Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojna za totáče: Mezi kupou povinností byla i nějaká zábava

Autor: dce - 
25. listopadu 2014
20:00

Že vojna není kojná, se neříká nadarmo. Každý, kdo si jí prošel, to ví, ale jak už to tak bývá, v člověku zůstávají spíš ty dobré vzpomínky. I když to nebyla procházka růžovým sadem, každý si našel kamarády a aspoň občas se zasmál. Tentokrát jste nám poslali příběhy z kasáren. Máte své vlastní? Pošlete je do naší fotosoutěže!

Je to už pár let, co byla zrušena povinná vojenská služba. Někdo na ni vzpomíná s úsměvem, někdo s odporem. Jedno je ale jisté – každý má nějaké historky.

Vojáci s květinami ve vlasech

Jednu, která se váže k opravdu unikátním fotkám, nám poslal i náš čtenář Vláďa Žák. Chlubí se snímky vojenské kapely Veteráni. A že hráli pěkně od podlahy, dokazují fotky, které zachycují tančící publikum!

„Není asi co dál dodávat. Snad jen to, že jedna fotka (jeviště s transparentem) je ze soutěže ASUT a tři (bez uniforem) ze dvora kasáren při trávení volného času.“ A jak se trávil volný čas v kasárnách? Květinovými věnci i fotbalem.

Škrábání brambor ve tři ráno a hodinové ležení ve sněhu

I Marián Paták vzpomíná na vojnu v dobrém. „Jaká byla doba, taková byla i vojna,“ píše a popisuje povinnosti vojáků – jako například škrábání brambor ve tři ráno! „Na druhou stranu bylo ale v kasárnách i několik dobrých chvil. Občas nám přišel někdo zazpívat – jako třeba Ivan Mládek v roce 1974.“

Že nebyla vojna samá zábava, ovšem dokazuje i vyprávění pána s iniciály R. B. Vojna v Domažlicích byla svým způsobem krutá i veselá. „Zimní cvičení v Doupově, kde se spalo 7 nocí pod atombordelem v minus 20 stupních, kilometrové pochody zasněženou planinou, hodinová ležení ve sněhu a pozorování okolní krajiny,“ popisuje.

V létě bodlo, když nás odveleli na brigádu do Prahy, opravovali jsme Strahovský stadion, ubytovaní jsme byli ve stanech na kbelském letišti.“ Fotky z brigády stojí za to! Určitě to nebyla žádná lehká práce, přesto je zde plno usměvavých tváří.

Všichni se ale shodují na jednom – vojna udělá z dítěte chlapa! A taky že jo!

Zapojte se do fotosoutěže. A vyhrajte fotomobil!

Při příležitosti 25 let od sametové revoluce jsme se vydali prozkoumat, jak vypadal život před ní. Za totáče. Na Blesk.cz jsme proto vyhlásili speciální fotosoutěž.

Pochlubte se svými vlastními fotkami z dob komunismu i vy a pošlete je na tip@blesk.cz. Nezapomeňte přidat k fotkám popisky a své příběhy.

Za snímky se schovávají vaše unikátní příběhy, které rádi poznáme! Nejde však o libovolné fotky, zajímají nás následující témata:

1. jak jsme se oblékali za totáče;

2. naše Vánoce a Silvestr (tedy fotky stromečku, dárků, štědrovečerní tabule apod.);

3.  v práci a na dovolené (závodní večírky, rekreace ROH, zájezdy do Jugoslávie);

4. na vojně;

5. moje město tehdy a teď!

Odměnou pro nejoriginálnější fotografii je fotomobil Nokia Lumia 930, špičkový smartphone s vynikajícím PureView foťákem o rozlišení 20 MPx, optikou Zeiss a Full HD displejem.

Špičkový smartphone s vynikajícím fotoaparátem s 20MPx, to je Nokia Lumia 930 Špičkový smartphone s vynikajícím fotoaparátem s 20MPx, to je Nokia Lumia 930 | Archiv Blesku

Objednejte si přes SMS speciální dvojknihu Blesku

Chcete dostat až domů speciální dvojknihu „Rudá šlechta – Šlechta z obrazovky“, plnou intimních příběhů známých tváří z doby éry komunismu? Objednejte si ji, je to snadné!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod. mobil@cncenter.cz www.platmobilem.cz

Dvě knihy za jednu cenu 39 Kč! Dvě knihy za jednu cenu 39 Kč! | Blesk

gabreta ( 9. prosince 2014 18:19 )

Ozdobou mojí knihovny, byla "Modrá knížka". S ohledem na to, že mám dva kluky, vojnu si odsloužili místo mne. Jeda věc je ale fakt. Na vojnu odešli jako kluci a vrátili se jako chlapi!! Prostě dospělí mužský se smyslem pro povinnost! Jak strašně moc by mnoha dnešním mladým vojna prospěla, aby ztratili iluze, že svět se bude točit kolem nich!!

pandrhola ( 9. prosince 2014 15:29 )

pro babcaa: nevadí že jsi ženská a na vojně jsi nebyla, ale máš zkreslené info, vojnu nedělali lampasáci, ale mazáci, já když byl na vojně a chtěl mne buzerovat mazák, tak dostal přes držku, ostatní se ho nezastali, nebo nechtěli problémy, nevím, ale já měl klid, jasně mnoho tam bylo zbytečného, i já jsem šel na vojnu jako ženatý s dítětem a trochu později, protože jsem měl problém s komunisty, ale to je už jiná, podstata je, že normální kluk se nenechal zlomit a řešit to chlastem, dnes mi je přes 60 a nechlastám, ale i si vzpomenu, byli i dobré chvilky, a že jich bylo.

krtek. ( 29. listopadu 2014 19:57 )

škrábat brambory ve 3 ráno ? pro 1500 lidí jsme začli škrábat v 1 hodinu, ráno šli na rozcvičku a pokračovali jsme do 8 hodin , to celé jako mladí příborovými noži

tgbb ( 29. listopadu 2014 15:36 )

předem připravené odporné ZLO puč CIA-KGB-STB 1989 podvod na občany :chtěli socialismus dostali feudalismus ,puč oslavují zloději,zločinci,vrazi, a mentálně zaostalí občané hav*loidi,

tgbb ( 29. listopadu 2014 13:19 )

jak se žilo před rokem 1989, bez nezaměstnanosti, bez chudoby, bez bezdomovectví, bez lichvářských mafií, bez exekutorských mafií, bez justiční mafie, čssr byl právní stát, když vás zloděj okradl byl souzen, léky byly zadarmo na recept za1 kčs, platilo se o desítky daní méně , ceny nájmů jsou dnes 30 x vyšší, cena vody 100-170 x vyšší , potraviny jsou dnes z náhražek,kostí separátů a plné vody , byla mnohem nižší kriminalita, mnohem nižší počet vražd, přepadení, násilí, nesrovnatelně mnohem méně narkomanů,alkoholiků a gamblerů , ,všechno zlo o kterém píší za socíku ,páchá západ dosud v mnohem horším, a páchal i tehdy ,denně o tom čteme jak neustále okupují , vraždí ,bombardují jiné státy, takže ano žilo se tu mnohem lépe ,není co slavit, černé vlajky do oken 17. 11

Zobrazit celou diskusi