Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman s Babišem rozstříhal 4 miliony korun. Každý Čech dluží 160 tisíc

Zeman s Babišem společně rozstříhali dluhopis na 4 miliony korun
Zeman s Babišem společně rozstříhali dluhopis na 4 miliony korun  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
17. prosince 2014
15:58

Sešli se znovu u stejné věci. V hlavní roli Miloš Zeman, Andrej Babiš, dvoje naostřené nůžky a dluhopis. Tentokrát na 4 miliony. Který však vzal brzy zasvé, Zeman s Babišem tenhle drahý kus papíru společně rozstříhali. A mluvili o tom, kolik vlastně Česko dluží. Ale také jak vidí napjatou situaci v Rusku.

Miloš Zeman se tvářil spokojeně. „Dohodli jsme se před časem s ministrem financí, že společnou rukou rozstříháme státní dluhopis, čímž znehodnotíme část státního dluhu,“ poznamenal, i když všichni věděli, jaká „show“ je dnes v podání prezidenta a ministra financí čeká.

„Dohodli jsme se rovněž, i když první případ zahrnoval 1 milion korun, nemá smysl, abychom tuto částku opakovali. Že se opět sejdeme, až na fondu na splácení státního dluhu budou nejméně 2 miliony korun. A potom 4, potom 8, potom 16 a tak dále... Mohu vás příjemně překvapit,“
usmíval se Zeman a prozradil, že dnes dojde na rozstříhání dluhopisu za 4 miliony korun.

„Je to sice stále ještě kapka v moři, ale je to již čtyřikrát větší kapka, než byla předtím,“ vzpomněl Zeman loňský rok, kdy spolu s Andrejem Babišem rozstříhali právě milionový dluhopis „rukou společnou a nerozdílnou“, jak dnes pronesl Zeman.

Peníze na dluhopis šly i tentokrát ze Zemanova prezidentského fondu, který má prý nyní 500 přispěvatelů. „Vedle velkých přispěvatelů si stejně tak vážím asi 40 důchodců, kteří pravidelně na tento fond ze svého starobního důchodu posílají částku 100 korun měsíčně,“ poznamenal Zeman.

Pro důchodce, ale i pracující, puberťáky a nemluvňata však platí v Česku jedno společné – všichni dlužíme. „Naše aktuální zadlužení činí 160 tisíc korun na každého obyvatele naší země včetně nemluvňat,“ upozornil na společné tiskovce s prezidentem Andrej Babiš. Zemanovu aktivitu chváli. „Díky jeho aktivitě se oddluží 31 našich občanů,“ poznamenal ministr.

Ani Babiš se však neopomněl pochválit za práci svého ministerstva financí. Prý také byli úspěšní. „Poprvé od roku 1995 se nám absolutně sníží dluh o 20 miliard... Poprvé se nám povedlo po delším čase snížit absolutně dluh,“ uvedl Babiš, ale navrch přidal neradostnou vyhlídku – na konci roku 2014 bude Česko i nadále dlužit 1663 miliard korun.

Zeman: Destabilizace Ruska se neobávám

Od státního dluhu se však řeč stočila i na situaci v Rusku, kde se výrazně znehodnotila měna – rubl. Vliv to bude mít i na český průmysl. „Náš vývoz do Ruska činil za rok 2013 asi 116 miliard, asi 3,7 %. Ta situace je velice nepříjemná, pro tyhle exportéry nastane situace, kde pravděpodobně, i když to závisí od druhu vývozu, dojde k nějakému omezení. Je potřeba, aby stát, ministerstvo průmyslu aktivně pomohlo a snažilo se najít nějaké náhradní trhy,“ uvedl Andrej Babiš.

„Těžko někdo může říct, co se stane,“ poznamenal ministr financí a dodal: „Celkově asi strategie Ruska bude v tom, že zesílí nákupy u svých vlastních výrobců.“  To Miloš Zeman, považovaný za sympatizanta ruského prezidenta Putina, zůstal v klidu. „Já to považuji za otřes, který je překonatelný, takže destabilizace v Rusku se neobávám,“ okomentoval počínající ruskou krizi Zeman.

salto ( 18. prosince 2014 08:24 )

Myslím si, že tito (a ještě řada dalších) by měli dostat průkazku na volný vstup kamkoliv, k nalití kořalky kdekoliv, rohlíků co hrdlo ráčí, výstup na jakýkoliv kopec v okolí a to vše zdarma

salto ( 18. prosince 2014 08:21 )

Kalousek posílal složenky na 128 tisíc nebo tak nějak. Pak byl chvíli u vesla a ono to stouplo - divné, divné...

jarypadlo ( 17. prosince 2014 23:36 )

A kolik přidá oslík Benda a vopuchl Jandák-když tak hulákali o zvýšení platů?Kolik dá kníže,kakal.ous a co Němcová,bim-bam-bém a další?

negomba ( 17. prosince 2014 18:57 )

Co je mi státního dluhu! Já ani obyčejný občan ho nezpůsobil! Utahování opasků se vztahuje na obyčejné ale na co dřepí ve vládě tolik lidí, to nekdy nepochopím! A ještě si přidají na platech, rozdělují prémie a za co?? Jsou horší horší než za Rusnoka! Tam ať se hledají prostředky k šetření!!

ivoadler ( 17. prosince 2014 16:39 )

Kdo ponese odpovědnost za zadlužení každého z nás 160 tisíci? Koho za to zavřeme, když už nepověsíme? Kalousek má taky svůj zářez na pažbě a furt nás ta swině poučuje, jak by se mělo hospodařit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa