Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové panikaří, rubl se propadá: Na Putinovu zemi se žene krize

Putinovu Rusku hrozí krize kvůli propadu rublu
Putinovu Rusku hrozí krize kvůli propadu rublu  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
16. prosince 2014
20:00

Hluboký propad rublu vyvolal paniku v ruské společnosti. Lidé horečně skupují dolary a eura, v řadě měst zásoby už došly. Na sociálních sítích se šíří zprávy o pádu ruské vlády, i oficiální zdroje varují před nástupem chudoby a inflací. Prezident Vladimir Putin však (zatím) mlčí.

Rusko se potýká s dopadem protiruských sankcí ze strany Západu. Ale také s prudkým poklesem cen ropy, která je pro ruský průmysl velmi důležitá. Ruská měna přitom dnes zažila nejhlubší propad za posledních 16 let. Dnes po poledni kurz překročil hranici 80 rublů za dolar.

Šéf Kremlu Vladimir Putin však mlčí, žádná mimořádná zasedání zatím prý neplánuje. Stabilita měny však patřila donedávna k hlavním úspěchům Putinovy vlády. Současný propad rublu ale oživil vzpomínky na měnovou krizi před 16 lety. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu a státní bankrot vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.

Rusové skupují cennosti i západní auta

Podle analytiků šly v pondělí racionální úvahy stranou a trh zachvátila čirá panika. Tu přiživují dohady o návratu Ruska k mimořádnému režimu roku 1998, kdy rychlý pád rublu přiměl Rusko k vyhlášení platební neschopnosti.

Panika zachvátila finanční trhy, média i společnost. Ruská centrální banka je podle svého viceguvernéra Švecova připravena zavést opatření ke stabilizaci domácích finančních trhů. Situace na ruském akciovém i devizovém trhu je podle něj kritická.

Mezi lidmi prudce roste poptávka po cennostech, elektronice a západních autech. Ruská vláda vysílá signály o blížící se chudobě, utrpí prý hlavně rodiny s dětmi. V turistice padající kurz rublu prohloubí už tak klesající počty ruských turistů.

Dopad i na české hospodářství

Oslabení rublu se zřejmě projeví i v českém hospodářství, téměř jistě podle analytiků sníží objem vývozu do Ruska. Kompenzovat by to částečně mohly nízké ceny ropy. Podle premiéra Sobotky však není pád rublu něco, z čeho bychom měli mít radost. "Protože ekonomická destabilizace Ruska, pokud by dále pokračovala, tak může mít v krátkodobém horizontu negativní vliv na hospodářský růst v Evropě a samozřejmě mohou tady být i určitá rizika například pro stabilitu bankovního systému," uvedl dnes český předseda vlády.

kkkastr ( 18. prosince 2014 06:09 )

Ho, ho, ho, komunista nejsem a rudé plátky nečtu tvůj názor z blesku plně odpovídá tvému slovníku. Možná by to chtělo si přečíst nějaký ekonomický týdeník

abzk ( 17. prosince 2014 20:54 )

K získání relevantních informací a vytvoření si vlastního názoru, nemusí člověk vymést každou světovou díru. S pochopením tohoto může mít problém jenom "inteligent" tvého ražení, živící se "informacemi" z pochybných rudých plátků, odkud i pobírá "svůj vlastní názor". Ruska už se konečně snad bát nemusíme, pokud Putin kvůli tomu krachu definitivně nezešílí. Podnik co se spoléhal v takové míře na vývoz do Ruska, že teď musí propouštět, jelikož si nedokáže pružně najít jiné odbytiště (že by vyráběl až takovej brak?), nestojí za nic a tak 50 lidí má pech. Na druhou stranu co je 50 lidí proti těm víc jak desetkrát tolika, co přišli o práci jelikož si pitomí čecháčci posadili na post ministra financí slovenskýho mafiána, co teď vyžírá lukrativní zakázky a vytunelovaný fabriky nechává ladem?

kkkastr ( 17. prosince 2014 19:09 )

Určitě jsi tam byl a s těmi lidmi mluvil že to tak dobře znáš. Velmi se mi líbí jak hloupý čech musí mít za každou cenu nepřítele. Ruska se bát opravdu nemusíme, zatím jsme jen ekonomicky dojeli na tupé sankce vůči Rusku. Jen v našem podniku orientovaném na vývoz přišlo o práci 5o lidí.

abzk ( 17. prosince 2014 13:48 )

Je fakt že tenhle trpaslík kolem sebe bude ve smrtelný křeči hodně kopat ale doufejme že na další vojenskej útok už nemá. Byli by to jen další zbyteční mrtví. Dost velká cena za to že by ho to definitivně pohřbilo.

abzk ( 17. prosince 2014 13:44 )

Skutr se pustil do něčeho na co neměl po žádné stránce a jediným výsledkem jsou mrtví a krize.

Zobrazit celou diskusi