Pozor na alkohol, některý má stejnou energetickou hodnotu jako celý oběd!

Tradiční štědrovečerní večeře vydá téměř za celodenní příjem energie.
Tradiční štědrovečerní večeře vydá téměř za celodenní příjem energie.
Foto: Profimedia.cz
22. prosince  2014 
 10:00

Vánoce jsou mimo času klidu a míru také čas hry na schovávanou. Před svými nejbližšími se snažíme schovat dárky, hledáme to nejhezčí oblečení, které si vezmeme na sebe při štědrovečerní večeři, ale největší skrývačku si hrajeme se schovanými kaloriemi. Horší však je, že se ukrývají skutečně ve velkém a často je nezvládáme odhalit všechny.  

Máte pocit, že když si dáte k večeři rybí polévku, bramborový salát a kus ryby nebo řízek a zalijete to dvěma plzněmi, tak že se nic tak hrozného nestane? Je pravda, že v celkovém součtu je to pouze kapka v moři, ale to neznamená, že před tím musíme zavírat oči. Nápoje, kterými si zpříjemňujeme sváteční chutě, mají často stejně velkou energetickou hodnotu jako samotné jídlo, nebo alespoň podobnou.

 

Pokud si zpříjemňujete čekání na Ježíška šálkem dobrého svařeného vína, doma připravovaného, tak jeho energetická hodnota se bude pohybovat kolem 900 kJ. Ale pozor, to je jen jeden dvousetmililitrový hrneček! Což je, jako kdybyste si dali kus vánočky a k tomu vanilkový rohlíček. Vánočka, bez másla, má 700 kJ a jeden vanilkový rohlíček 300 kJ. Vychutnáte-li si druhý hrnek, je to stejné jako jedna porce smaženého kapra. Dost děsivé, co? 

Svařené víno má stejnou energetickou hodnotu jako pár kousků cukroví.
Autor: Profimedia.cz

Na zahřátí? Jedině grog!

 

Ale nepropadejte panice, jestliže se chcete zahřát něčím alkoholickým, existují mnohem dietnější varianty. Ačkoliv tedy spojení dieta a alkohol spolu moc nekoresponduje... Tou lepší volbou je pro vás grog nebo horká griotka. Zde se hodnoty pohybují kolem 230 kJ. A teprve u třetího hrnku bude energetická hodnota vyšší než u jednoho kousku vosího hnízda, které má 600 kJ. Pakliže jdete spíše po kvantitě než po kvalitě, grog a griotka jsou pro vás jasnou volbou! Jen musíte počítat s tím, že se vám po nich bude motat hlava trochu více než po tom cukroví. 

 

Horké alkoholické nápoje jsou ale ještě pořád to menší zlo. Prvenství co do nejhoršího pití v rámci diety a vůbec zdravého životního stylu drží likéry. A vůbec nejhorší je likér Baileys. Kdybyste vypili 100 ml této slaďárny, měli byste si pak odepřít jeden sváteční oběd, konkrétně vinnou klobásu s bramborovou kaší. Za předpokladu, že klobásu upečete v troubě a neosmažíte na litru oleje. Navíc když si odepřete baileys, budete si po výtečném obědu moct dát ještě zhruba čtyři jednohubky a nezavírat oči před tím, že je na nich salát s majonézou. 

 

Dvě sklenky aperitivu jako porce kachny

Kachna se zelím
Autor: Profimedia.cz

Na Boží hod vánoční se nejčastěji na sváteční tabuli objevuje kachna nebo krůta. Samozřejmě s dostatečným počtem knedlíků a zelí. Pečená kachna má v průměru kolem 1500 kJ, k tomu jedno pivo a rázem se ocitáme na 2200 kJ. To v rámci celých Vánoc není tak hrozné, ten samý příjem energie totiž do sebe dostanete, pokud si dáte pouhé dvě skleničky nějakého aperitivu, ať už je to martini nebo campari. Raději si připijte sektem. 

 

Radit, abyste si během svátků odepřeli něco dobrého, je holý nesmysl. Pokud však nechcete na začátku nového roku vypadat jako Míša Kulička, dávejte si pozor nejen na to, co jíte, ale i na to, co pijete. Raději si odepřete skleničku dobrého likéru nebo aperitivu a dejte si něco méně náročného pro váš dietní režim. I když je jasné, že během celých vánočních svátků je slovo dieta stejný mýtus jako jednorožec. 

 

Baileys Kachna se zelím a knedlíky 2200 kJ
Campari 3 kousky cukroví

996 kJ

Vaječný koňak Vinná klobása s bramborovou kaší 1400 kJ
2 hrnečky svařeného vína Jeden chlebíček 1800 kJ
2 dcl suchého vína Jeden kousek lineckého cukroví 400 kJ

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji