Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První záběry ze školy smrti, kde teroristé zmasakrovali 132 dětí!

Autor: ČTK, oj - 
17. prosince 2014
11:10

132 mrtvých dětí, 10 dospělých a 124 zraněných je výsledek masakru ve škole v pákistánském Péšávaru. Šílený útok tálibánců je nejkrvavějším teroristickým útokem v dějinách země. Armáda okamžitě zahájila odvetné operace proti předpokládaným pozicím Tálibánu na severu země.

Podle generálmajora Asíma Badžvy „teroristé začali střílet náhodně, když vstoupili do školy, takže neměli v úmyslu brát rukojmí“. Všichni útočníci měli vesty s výbušninami a střelivo a potraviny na několik dní. Zatím není jasné, kolik teroristů se během mnohahodinové operace samo vyhodilo do vzduchu a kolik jich bylo zabito bezpečnostními silami.

Ozbrojenci ve vojenských uniformách obsadili školu se zhruba 500 žáky převážně ve věku od deseti do dvaceti let dnes dopoledne místního času. Podle jednoho z očitých svědků teroristé mezi sebou mluvili arabsky. Většinu dětí příslušníci bezpečnostních sil postupně evakuovali, desítky školáků, zejména ve věku od 12 do 16 let, se ale staly obětí nejen střelby, ale i explozí výbušnin útočníků.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf označil masakr za národní tragédii a vyhlásil třídenní národní smutek. Násilí odsoudila letošní držitelka Nobelovy ceny za mír, sedmnáctiletá pákistánská školačka Malala Júsufzaiová, která ocenění získala za svůj boj za vzdělání dívek. „Společně s miliony dalších lidí na celém světě truchlím nad smrtí těchto dětí, mých bratrů a sester. Porazit se ale nikdy nenecháme,“ prohlásila.

Pákistánská odnož Tálibánu přijala odpovědnost za akci v telefonátu médiím prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Churasáního, podle kterého bylo cílem zaútočit na děti vojáků.

Mluvčí afghánského Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid vydal písemné prohlášení, že záměrné zabíjení nevinných je proti základům islámu, což je kritérium, jež by měly dodržovat všechny muslimské strany a vlády. Obě tálibánské organizace jsou spojenci v boji za svržení vlád ve svých zemích.

kapka6 ( 17. prosince 2014 16:29 )

Tohle už vybočuje s Islámu jsou to fašisti. Kdyby si vybrali sobě rovné, ale s kvérama na děcka. Dokazuje ubohost a špiní to celý Islám !

kramnynahrad ( 17. prosince 2014 14:51 )

 Tyhle staty by meli do zakladu vypalit.

tochadda ( 17. prosince 2014 14:44 )

Zatím vraždí svoje lidi....pochopí už Evropa konečně, že se s mohamedány nedá vyjednávat? Co by nás čekalo, kdybychom si je do Evropy natahali, nebo až povstanou ti zatím spící všude v evropských zemích?

dobry_den ( 17. prosince 2014 14:24 )

víry a hlavně geny jsou to odjakživa hrdlořezní hlupáci a dnes mají i zbraně, to jim jde

dobry_den ( 17. prosince 2014 14:22 )

nefetuj

Zobrazit celou diskusi