Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zavřeli nepravého! Rok a půl seděl ve vazbě za vraždu, teď se přiznal někdo jiný

Autor: ČTK, ljš - 
18. prosince 2014
12:09

Justiční omyl na spadnutí! Jaroslav Šípek seděl 16 měsíců ve vazbě pro podezření z vraždy otce své bývalé partnerky a podle všeho neprávem! K činu se teď policii přiznal jiný člověk.

Nově obviněným je jedenačtyřicetiletý muž z Ústí nad Labem, který se k činu přiznal. Kvůli vraždě, kterou měl maskovat výbuch, už Šípek několikrát stanul před soudem. Dosavadní podezřelý byl propuštěn z vazby. "Z vyšetřovací vazby byl propuštěn devětatřicetiletý muž obviněný z vraždy čtyřiašedesátiletého muže z Dobětic, ke které došlo v únoru roku 2013," uvedla mluvčí.

V době Šípkova obvinění podle ní veškeré shromážděné informace a nepřímé důkazy vedly kriminalisty k tomuto muži. Podle žalobce Šípek 32 bodnými ranami zabil na ústeckém sídlišti Dobětice otce své bývalé partnerky Ladislava L. Motivem vraždy měla být podle kriminalistů msta. Žena si totiž našla jiného přítele a od Šípka se chtěla odstěhovat i s dětmi.

Šípek byl na základě nepřímých důkazů obviněn, poslán do vazby a obžalován z vraždy a obecného ohrožení, když se měl snažit vraždu maskovat výbuchem plynu v bytě sedmipatrového panelového domu. Šípek dokonce stanul před Krajským soudem v Ústí nad Labem, rozsudek však nepadl.

Šípek obvinění od začátku odmítal. "Já jsem to neudělal, neměl jsem k tomu důvod, neměl jsem s ním žádné spory," řekl Šípek u soudu. Obžaloba se opírala mimo jiné o Šípkovy pachové stopy nalezené v bytě zavražděného. Na vypínačích plynového sporáku ani na hadru, kterým vrah podle obžaloby ucpal digestoř, se podle výsledků genetického zkoumání Šípkova DNA nenašla. Nalezena nebyla ani vražedná zbraň.

"Kriminalisté se tímto případem nadále zabývali. V průběhu šetření byly zjištěny další skutečnosti, které je dovedly k jednačtyřicetiletému muži z Ústí nad Labem, který byl zadržen a pod tíhou předložených důkazů se k této vraždě přiznal," uvedla Hyšplerová.

Policejní vyšetřovatel podezřelého obvinil z trestného činu vraždy a obecného ohrožení ve stadiu pokusu, za což mu hrozí až 20 let vězení. Soud ho poslal do vazby.

Případy, kdy se ve vazbě ocitne nepravý člověk, jsou v Česku poměrně běžné, jenom žádostí kvůli nezákonnému trestnímu stíhání, které zahrnuje i nezákonný pobyt ve vazbě, eviduje ministerstvo spravedlnosti každoročně několik stovek až tisíc. Známé jsou i případy odsouzení nevinných lidí. Z poslední doby je to především kauza Jana Šafránka z Hlinska, kterého soudy poslaly do vězení za znásilnění šestnáctileté dívky, přestože byl ve spise důkaz o tom, že nemohl být pachatelem.

djaba ( 19. prosince 2014 20:23 )

Dal bych oběma stejný flastr.

jity ( 18. prosince 2014 20:45 )

lůzo jen se moc neofrňuj, oni dnes řekli, že to tak úplně jisté neni, že by v tom bytě vůbec nebyl. Byly tam jeho pachové stopy. Bude na svobodě, ale zatím ještě úplně osvobozen z podezření není.

prycsvladou ( 18. prosince 2014 16:59 )

toho by meli hned obesit

tigress ( 18. prosince 2014 15:12 )

Souhlas! Člověk se s tím druhým prostě rozvede a ne, že vymyslí takhle debilní vraždění zrovna v Egyptě, kde mu za to hrozí rovnou špagát...

tigress ( 18. prosince 2014 15:10 )

Líp bych to neřekla...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání