Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyznamenaný Renč dostal dárek od státu: Shrábl 60 % peněz na všechny české filmy!

Autor: zr, vr - 
29. listopadu 2014
12:33

Kulturní scénou hýbe rozhodnutí Státního fondu kinematografie. Z 25 milionů, které rozděloval, totiž hned 15 přiklepl Filipu Renčovi (49) na film o Lídě Baarové! Dva další projekty si podělí zbylých 10 milionů. Hned 7 z 13 radních si nyní stěžuje, že bylo hlasování zmanipulované a možná zkorumpované! Renč nedávno dostal také státní vyznamenání.

O přidělení peněz musí hlasovat Rada Státního fondu kinematografie, ta letos zasedala dva dny. „Ve výzvě bylo na podporu výroby vyčleněno 25 milionů. O podporu požádalo celkem 31 subjektů a žádaly celkem o 241 milionů. Nad 60 bodů, což je hranice určená statutem, která umožňuje finančně podpořit projekt, se dostalo 14 filmů,“ uvedl týdeník Respekt.

Výsledkem je finanční podpora pouze pro tři filmy. Nejvíce peněz získá film o Lídě Baarové pod taktovkou Filipa Renče. Fond mu poskytne 15 milionů, ale celkový rozpočet filmu je 80 milionů korun. Druhým filmem, který získá dotaci, je film Josefa Abrháma ml.: Když nemůžeš, přidej - dostane 4 miliony při rozpočtu 25,6 milionu. A třetím bude snímek Miloše Zábranského Tenkrát v Ráji. Tento film obdrží 6 milionů, přestože má rozpočet na celých 48.

„Začíná se mluvit o tom, že podobně kontroverzní, či spíš skandální událost nebyla v české kinematografii od dob privatizace Barrandova v 90. letech,“ píše Respekt, dále se zmiňuje, že se něco podobného v historii českého filmu ještě nestalo. Nikdy žádný film nezískal tolik peněz z celkové částky.

Od výsledku hlasování se ihned distancovalo pět radních. Velice překvapivý a znepokojivý je fakt, že podle bodového hodnocení snímků Renčův film nepatřil mezi nejlepší. Naopak experti ho zařadili mezi nejhorší projekty!

Renč v reakci na kritiku uvedl, že s udělením grantu nemá nic společného, protože projekt nepodával on, ale producent. „Nebudu se otravovat idioty, kteří mě nenávidí. Ať si pražská kavárna mluví jak chce, o čem chce. Mně je to jedno. Dělám svoji práci a je mi to jedno. Ať se každý stará o svoje projekty, svoje filmy a nestará se o moje filmy,“ řekl serveru Lidovky.cz.

bonyaklid ( 29. listopadu 2014 22:51 )

Souhlas.

bonyaklid ( 29. listopadu 2014 22:50 )

Ty jsi ale pako. Zeman ti leze na mozek.

brum ( 29. listopadu 2014 22:24 )

Nezastávám se Renče(není to můj šálek čaje),ale sám si ty peníze nepřidělil.Ví někdo z kritiků,kolik peněz na filmové granty bylo rozděleno za posledních - řekněme - 10 let? A hlavně -s jakými výsledky? Většina filmů je kšeft pro kamarády a známé a divácký ohlasj e to poslední, o co,v tomto případě,kráčí.

anka ( 29. listopadu 2014 21:56 )

kazde umeni potrebuje bahno....to se da rici o filmech pana Trosky, a smutne je, ze takove filmy patri u nas k filmovym trhakum....

anka ( 29. listopadu 2014 21:26 )

no.....nemam k tomu co dodat

Zobrazit celou diskusi