Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž urazil policistu na Facebooku: Soud desetitisícovou pokutu zrušil!

Soud se muže zastal a pokutu za urážku na Facebooku zrušil.
 (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
25. listopadu 2014
10:26

Ústavní soud se zastal muže, který dostal pořádkovou pokutu za urážku policisty na sociální síti Facebook. Pokutu zrušil jako protiústavní a svévolnou. Při zajišťování dat z Facebooku musí policie postupovat v souladu s trestním řádem a zohledňovat, zda má konkrétní vyjádření na sociální síti veřejnou či soukromou povahu.

Facebook totiž umožňuje obojí, záleží na nastavení profilu. Pražští kriminalisté loni muže potrestali pokutou 10.000 korun za to, že prostřednictvím sociální sítě „snižoval autoritu policejního orgánu, ohrožoval důvěru v jeho činnost a snižoval vážnost a důstojnost jeho funkce“.

Hanlivě se vyjádřil o poručíkovi, který řešil jeho trestní kauzu. Obvodní soud pro Prahu 9 pak pořádkovou pokutu snížil na 5.000 korun. Podle ústavní stížnosti policie nezákonnou a neoprávněnou kontrolou komunikace dvou uživatelů sítě Facebook porušila mužova základní práva, například právo na soukromí a právo na zachování tajemství zpráv podávaných prostřednictvím pošty či technických zařízení.

Pořádkovou pokutu může podle stížnosti dostat člověk, který ruší a maří trestní řízení, případně se chová urážlivě k vyšetřovatelům. Soukromá komunikace mezi dvěma uživateli sociální sítě ale podle stížnosti není jednáním v rámci trestního řízení a není adresovaná policii.

gabreta ( 25. listopadu 2014 16:36 )

Autoritu by policajtům musel dát hlavně zákon. Za hranicema před policajtama všichni stojíte v pozoru a na všechno odpovídáte jen "ANO" a nesouhlasit si nedovolíte!! Tam jste pos.raný! Ale tady jim akorát nadáváte a oháníte právama a dodržování jakýchkoli pravidel považujete za buzeraci. Přitom většinu práce policie znehodnotí soudy a tam mlčíte! Ty na ulici nejsou vidět. Prostě česká povaha!!!

alenam ( 25. listopadu 2014 13:38 )

„snižoval autoritu policejního orgánu, ohrožoval důvěru v jeho činnost a snižoval vážnost a důstojnost jeho funkce“. To si nejdřív musej policajti nějakou autoritu a důvěryhodnost vybudovat svým chováním a svými činy aby vůbec bylo co snižovat a ohrožovat. Kde nic není......A funkce má jenom právě takovou vážnost a důstojnost jakou má ten kdo funkci zastává.

bandour ( 25. listopadu 2014 11:08 )

jenom, aby se chudinka policajtská nerozbrečela, zřejmě nějaký Bc. ze školy v Plzni.

salto ( 25. listopadu 2014 10:35 )

Snižoval autoritu policistova oránu? Ten můj už žádnou autoritu nemá

Zobrazit celou diskusi