ONLINE CHAT
Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna porucha štítné žlázy a nasazena léčba letroxem.Je mi 60 let a žádné příznaky jsem nepociťovala.Jaké následky má neléčená štítná žláza?Děkuji (Eva Nová)
Foto
Klinické potíže nejsou v tomto případě směrodatné. Pokud tělu chybí hormony štítné žlázy, a tento stav není odhalen a řešen substituční léčbou hormony štítné žlázy (např. Letrox) může vzniknout smrtelná komplikace, myxedémové koma. Příznaky snížené funkce štítné žlázy se v tomto případě vyvíjejí plíživě řadu let a unikají časti pozornosti pacienta. Nedostatek hormonů štítné žlázy poškozuje celé tělo, v předchozí odpovědi jsem vysvětlovala, že urychluje kornatění tepen, a tak zvyšuje riziko vzniku závažných srdečně cévních onemocnění, například infarktu myokardu cévní mozkové příhody. Pokud je tkáň štítné žlázy namáhána nedostatkem hormonů, který není schopna efektivně odstranit, může se zvětšovat a zároveň se uzlově přestavuje. Pokud lékař zjistí uzel ve štítné žláze musí ho vyšetřit, zda se nejedná o karcinom štítné žlázy, což často vede k nutnosti diagnostických punkcí (odběr tkáně z uzlu k cytologickému vyšetření) a případně i operace. Někdy se žláza zvětší natolik, že je nutné žlázu operativně odstranit, protože utlačuje tkáně a orgány ve svém okolí. Nedostatek hormonů štítné žlázy může mimo jiné vést i k obezitě, jejíž zdravotní rizika jsou dostatečně známá.
Dobrý den, velice rychle se mi zhoršil zrak ( je mi jenom 45) na dálku i na blízko. K večeru už jsem také dost unavený. Zítra si chci nechat odebrat krev. Jak se pozná cukrovka? V rodině jsme ji měli. Děkuji Libor(Libor)
Foto
Nejlépe a nejpřesněji se cukrovka pozná při laboratorním vyšetření krve. Základním vyšetřením je stanovení hladiny cukru v krvi ráno nalačno, po předchozím alespoň 8 hodinovém lačnění. V průběhu doby v zájmu přesnosti vyšetření pijte jen neslazenou vodu či neslazenou minerálku, vyhněte se fyzické aktivitě. Příznaky, které uvádíte napovídají, že by se ve vašem případě mohlo skutečně jednat o cukrovku. Tyto příznaky podrobně popište svému ošetřujícímu lékaři, aby zvážil v případě, že ranní glykémie bude v normě provedení zátěžového testu (glukózotoleranční test) nebo další doplňující vyšetření.
Je hypoglykemie předstupněm cukrovky?(Karel)
Foto
Ano, v některých případech se mohou hypoglykémie objevit za cca 2-5 hodin po požití jídel či nápojů s obsahem jednoduchých cukrů (cukr a med). Toto pozorujeme zpravidla u osob prediponovaných pro vznik cukrovky. Přílišné snížení hladiny cukru v krvi - hypoglykémii- provází velmi nepříjemné příznaky, nervozita, třes, vlčí hlad, neschopnost se soustředit, zmatenost, agresitiva. K těžkým příznakům hypoglykémie zpravidla nedochází. Laická léčba je obvykle jednoduchá a subjektivně příjemná, po požití sladkého pokrmu či nápoje se opět na několik hodin uleví. Ovšem pozor, celý problém se bude opakovat! To vede ke zvýšené hladině inzulínu v krvi, ale inzulín neúčinkuje dostatečně razantně. Přesto jeho zvýšená hladina vede k ukládání přebytečné energie do tuků a k tloustnutí. Redukce hmotnosti se v těchto případech nedaří, odbourávání tělesných tkání (hubnutí) inzulín blokuje. Pokud se bude postižený člověk takto chovat, projeví se u něj cukrovka velmi brzy! Správným opatřením je vynechat z jídelníčku jednoduché cukry (med, cukr řepný, třtinový, hroznový i ovocný). Jíst pravidelně, pozor prvním hlavním jídlem je snídaně. Omezit ovoce na 100g na porci, denně cca 200 g ovoce. Sušené ovoce vynechat zcela. Věnovat se pravidelně alespoň obden pohybové aktivitě alespoň hodinu. Vhodnou pohybovou aktivitou může být ostřejší chůze.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jsou nějaké úlevy, na které by měl mít diabetik nárok? Jsou nějaké? Mám náročnou práci, kde se nedá kdykoliv odejít na jídlo, někdy také celé dopoledne. A jsou nějaké příspěvky na diabetickou dietu? Děkuji Hanka Z., Turnov(Hana Z, 48 let, Turnov)
Foto
V současné době nelze žádné úlevy na zaměstnavateli nárokovat. Je třeba se s ním dohodnout, zda by bylo možné upravit organizaci práce, aby byla skloubena pracovní činnost a nutná režimová opatření. Jestliže není toto možné, pak se lze dohodnout se zaměstanvatelem na převedení na jinou vhodnější práci či změnit zaměstnání. Příspěvek na diabetickou dietu je poskytován pouze v případě, pokud váš příjem v rodině nedosahuje životního minima. Konkrétní informace vám sdělí úřednice na kontaktním místě správy sociální pomoci. Potvrzení o nezbytnosti dietního stravování vám vydá váš ošetřující lékař (diabetolog či praktický lékař).
Dobré dopoledne, mám určité pochybnosti ohledně příznaků cukrovky, ale za doktorem se mi jít hned nechce. Můžu se otestovat sám? Lze si koupit nějaký test v lékárně? A jak poznám, že je kvalitní? Kolik tak zhruba stojí?(Jan D., 55 let)
Foto
Nejjednodušší cestou ve vašem případě je koupit si diagnostické proužky do moči, které zjistí cukr či aceton v moči. Stojí mezi 150-200 Kč, 50 kusů. Když dodržíte přesně návod na příbalovém letáku jsou tyto testy velmi přesné. Pokud jsou hladiny cukru v krvi normální, cukr se do moči nedostává. Je ihned v ledvinách znovu vstřebáván do krve. Když je hladina cukru v krvi vyšší než 10 mmol/l, pak již ledviny nemohou všechen tento cukr zpětně vstřebat a cukr se objevuje v moči. Cukr v moči znamená, že máte pravděpodobně cukrovku nebo poruchu tolerance cukrů. Pokud je přítomen cukr i aceton v moči, pak se jedná o cukrovku a tělu chybí inzulín. V tomto případě je třeba vyhledat co nejdříve lékaře. Je-li přítomen pouze aceton, nemusí to být chorobný příznak. Toto bývá projevem hladovění, zejména nedostatku složených sacharidů, jako zdrojů energie (například při redukčních dietách se sníženými obsahy složených sacharidů (škrobů)). Aceton může být přítomen také při zvýšené fyzické aktivitě. Testování moči provádějte během dne několikrát, spíše po jídle než nalačno. Vyšetření je vhodné provést v několika různých dnech. Bude- li test pozitivní je třeba informovat svého praktického lékaře a laboratorně potvrdit diagnózu a zahájit léčbu.
Dobrý den, jak velké je riziko tzv. diabetické nohy, když mám cukrovku od 20ti let.? Mám hrůzu, že jednou o ně přijdu.(Petr L. )
Foto
Více než na době, po kterou máte cukrovku záleží riziko vzniku diabetické nohy na tom, jak byla cukrovka po tuto dobu kompenzována, zda byl glykovaný hemoglobin alespoň do 6 % (či do 60mmol/mol) po celou tuto dobu. Takže se snažte, o co nejlepší kompenzaci cukrovky, nekuřte, nohy denně ošetřujte a prohlížejte, odstraňujte pravidelně zatvrdlou kůži, noste vhodnou obuv a pravidelně ji kontrolujte vně i uvnitř, abyste předešel vzniku defektu, chraňte své nohy a nikdy nechoďte na boso. Noste ponožky i boty z kvalitních přírodních materiálů a chraňte se před plísňovou, virovou (bradavice) či bakteriální infekcí. Jestliže si nohu přes všechna opatření poraníte, poranění ihned vydezinfikujte a sterilně ošetřete. Pokud se rána nehojí nechte se odborně ošetřit u lékaře. Uveďte, že jste diabetik!
Dobrý den, mému synovi je dost často cítit z pusy, jako aceton. Nevím, jestli to je od časté rýmy nebo od čeho, zuby jsou v pořádku, hygiena také. Může mít cukrovku? Byli jsme na krvi, ale vše je ok, bojím se, za jak dlouho a jak rychle může propuknout. (Jana, Plzeň)
Foto
Pokud byl syn vyšetřen, pak by mělo být vše v pořádku. Abyste měla úplnou jistotu, pak je možné v lékárnách zakoupit diagnostické proužky do moči, pomocí kterých skutečně zjistíte, zda není v moči aceton či cukr. Aceton může být v moči přítomen nejen při neléčené či špatně léčené cukrovce, ale také při nizkém příjmu potravy či při zvýšené fyzické aktivitě. Může to být signál, že je nutné zvýšit přívod potravin obsahujících složené sacharidy - škroby, tedy pečiva, těstovin, rýže, luštěnin, brambor. Pokud by byl přítomen cukr v moči nebo cukr a aceton v moči, bezprodlení se obraťe na praktického lékaře. Test je vhodné provádět několikrát denně a v několika různých dnech, přesně podle návodu na příbalovém letáku.
Můj manžel má velkou nadváhu a pije hodně sladkých nápojů. Hrozí mu cukrovka? (Paloušová, třebíč)
Foto
Ano, hrozí. Zejména v případě, že někdo z jeho přímých příbuzných měl cukrovku 2. typu. Tento typ cukrovky vzniká u dospělých obvykle po 30-40-tém roce věku. Čím je člověk otylejší a pohybově méně aktivní, tím je riziko jejího o vzniku vyšší. Nezáleží na tom, zda nadváha vznikla jako následek konzumace tučných jídel či sladkých jídel. Nápoje slazené jednoduchými cukry jsou ovšem velmi nevhodné pro zvýšené nároky na vyplavení vlastního inzulínu nutného pro zpracování tak velké nálože jednoduchých cukrů. Slinivka je u osob s dědičnou predispozicí ke vzniku cukrovky zbytečně namáhána a poškozována.
Zdravím, jaká jsou rizika vzniku tohoto onemocnění?(Evžen)
Foto
Rizikové faktory pro vznik cukrovky jsou cukrovka u přímých příbuzných (rodiče, prarodiče, sourozenci, děti..), nadváha či obezita, pohybová inaktivita či jen nepravidelná pohybová aktivita.
Dobrý den, můj otec měl cukrovku až v 60ti letech, prý nějakou "stresovou" existuje něco takového? Hned si musel píchat inzulin. Děkuji za odpověď.(Novotná, Praha)
Foto
Cukrovka je onemocnění, které vzniká na dědičném podkladě. Spouštěcí impulzy mohou být a bývají různé a mnohdy mezi ně patří také stres.
Poslední dobou mě trápí sucho v ústech. Taky jsem často unavená, po práci přijdu domů a musím spát, nejsem schopná chodit cvičit jako dřív, nic mě nebaví. Jenom bych spala. Může to být podzimní únava nebo náběh na cukrovku? Je mi 25 let a v rodině cukrovku nikdo neměl. (anetka)
Foto
Únava je velmi nespecifický příznak. Neprovází pouze cukrovku nebo sníženou funkci štítné žlázy, ale také všechna infekční onemocnění, chudokrevnost, onemocnění srdce, jater, ledvin, plic, revmatologická i nádorová onemocnění. Pokud je únava neúměrná vynaložené fyzické i psychické námaze a spánek nepřinese dostatečné osvěžení i doplnění energie, navštivte svého praktického lékaře, který provede potřebná vyšetření.
Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku a chtěla bych se informovat, zda smím jíst pečivo slazené fruktózou?(Ida, 25, Písek)
Foto
Pečivo slazené fruktózou smíte zařazovat do jídelního plánu až po dohodě s ošetřujícím diabetologem. Váš ošetřující diabetolog zná váš celkový zdravotní stav, vaši tělesnou hmotnost a výsledky laboratorních vyšetření. Ví, jak je vaše těhotenská cukrovka kompenzována, a zda se neléčíte s dyslipidémií. Také se sním musíte dohodnout na režimu vlastního měření, pokud Vám tutot potravinu dovolí zařadit do jídelního plánu.
Dá se cukrovka diagnostikovat předem, než se objeví první potíže? Můžu se jít nechat někam vyšetřit, i když zatím obtíže nemám, ale v rodině toto onemocnění máme?(Karel (39))
Foto
Ano, cukrovka se dá zjistit dlouhou dobu předtím, než se objeví potíže. V tomto směru jsou velmi důležité pravidelné prevnetivní prohlídky u praktického lékaře, které mají za úkol včas onemocnění diabetem zachytit. Zároveň je třeba upozornit praktického lékaře na skutečnost, že přímí příbuzní (rodiče, prarodiče, sourozenci či děti) cukrovkou trpí. Je důležité zjistit typ cukrovky, kterou mají a případně i jak jsou léčeni.
Dobrý den, v 50ti letech mi náhodou zjistili hypothyreozu. V té době jsem ale krom chybějícího hormonu v krvi neměla žádný jiný příznak. Jak je to možné? Děkuji(Vlasta R.)
Foto
Snížená funkce štítné žlázy, hypotyreóza, je záludná právě tím, že může probíhat i dlouhou dobu s minimálními příznaky, které jsou navíc velmi nespecifické. Tím, že se choroba rozvíjí plíživě, lidské tělo se tyto změny pomalu adaptuje. Ovšem nedostatek hormonů štítné žlázy tělu škodí, ať již si příznaky uvědomujete či nikoliv. Nejnebezpečnější změnou je změna v metabolismu cholesterolu, kdy se urychluje jeho ukládání do stěny cév. Dochází tedy k rychlejšímu rozvoji obávané arteriosklerózy a jejích život ohrožujících komplikací, jako jsou ischemická choroba srdeční, která vede k agině pectoris či infarktu myokardu, srdečním arytmiím, cévním uzávěrům zejména na dolních končetinách a poruchám jejich prokrvení či cévním mozkovým příhodám....Z toho vyplývá, že léčba snížené funkce štítné žlázy je vždy nutná.
Dobrý den ,je možné se zbavit cukrovky typu ll ?Děkuji a hezký den .(Romanno)
Foto
V některých případech ano, ovšem na přechodnou dobu. Onemocnění - diabetes mellitus 2. typu- má genetický (dědičný podklad) a dědí se s celkem vysokou pravděpodobností. Pokud se Vám však podaří významným způsobem zredukovat tělesnou hmotnost, zejména zvýšením pohybové aktivity spolu se zdravým stravováním s vyloučením jednoduchých cukrů (cukr a med) a omezením tuků hlavně živočišných, pak může cukrovka přejít do nejmírnější podoby, tedy do poruchy tolerance cukrů či na určitou dobu vymizet.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co může člověk udělat pro to, aby cukrovce předešel? Postihuje i lidi, co se pravidelně hýbou?(Hedvika, 45 let, Tábor)
Foto
Zdravá výživa a pravidelná pohybová aktivita jsou skutečně dva základní pilíře prevence vzniku cukrovky. Ovšem cukrovka (diabetes mellitus) je onemocněním, které vzniká na dědičném podkladě. Může tedy postihnout i jedince, kteří jsou velmi pohybově aktivní. Pokud se týká nejčastějšího typu cukrovky, tedy diabetu 2.typu, pak u lidí, kteří se mají pravidelnou fyzickou aktivitu a zdravě se stravují, probíhá toto onemocnění mírněji a snáze se ovlivňuje léčbou. Velmi důležitá je i skutečnost, že zdravým životním stylem odsunujeme vznik onemocnění do pozdějšího věku a naopak.
Jak se projevuje porucha štítné žlázy ? Děkuji(Katka)
Foto
Příznaky se liší podle toho, zda je funkce štítné žlázy snížená či zvýšená. Snížená funkce štítné žlázy bývá častější poruchou. Projevuje se únavou, spavostí, celkovým snížením výkonnosti, poruchami paměti, zimomřivostí, suchou pokožkou, padáním vlasů, zácpou, přirůstkem hmotnosti při nezměněných stravovacích návycích, později se objevují bolesti svalů, kloubů a otoky. Zvýšená funkce štítné žlázy se naopak projevuje nespavostí, potřebou neustálé aktivity, překotností, nervozitou, nesnášenlivostí tepla, bušením srdce, hubnutím při zvýšené chuti k jídlu, průjmem, ale také únavou.