Dobrý den, rád bych si dal infrasaunu do garáže, kterou máme přístupnou z chodby domu. V zimě tam sice není úplně teplo, ale pod 10 stupňů se snad teplota nesníží. Šlo by takto infrasaunu umístit?

Dovolte mi abych i pro ostatní ve stručnosti shrnul požadavky na umístění infrasaun. Umístění sauny je možné pouze v temperovaném prostoru s nízkou vzdušnou vlhkostí. Vyvarujte se umístění sauny ve vlhkých prostorách se špatnou cirkulací vzduchu. Zahříváním sauny dochází ve vlhkých prostorách ke kondenzaci vzdušné vlhkosti, což může mít při dlouhodobém používání negativní vliv na životnost především elektronických součástí sauny. Také doporučuji umístit saunu v prostoru s teplotou vzduchu alespoň 15°C. Vnější okolní teplota přímo ovlivňuje vnitřní teplotu sauny. Pokud umístíte saunu do chladného prostředí, nedosáhne vnitřní teplota v sauně udávaných maximálních hodnot. Pokud Vám toto omezení nevadí, můžete saunu do garáže určitě umístit. Zároveň připomínám, že přívodní kabel napájení musí byt snadno přístupný a aby sauna stála na rovné zemi. JN

Zdravím, vybírám si infrasaunu a prakticky u nikoho jsem nenalezl saunu na ležení. V normální sauně se přece leží, aby bylo celé tělo zahříváno rovnoměrně. Tady se bojím, že to v sedě nevydržím a nohy naopak ostrouhají. Děkuji za odpověď

Díky za zajímavý dotaz. Při saunování v infrasauně je nejlepší poloha, kterou můžete zaujmout vsedě a nikoli vleže. Topidla jsou totiž umístěna tak, aby nejvíce užitku ze záření poskytla osobě sedící ve vzpřímené poloze s chodidly na úrovni lavice.

Dobrý den, koupili jsme si domů infrasaunu z eshopu, sestavení bylo jednoduché, ale nemáme moc informací ohledně péče o ní. Jaká je prosím doporučená péče? Předem díky za odpověď.

Dobrý den, pro udržování běžné hygieny je vhodné čistit nejvíce namáhané povrchy přípravkem jako např. Saunareiniger. Pro veřejné sauny a sauny, kde se střídá velké množství lidí, je vhodné také používat dezinfekci a to v podobě přípravku Chemosan. K čištění sauny prosím nepoužívejte parní čističe, vysokotlaké čističe ani rozprašovače vody. Používejte pouze přípravky, které jsou k tomuto účelu přímo určeny. Také doporučuji při infrasaunování používat ručník jako v klasické sauně. JN

Pane Nováčku, Chtěl bych se Vás zeptat zda lze do saun přidávat topidla. Zaujal mě jeden model, ale rád bych si přidal ještě jedno topidlo pod sedák, aby se mi dobře prohřívali i nohy. Díky.  

Díky za dotaz. Musím Vás bohužel upozornit, že použití neautorizovaných dílů může vést k požáru, úrazu elektrickým proudem nebo jiným nebezpečím. Prosím neupravujte si svépomocí saunu a to platí i pro opravy. Pokud budete mít problém je lepší se obrátit na prodejního zástupce nebo výrobce. Neoprávněné úpravy a opravy budou vést k neplatnosti záruky. Pokud Vám jde o prohřívání nohou, jsou na trhu i sauny, co mají topidla v sedáku namířené na nohy. JN

Dobré odpoledne pane Nováčku, Všude se uvádí, že složení sauny je hotové za půl hodiny. Moc se mi tomu nechce věřit, nevypadá to jako úplně jednoduchá záležitost. Mám již svá léta a nerad bych místo saunování studoval manuál a nadával, že chybí nějaký dílek. Díky za odpověď.  

Díky za dotaz. V tomto případě Vás mohu uklidnit, protože infrasauny v naprosté většině případů jsou složeny z jednotlivých panelů (spodní a horní deska, přední panel s dveřmi, zádový panel a boční panely), které se do sebe jednoduše zapojí pomocí zámků nebo kovových klipsen. Ke všemu tak stačí pouze šroubovák (montáž prvků jako je ionizátor) a malé schůdky (montáž horní desky). Velkou výhodou je, že není potřeba elektrikář jako u klasické finské sauny.

Pokud vás téma zaujalo a chtěli byste se dozvědět více, celý chat s odborníkem je k nalezení zde.

Fotogalerie
4 fotografie