ONLINE CHAT
Dobrý den, jak a u koho si zažádat o preventivní prohlídku? O prevenci se neustále mluví, ale u lékaře dostanete paralen a problém se řeší většinou pozdě. Děkuji a přeji pěkný den.(babička)
Foto
Prosím obratte se na svého praktického lékaře, kde mate nárok na preventivní prohlídku, gynekologické vyšetření je v ramci prevence možné kařdoročně u vašehi gynekologa, skrininkové vyšetření na vyloučení rakoviny tlustého střeva je množné od věku 50 let mammografie od 45 klet
Dobrý den, moje sestra má rakovinu prsu, onemocněla poprvé ve 40 letech, nyní má recidivu, mám nárok na genetické testy, pokud ano kde si je mohu nechat udělat?(janab.)
Foto
Vážená paní výskyt tohoto onemocnění v mladším věku je rizikovým faktorem genetické zátěže,o genetických testech rozhodne klnický genetik na zákldě vyšetření v genetické porabě která by mělqa být funkční v každém komplexním onkologickém centru
Dobrý den pane doktore, manžel nekouřil, nepil, celý život sportoval a v roce 2013 mu byl diagnostikován glioblastom, 6. září zemřel, byl operován, léčil se 19 měsíců, vše vypadalo nadějně a když nemoc opět udeřila za měsíc byl konec.Manželovi bylo 44 let a moc nám tu chybí. Cgci se zeptat, načetla jsem spoustu informací, jen pořád nechápu co tuto děsivou diagnozu vyvolá, jestli stres, a jestli někdo to někdo v čechách "přežil".Děkuji za odpověď .J.Tichá(J.Tichá)
Foto
Vážená paní příčina nádorových onemocnění je na úrovni genů, vyloučení rizikových faktorů výrazně snižuje riziko některých nádorových onemocnění, ale plně je nevylučuje, stres patří mezi faktory které se na vzniku nemoci mohou podílet ale nedá se změřit, výzkum diagnostika a léčby multiformího glioblastomu probíhá, v našich podmínkách zejména na 1.LF ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí .
Dobrý den mam dotaz pozna se z krvezacinajici rakovina?je mozne kdyz mam 42 roku jit na nejake preventivni vysetreni?Dekujia preji prijemny den(pajalinka)
Foto
Vázena paní zjištění nádorového onemocnění v jeho začátcích z odebrané krve je předmětem intenzivního výzkumu v celém světě ale zatím nexistuje spolehlivý test který by bylo možné využít v širší praxi. Nárok preventivní vyšetření máte u svého prajtického lékaře a smaozřejmě u svého gynekologa a od 45 roku na vyšetření mamografické , od 50 roku pak na skrinikové vyšetření pro karcinomy tlustého střeva, ostatní specializovaná vyšetření v nladším věku se prováděkí u nemocných zvýšeného rizika na základě genetického vyšetření
Dobrý den, bydlím v Brně a vzhledem k tomu, že moje maminka zemřela na rakovinu, tak prosím o radu na koho a kde bych se mohla obrátit, pokud bych si chtěla nechat udělat preventivní prohlídku. Děkuji Marie(Marie Nováková)
Foto
Doporucuji obratit se Masarykův onkologický ústav
Dobrý den,pane profesore,chtěla bych Vám touto cestou velmi poděkovat a přeji mnoho pracovních i osobních úspěchů...jsem Vám s úctou a pozdravem.Eva (vrtulník)
Foto
děkuji lp
Dobrý den, v rodine máme v ženský linii rakovinu, mama (prsu), babička (děloha), blíži se mi věk kdy obě zemřeli 54, 53. Chodím na prevenci, ale i tak mám stále strach. Kdo mě může poslat na genetiku, nebo kam se mám obrátit. Děkuji.(Zuzana)
Foto
Vazená paní na genetické vyšetření vas muže odeslat praktický lékař v případě zvýšeného rizika na základě nahromadění se nádorových onemocnění v rodině zejména v mladší věkové skupině, poradny by měly být funkční v každém komplexním onkologickém centru
Dobrý den. Mám za sebou preventivní prohlídku, ale preventivní prohlídka prý nezahrnuje odběr krve na onkologické vyšetření, protože prý není úplně přesná. V tom smyslu jsem byla informovaná. Můžete mi¨, prosím sdělit, kde bych mohla žádat? Je to vyšetření za úhradu nebo ho platí zdravotní pojišťovna? Děkuji a přeji hezký den(Marta)
Foto
Vážená paní v současnosti neexistuje rutinně prováděné vyšetření krve které by spolehlivě odhalilo asymptomatické nádorové onemocnění a je předmětem výzkumných programů
Jak často je nutné chodit na preventivní prohlídky např.prostaty,tlustého střeva a pod. PS: ročník 1948 Děkuji(Emil Boukal)
Foto
Na celkové preventivní prohlídky mate nárok kždé 2 roky u praktického lékaře, vyšetření stolice pro zachyt nádorů tlustého střev se provádí od 50 let věku ve smyslu odhalení skrytého krvácení, které púak vede k dalším vyšetřením, od věku 55 let je možné provést kolonoskopické vyššetření(které je dostačují 1x za 10 let při nepřitomnosti polypů) nebo pokračovat ve vyšetřování stolice, vyšetření PSA z krve se v rmci skrininku neprovádi a indikace je v rukou vašeho urologa, co se rýký skrininku nádorů plic zatím nebyla nalezen odpovídají spolehlivá skriniková mmetoda i když na základě marické studie se uvažuje o provádění CT vyšetření hrudníku u rizikových skupin
Dobry den v naši rodine bylo dost rakovin i v mladšim veku chtela bych vedet jestli už z krve poznaj že je neco v nepořadku a jak si zažadat o celkovou prohlidku když chodim na preventivni vemou mi jen krev dekuji za odpoved Tikalova(tikalova)
Foto
Vážená paní v případě nahromadění vyskytu tohoto onemocnění zejména v mladší věkové skupině je vhodné genetické vyšetření v poradně která existuje při každém komplexním onkologickém centru, primární celkovou onkologickou preventivní prohlídku provádí praktický lékař, vyšetření krevních vzorků zatím nepomůže odhalit onemocnění a provádí se až při podezření na onemocnění.
Dobrý den, mému dědečkovi diagnostikovali rakovinu slinivky v metastázi v plicích. Doporučili mu chemoterapie, na které nechce nastoupit, že to nemá cenu. Pomůže chemoterapie aspoň rakovinu na chvíli zastavit, když už ji má v plicích? Na jak dlouho? Pokud by chemoterapii nenastoupil, jak dlouho bude ještě žít cca žít? Je mu 73 let. Jeden doktor v nemocnici chemoterapie doporučil, že mu prodlouží život a druhy mu řekl, že si má jít domů vyřešit pozůstalost. Děkuji za odpověď.(Helena)
Foto
Vážená paní pokročilá rakovina slinivky břišní je onemocnění současnými nevyléčitelné, ale chemoterapií je možné onemocnění na časově ohraničenou dobu zastavit, metastické postižení plic není časté ale je možné, pro zvážení léčebných možností je třeba znát histologický typ, přesný rozsk choroby a celkový stav nemocného. Průběh neléčeného onemocnění je variabilní a uváděný medián doby přežití se pohybuje kolem 6 měsíců
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda se mohu nechat někde preventivně onkologicky vyšetřit. Chodím na preventivní prohlídky s prsy každý rok. Jednou asi před 3 lety jsem podstoupila kolonoskopické vyšetření tlust.střeva, to bylo bez nálezu. Ale přesto bych chtěla podstoupit i jiné onk.vyšetření, protože moje maminka zemřela před 20 lety na metastázy a nejasný tumor (zpráva dle úmrt.listu). Bydlím v Praze. Je možné tedy někde v Praze podstoupit i jiné (jaké) preventivní vyšetření? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem B. Trnková(Milatrnka)
Foto
Vazená paní základní preventivní onkologickou prohlídku provádí praktický lékař, mammografické vyšetření každé 2 rokym kolonoskopické vyšetření je dostačující pokud nejsou nalezeny polypy jedenkrát za 10 let, gynekologická preventivní prohlídka vhodná každý rok. Pokud se jedná o geneticky podmíněnou zátěž pak sled vyšetření jiný na základě doporučení v genetické poradně pokuse jedná oé nahromadění nádorových onemocnění v rodině zejména v nižší věkové kategorii pod 50 let.
pane docente Petruželko ,proč jste v pořadu "Máte slovo" vůbec nezmínil velice potřebné vyšetření PSA hlavně u mužů po padesátce??proto že to VZP stojí 800 kč? děkuji.(Vendelín Hnipírdo)
Foto
Vážený pane, děkuji za vas dotaz vyšetření PSA je předmětem kontroverzí a současný konsensus odborníků je v ramci skrininku spíše proti, neznamená to že v případě jakehokoliv podezření na toto onemocnění se neprovádí.
Dobrý den, chci se Vás zeptat na Váš názor. Do jaké míry má podle vliv na výskyt rakoviny strach z oné nemoci a vlastně dlouhodobé negativní emoce a stres? Děkuji za odpověď. (Jiří F.)
Foto
Vážený pane, na vzniku rakoviny se podílí celá řada zevních faktorů ale podmínkou je porucha na úrovni genů, stres mezi faktory patří, ale jeho podíl lze obtížně změřit.
Hezký den, chtěla bych se, prosím, zeptat, jestli mají naše děti (30 let) nárok na nějaké preventivní prohlídky, jestliže jejich otec i děda měli zhoubný nádor ledvin (Grawitz nejvyšší stupeň) ? A jaký máte názor na užívání některých doplňků stravy, aby se rakovina nevrátila či se jí předešlo. Děkuji Hradecká Irena (Hradecká Irena)
Foto
Vážená paní nárok na preventivní prohlídky u svého praktického lékaře má každý a 2 roky, co se týká zvýšeného dohledu nebo jiných opatření pak na základě vyšetření v genetické poraně, kde je možno stupeň rizika určit. Co se týká doplńků stravy spíše upřednostňuji čerstvé ovoce a zeleninu.
Dobry den, chci se zeptat. Zena, 42let Otec umrel na rakovinu hrtanu,jeho matka take na rakovinu, jeho sestra prodelala rakovinu prsu a mocoveho mechyre. Mam vyssi pravdepodobnost vyskutu teto nemoci? Slysela jsem ze pro mne riziko by bylo pouze pri vyskytu teto nemoci z matciny strany. Take jestli neni mozne, kdyz vsichni tito + manzel sestry a dost sousedu kteri umreli vsichni na rakovinu, bydli v jedne ulici, ze v techto mistech je vyssi vyskyt nejake latky ktera toto zpusobuje? Dekuji a preji pekny den :-)(Sebestova)
Foto
Vážená paní v případě zvýšeného výskytu nádorových onemocnění zejména ve věku pod 50 let v rodině je vhodné vyšetření v genetické poradně které doporučuji, co se týká rizika ve smyslu zvýšeného výskytu kancerogenů považuji to za spíše nepravděpodobné, ale nemám bližší informace o lokalitě