Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dopadli muže, který nemocnici hrozil odpálením bomby: Hrozí mu 10 let!

Autor: Jiří Čada, tpk - 
21. listopadu 2014
19:40

Muže (50), který vyhrožoval havlíčkobrodské nemocnici dokonce dvakrát bombovým útokem, zadrželi v pátek ráno kriminalisté v Brně. Tomu nyní hrozí deset let vězení, ohrozil tím totiž stovky pacientů!

Napoprvé museli policisté evakuovat kolem čtyř stovek pacientů, nepříčetný muž tam volal ve čtvrtek krátce po sedmnácté hodině. „Evakuovali jsme celkem 350 pacientů do náhradních prostor. Musím zdůraznit, že v některých případech došlo ke zdravotním komplikacím pacientů,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo. Najednou se tak do nemocnice muselo rozjet skoro tisíc zaměstnanců. „Některé pacienty jsme převezli do Jihlavy a do nemocnice v Hradci Králové,“ vysvětlovala mluvčí.

Mluvčí nemocnice HB Petra Černo:

Video Mluvčí nemocnice HB Petra Černo - Jiří Čada
Video se připravuje ...

Další den ráno se anonym ozval znovu. „Tentokrát policisté a hasiči rozhodli, že pacienty už evakuovat masově znovu nebudeme. Většinu nezbytných operací jsme zrušili a lidi poslali domů,“ popisovala další postup Petra Černo. I tak ale policie a hasiči přijeli na místo a kontrolovali příchozí. Prohledávali mezitím celý objekt. „Havlíčkobrodským kriminalistům se podařilo vytipovat podezřelou osobu a krátce po deváté hodině jsme tohoto muže v Brně zadrželi,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Případem se poté začali zabývat kriminalisté. A zadrženému muži, kterého našli, hrozí až deset let. „Pro anonymní výhrůžky není žádná přijatelná omluva,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Mluvčí policie Jana Kroutilová:

Video Mluvčí policie Jana Kroutilová - Jiří Čada
Video se připravuje ...

„Vzniklé škody teprve za nemocnici budeme vyčíslovat. Nechci spekulovat, ale včetně výjezdu hasičů a práce policie to zcela určitě půjde do milionů,“ řekla mluvčí nemocnice Černo.

Zrušená operace

Pacient Karel Březina (69) byl těsně před operací žil na noze. „Už mně nohu oholili a teď mě posílají domů. Operaci zrušili. Dostat tak toho hajzla do ruky, já bych mu ukázal. Člověk čeká na operaci a takhle to dopadne,“ rozčiloval se důchodce. Muž, který volal do nemocnice, tak ohrožoval stovky dalších pacientů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi