V centru Roudnice si otevřela cukrárnu s vlastní výrobou. Sbírá za ni jedno ocenění za druhým. „Přála jsem si to už od dětství. Jenže maminka chtěla, abych šla na gymnázium,“ řekla sympatická podnikatelka, která původně pracovala na zámku v Libochovicích, později v Galerii moderního umění v Roudnici. V té době se vrhla na vysokoškolská studia, zároveň ale stále toužila splnit si svůj dávný sen, vlastnit cukrárnu. „Při studiu vysoké školy jsem se proto zároveň vyučila i cukrářkou. Věděly o tom jen moje děti,“ řekla. Když pak zjistila, že je v Roudnici k pronájmu cukrárna, neváhala. „Loni v lednu jsem udělala státnice, bakalářskou práci jsem už ale obhájit nestihla. V dubnu jsem převzala cukrárnu a 4. května jsme otevřeli. Bakalářku mám rozepsanou v počítači, už není čas na to, ji dodělat,“ popsala.

Za Dortletku, zákusek podle starého rodinného receptu, získala paní Jaroslava ocenění Regionální potravina
Autor: Blesk

V cukrárně, která nese název Dortletka podle originální rodinné cukrovinky, zaměstnává šest lidí. Vše, co nabízí, je vlastní výroby. Nepoužívá žádné polotovary, peče z poctivých surovin podle starých rodinných receptů. I když podniká teprve krátce, získala už ocenění v soutěži Rozjezdy roku, a další za Dortletku, která byla vyhlášena Regionální potravinou. Přesto přiznává, že by do toho znovu nešla. „Ne bez rodiny. Jsem na to sama. Pracuji patnáct hodin denně, dovolenou jsem neměla. Volno mám jen chvíli vždy v neděli dopoledne,“ dodala.

V cukrárně se nepoužívají žádné polotovary
Autor: Blesk

Jde ve stopách prarodičů

Prarodiče paní Jaroslavy vlastnili ve Vídni pekárnu. Ta jim ale vyhořela, a když ji obnovili, vykradli je. Tehdy se rozhodli vrátit do Česka. Usadili se v Kostomlatech pod Řípem, kde opět začali péct. Pekařem byl i jejich syn, dědeček paní Jaroslavy, který pekárnu převzal po rodičích. Provozoval ji až do 50. let, kdy mu ji znárodnili. Právě on začal na Podřipsku péct vyhlášené dortletky.

Vyzkoušejte recept na rodinné perníčky paní Jaroslavy!

Potřebujete: 0,5 kg hladké mouky, 1 prášek do perníku, 250 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 lžíce medu, 2 žloutky, špetka mleté skořice, citronová šťáva, přibližně 1 dcl mléka (podle konzistence), lze přidat i kakao, perníčky jsou pak tmavší

Postup: Těsto nechat uležet nejlépe přes noc, může být v ledničce i týden. Perníčky se pak pečou zhruba 10 minut (podle velikosti) při teplotě 180 stupňů. Zdobí se bílkovou polevou.