Zatočte s cholesterolem! Připusťte si k tělu jen ten zdravý!

Zatočte s cholesterolem! Připusťte si k tělu jen ten zdravý!
14. prosince  2014 
 16:35

Lékař vám zjistil vysokou hladinu cholesterolu v krvi… Záleží jen na vás, jestli ji budete chtít dostat do normy, nebo nad hodnotami mávnete rukou. Pokud zvolíte druhou možnost, riskujete život. 

Vysoký cholesterol sice nebolí a navenek se nijak neprojevuje, ale pokud je ho v těle moc, postupně se ukládá na stěny cév, které se tím zužují a ztrácejí pružnost. A takhle nenápadně se můžete propracovat až k srdečnímu infarktu, krvácení do mozku nebo angině pectoris.

Cholesterol tělo potřebuje. Podporuje totiž tvorbu žlučových kyselin nebo některých hormonů, upravuje metabolismus, pomáhá organismu vyrobit ze slunečních paprsků vitamin D. Jenže všeho moc škodí. Cholesterol totiž zároveň dokáže přehradit cévy, jimiž pak nemůže dobře protékat krev.

 

Dobrý a zlý
Vejce obsahují hodný cholesterol. Nic se ale nemá přehánět.
Autor: Shutterstock.com

 

  • Celková hladina cholesterolu ukazuje veškeré množství této látky v krvi. Z tohoto čísla však musíme rozlišit tři druhy – HDL, LDL a triglyceridy.
  • LDL – čím je ho na stěnách cév víc, tím hůř proudí krev. V případě, že se část „nánosu“ uvolní, může se ucpat céva a hrozí těžké zdravotní komplikace.
  • HDL je naopak ten dobrý, který pomáhá tělu se toho zlého zbavovat.
  • Triglyceridy jsou poslední z trojice krevních tuků. Mějte je pod kontrolou, protože můžou škodit podobně jako LDL cholesterol.

 

Koho ohrožuje

 

Vysoký cholesterol se týká nejen lidí s nadváhou či obézních. Na jeho hladinu si musí dát pozor všichni. Ohroženi jsou totiž i štíhlí lidé a děti. Nejrizikovější skupiny jsou kuřáci, pacienti s vysokým tlakem a milovníci živočišných tuků.

 

Kde je ho nejvíc?

 

Nejvyšší obsah cholesterolu mají bohužel potraviny, které nám nejvíc chutnají. Hranolky, brambůrky, krémové dorty, oplatky a sušenky, majonézy, uzeniny, paštiky, sladkosti a plnotučné mléčné výrobky jsou cholesterolové bomby.

 

Kolik cholesterolu přijmete ve 100 gramech potravin.:

  • živočišné tuky – 280 mg
  • vnitřnosti – 250 až 280 mg
  • maso – 100 mg
  • šlehačka – 120 mg
  • sýry – 50 až 100 mg
  • 1 vejce – 300 mg

 

Zbavte se ho!
Pravidelná konzumace česneku funguje jako prevence vysokého krevního tlaku a vysokého cholesterolu.
Autor: Shutterstock.com

 

Snížit hladinu škodlivého cholesterolu je dřina. Tělo si ho totiž vytvoří až z 85 procent samo, my mu navíc dodáme další várku z potravin. Nemůžeme se spoléhat na léky, musíme omezit tučná jídla, sladkosti a nahradit je ovocem, zeleninou a celozrnným pečivem. Stejně důležité je začít pravidelně sportovat nebo chodit na svižné procházky.

 

Nejlepší spojenci

 

Mrkev

Autor: Shutterstock.com

Stejně jako kapusta, brokolice nebo cibule snižuje i mrkev hladinu cholesterolu v krvi. Důležité je jíst ji pravidelně a ve velkém množství.

 

Sója a jiné luštěniny

Sója obsahuje lecitin, který cholesterol rozpouští. Stejně zázračné jsou fazole a cizrna. Pokud jich sníte 100 až 150 gramů denně, hladina cholesterolu by měla klesnout až o pětinu.

 

Cibule

Každý den bychom si měli dopřát jednu čerstvou cibuli. Obsahuje flavonoidy snižující krevní tlak a rozšiřující cévy.

 

Ryby

Losos, makrela, tuňák, sleď a jiné ryby obsahují nenasycené omega-3 mastné kyseliny, snižují hladinu špatného cholesterolu i rizikových tuků.

 

Česnek

Zlepšuje pružnost cév, snižuje tlak. Oloupaný česnek nechte vždy deset minut uležet, aby se v něm uvolnily aktivní látky, a do jídel ho přidávejte až na závěr přípravy.

 

 

Autor: profimedia.cz

Jablka

Čerstvá jablka, hrušky, pomeranče a meruňky obsahují pektin, který snižuje cholesterol a působí blahodárně na srdce.

 

Olivy

Čerstvé i olivový olej brání vytváření krevních sraženin a chrání srdce před infarktem.

 

Ořechy

Vlašské ořechy, mandle, lněná semínka a slunečnicová semínka omezují působení nasycených tuků v organismu a udržují cévy pružné. Denně jich můžete sníst hrst.

 

Obilniny a celozrnné pečivo

Obsahují látky, které nedovolí škodlivým tukům přejít do krevního oběhu. Nejúčinnější je vláknina z ovsa.

Autor: vin

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji