Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohádkový návrh vládní důchodové komise: Do penze v 58 letech!?

Autor: Marta Prokešová, Marcel Mihalik - 
13. prosince 2014
05:00

Do důchodu by se mělo odcházet tak, aby si ho člověk ještě užil. Měl by v něm v ideálním případě strávit poslední čtvrtinu života. Navrhuje to odborná komise vládě.

Odchod do penze by se měl podle důchodové komise počítat z předpokládané délky dožití. Ta v současné době dělá pro muže v průměru 75,2 roku, pro ženy 81,1 roku.

Pokud by skutečně prošel návrh odborné komise, aby měli lidé šanci prožít čtvrtinu života v důchodu, teoreticky by ženy musely odcházet do penze mnohem později než muži.

To ale podle pravidel EU není možné, proto by se věk dožití musel zprůměrovat. V současné době by to bylo 78 let. Čtvrtina z toho je asi 19,5 roku, takže by ženy i muži do důchodu odcházeli ve věku 58,5 let. To je lákavá představa, protože nyní se chodí do důchodu kolem 62. roku a důchodový věk se neustále zvyšuje a nemá žádný strop.

„Řešení není, aby se prodlužovala hranice odchodu do důchodu za každou cenu. Není vyloučeno, že začít vyplácet penzi dřív může být levnější než držet lidi na sociálních dávkách jako nezaměstnané, o psychologických dopadech nemluvě,“ vysvětluje obrat Tomáš Kučera z odborné důchodové komise.

Manželské dělení

Podle nového návrhu by se každých pět let měl posuzovat právě věk dožití a další okolnosti a měla by se stanovit nová hranice odchodu do důchodu. Každý člověk by však deset let před penzí měl jasně vědět, dokdy bude pracovat.

A nesmělo by se to měnit. Smůlu by tak měli lidé, kteří se narodili před rokem 1966. Těch by se nové změny nedotkly, a důchodový strop by tak pro ně byl na 65 letech.

„Některé generace by si mohly polepšit,“ připouští Kučera. „První generace, kterých se návrh komise může dotknout, bude-li schválen a platný od roku 2020, jsou generace 70. až 80. let,“ dodává.

Komise vládě doporučila možnost, aby se manželé mohli o penzi dělit, což by srovnalo rozdíl mezi důchodem žen a mužů. Jejich odvody a vyměřovací základy pro stanovení penze by se sečetly a rozdělily rovným dílem.

Blesk Víte, že?

Doporučení komise teď dostane vláda a rozpracuje je ministerstvo práce. Platit by nová pravidla mohla nejdříve v roce 2020.

Expert: Kde na to stát vezme?

„To, že mají lidé strávit čtvrtinu života ve starobním důchodu, je krásná představa. Pokud se ale řekne A, je nutné říct i B. A to, kde na to státní pokladna vezme peníze. Jde totiž o velmi nákladný návrh. Jsem také zvědavý, jak se čtvrtina života bude vypočítávat, aby to bylo pro lidi srozumitelné,“ reagoval Blesku na návrh Odborné důchodové komise ekonom a děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

 

V kolika letech do důchodu? V kolika letech do důchodu? | Infografika Blesk, archiv Blesku

Anketa

 

Andrea Kaftanová (34), Praha, na mateřské 1. Podle mě nepůjdu vůbec. Pořád se to také mění… 2. Ti, co pracují celý život, by si čtvrt života měli užít v penzi. 3. Moc tomu nevěřím. Andrea Kaftanová (34), Praha, na mateřské 1. Podle mě nepůjdu vůbec. Pořád se to také mění… 2. Ti, co pracují celý život, by si čtvrt života měli užít v penzi. 3. Moc tomu nevěřím. | Infografika Blesk, archiv Blesku

Andrea Kaftanová (34), Praha, na mateřské 

1. Víte, v kolika letech půjdete do důchodu?

Podle mě nepůjdu vůbec. Pořád se to také mění…

2. Líbilo by se vám jít do důchodu už v 60 letech?

Ti, co pracují celý život, by si čtvrt života měli užít v penzi.

3. Myslíte, že je reálné, že vláda návrh schválí?

Moc tomu nevěřím.

 

Filip Pardubský (30), Praha, strážník 1. Vím, v 68 letech. 2. Byla by to rozumná věková hranice pro odchod do penze. 3. Nevěřím tomu, že něco takového projde. Filip Pardubský (30), Praha, strážník 1. Vím, v 68 letech. 2. Byla by to rozumná věková hranice pro odchod do penze. 3. Nevěřím tomu, že něco takového projde. | Infografika Blesk, archiv Blesku

  Filip Pardubský (30), Praha, strážník

 1. Víte, v kolika letech půjdete do důchodu?

Vím, v 68 letech.

2. Líbilo by se vám jít do důchodu už v 60 letech?

Byla by to rozumná věková hranice pro odchod do penze.

3. Myslíte, že je reálné, že vláda návrh schválí?

Nevěřím tomu, že něco takového projde.

 

 

Karel Křipal (30), Praha, obsluha kopírek 1. Asi tak v 65 letech, ale s důchodem moc nepočítám. 2. Líbilo by se mi to, kdyby ten návrh schválili. 3. Není to reálné. Karel Křipal (30), Praha, obsluha kopírek 1. Asi tak v 65 letech, ale s důchodem moc nepočítám. 2. Líbilo by se mi to, kdyby ten návrh schválili. 3. Není to reálné. | Infografika Blesk, archiv Blesku

   Karel Křipal (30), Praha, obsluha kopírek

1. Víte, v kolika letech půjdete do důchodu?

Asi tak v 65 letech, ale s důchodem moc nepočítám.

2. Líbilo by se vám jít do důchodu už v 60 letech?

Líbilo by se mi to, kdyby ten návrh schválili.

3. Myslíte, že je reálné, že vláda návrh schválí?

Není to reálné.


Jiří Němec (35), Český Brod, účetní 1. Myslím, že v 67 letech. 2. Čtvrtina života v penzi by byla dobrá třeba na cestování. 3. Ne, protože stát to nezvládne financovat. Jiří Němec (35), Český Brod, účetní 1. Myslím, že v 67 letech. 2. Čtvrtina života v penzi by byla dobrá třeba na cestování. 3. Ne, protože stát to nezvládne financovat. | Infografika Blesk, archiv Blesku

 Jiří Němec (35), Český Brod, účetní

 1. Víte, v kolika letech půjdete do důchodu?

Myslím, že v 67 letech.

 2. Líbilo by se vám jít do důchodu už v 60 letech?

Čtvrtina života v penzi by byla dobrá třeba na cestování.

3. Myslíte, že je reálné, že vláda návrh schválí?

Ne, protože stát to nezvládne financovat.

 

Petra Havelková (40), prodavačka, Brno 1. Myslím, že v 65. letech. 2. Rozhodně bych přivítala jít do důchodu v 60 letech. 3. Jestli je to reálné a zda by to fungovalo, to nevím. Petra Havelková (40), prodavačka, Brno 1. Myslím, že v 65. letech. 2. Rozhodně bych přivítala jít do důchodu v 60 letech. 3. Jestli je to reálné a zda by to fungovalo, to nevím. | Infografika Blesk, archiv Blesku

 Petra Havelková (40), prodavačka, Brno

 1. Víte, v kolika letech půjdete do důchodu?

Myslím, že v 65. letech.

2. Líbilo by se vám jít do důchodu už v 60 letech?

 Rozhodně bych přivítala jít do důchodu v 60 letech.

3. Myslíte, že je reálné, že vláda návrh schválí?

Jestli je to reálné a zda by to fungovalo, to nevím.

 

 

Marie Zámečníková (38), učitelka, Brno 1. Do penze mám jít dne 7. 3. 2043 v 66 letech a 10 měsících. 2. Líbilo by se mi užít důchod v klidu a s rodinou. 3. Vláda to neschválí, na to nemá dost prostředků. Marie Zámečníková (38), učitelka, Brno 1. Do penze mám jít dne 7. 3. 2043 v 66 letech a 10 měsících. 2. Líbilo by se mi užít důchod v klidu a s rodinou. 3. Vláda to neschválí, na to nemá dost prostředků. | Infografika Blesk, archiv Blesku

  Marie Zámečníková (38), učitelka, Brno

 1. Víte, v kolika letech půjdete do důchodu?

Do penze mám jít dne 7. 3. 2043 v 66 letech a 10 měsících.

2. Líbilo by se vám jít do důchodu už v 60 letech?

Líbilo by se mi užít důchod v klidu a s rodinou.

 3. Myslíte, že je reálné, že vláda návrh schválí?

Vláda to neschválí, na to nemá dost prostředků.

 

 

Tomáš Halamík (27), úředník, Kopřivnice 1. Myslím, že asi tak v 70 letech, ale těším se už od dvaceti. 2. Chtěl bych si důchodu užít alespoň 15 let. 3. Já mám jiný návrh, chtěl bych důchod jako průměrný plat. Tomáš Halamík (27), úředník, Kopřivnice 1. Myslím, že asi tak v 70 letech, ale těším se už od dvaceti. 2. Chtěl bych si důchodu užít alespoň 15 let. 3. Já mám jiný návrh, chtěl bych důchod jako průměrný plat. | Infografika Blesk, archiv Blesku

 Tomáš Halamík (27), úředník, Kopřivnice

 1. Víte, v kolika letech půjdete do důchodu?

Myslím, že asi tak v 70 letech, ale těším se už od dvaceti. 

2. Líbilo by se vám jít do důchodu už v 60 letech?

Chtěl bych si důchodu užít alespoň 15 let.

3. Myslíte, že je reálné, že vláda návrh schválí?

Já mám jiný návrh, chtěl bych důchod jako průměrný plat.

sutton ( 15. prosince 2014 19:59 )

 Bordel nehoráznej kancelářské krysy co nic nedělají mohou v 70 lidí z fabriky co dělají rukama a stoji 8 až 12 hodin na nohou po padesátce.

aalloo ( 13. prosince 2014 18:19 )

no zivit te budou rodice - duchodci ... jedine oni totiz budou mat garantovaby prijem ...

aalloo ( 13. prosince 2014 18:07 )

lebo ziju o 7 rokov menej ?? .. napr. o tych zenach na materskej .. tiez skoda poleizovat ...

aalloo ( 13. prosince 2014 18:04 )

o jakem systemu ? o firmach ktere by museli vyrabat zisky 300 % .. 100 na vyplaty .. 100 na stat .. 100 na dochodcov ??? kolko vyrabaju len tie statne ???

aalloo ( 13. prosince 2014 17:05 )

ooo ano .. ano .. nenahraditelnych su plne cintoriny .. a hlavne tych sebeckych a namyslenych .. ktorym nikto nestoji ani len za zapalenie sviecky na ich hrobe ... je kopec dedov co ani nevedia ako vyzera gombik ktorym sa zapina pocitac ... a ti premudri dedovia tu vybudovali tu presratu spolocnost .. nezabudajme ...

Zobrazit celou diskusi