6 potravin, které musíte vyzkoušet, protože spalují tuky

6 potravin, které musíte vyzkoušet, protože spalují tuky
3. ledna  2015 
 06:10

Hubnutí je dřina. Aby to vyšlo, musíte méně jíst a více se hýbat. Naštěstí existují různé způsoby, jak ubývání kil pomoci. Zaměřte se ve svém jídelníčku na potraviny, které fungují jako skvělé spalovače tuků. Když je zařadíte do své diety, bude se vám hubnout snáze, protože zrychlují zpomalený metabolismus. Fungují například ananas, káva nebo cibule. 

Autor: Shutterstock
Jarní cibulka je bohatá na vitaminy, minerály a kyselinu listovou.
Autor: Profimedia.cz
Cibule

Že vám cibule páchne? Zvláště syrová? Tak to máte smůlu, protože jsou lidé, kteří na ni a její účinky při hubnutí přísahají – zlepšuje totiž prokrvení vnitřních orgánů a tím zrychluje trávení a zvyšuje výkon vašeho spalování tak, že dokáže zatočit s tuky. Samozřejmě pokud vám je po cibuli těžko, zkuste nějaký jiný spalovač tuků. Případně vyzkoušejte mladou jarní cibulku, která je stravitelnější, prodává se většinou celoročně. 

Zelený čaj má údajně léčivé účinky.
Autor: scom
Zelený čaj

Aby se projevil efekt zeleného čaje, musíte si dát alespoň dva hrnky denně a kupte si na to nějaký kvalitní, nespokojte se se sáčkovaným. Dobrý zelený čaj zpomaluje proces ukládání tuků v těle, a naopak zvyšuje spalování kalorií ukrytých v jídle. Některé studie vyzdvihují také jeho antioxidační účinky, díky nimž zpomaluje stárnutí buněk. 

Hovězí steak
Autor: Shutterstock.com

Hovězí maso

Libové hovězí maso je při dietě samo o sobě dobrou volbou, protože obsahuje bílkoviny, železo a další minerály a stopové prvky. Navíc přináší tělu L-karnitin, který je hodně oblíbený například v posilovnách coby potravinový doplněk, protože pomáhá spalovat tuky a budovat svalovou hmotu. Díky hovězímu masu ho do těla dostanete přirozeně. 

 

Voda s citronem
Autor: Shutterstock.com

Citron

Tohle ovoce byste na svůj dietní jídelníček měli zařadit každopádně, i kdybyste snad nevěřili v jeho spalovací schopnosti. Působí detoxikačně, a proto se pití vody s citronovou šťávou doporučuje po ránu i tehdy, když zrovna nehubnete, navíc posiluje imunitu.  

 

ananas
Autor: Shutterstock.com


Ananas

Triumfem ananasu je látka jménem bromelin, jejíž kouzlo tkví v tom, že brání vzniku různých lokálních zánětů, které se jinak tvoří v podkoží a brání účinnému spalování tuků. Bohužel někteří lidé jsou na ananas alergičtí, v tom případě mohou zkusit, zda by případně nemohli jíst doplňky s bromelinem vyrobené z ananasu, které se prodávají v lékárně. 

 

Protože citron ochlazuje, dobré je k němu do čaje přidat zázvor a skořici.
Autor: Shutterstock.com

Zázvor, skořice a chilli

Úžasné účinky na zpomalený metabolismus má také různé koření, typické jsou skořice, zázvor (nejlepší je samozřejmě čerstvý) nebo pálivá paprika, případně chilli papričky. Všechny přispívají k zahřívání organismu a tím mohou doslova nakopnout vaše lenivé trávení, čímž se sníží riziko, že se ve vašem těle uloží přebytečný tuk. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji