla. Co to mohlo ovlivnit?(Josef D)
Foto
Dobrý den, je v celku normální, že i u zcela zdravých partnerů dojde k otěhotnění až po několika měsících snahy.
Dobrý den, jaká je nejčastější léčba v Caru s PCO?děkuji(Martina)
Foto
U syndromu polycystických vaječníků -PCO se nejčastěji musí přistoupit k vyvolání ovulace pomocí hormonálních tablet či přímo ke stimulaci vaječníků. Záleží samozřejmě na dalších faktorech, věku ženy, hodnotách spermiogramu, průchodnosti vejcovodů apod.
Je neplodnost dědičná?(IDA123)
Foto
dědičný může být sklon k některým hormonálním poruchám, u určitých genetických vad jsou zhoršené parametry spg. genetické vyšetření patří mezi základní vyšetření při neplodnosti
Dobry den, je mi 33 let a s pritelem se pritelem zkousime otehotnet. Uz rok se nam zo nedari. Muze mi vliv i stres?(Jana h. )
Foto
Dobrý den, stres může u některých žen blokovat ovulaci, ale po roce snahy o otěhotnění bych Vám doporučila podstoupit již základní vyšetření u specialistů na léčbu poruch plodnosti.