Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Drogy v Praze: Kokain plave ve Vltavě!

Vltavská voda je znečištěná kokainem.
Vltavská voda je znečištěná kokainem.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: rap, lmk - 
16. listopadu 2014
07:40

Výzkumný ústav vodohospodářský v Praze zahájil v lednu 2012 projekt Dragon. Má z odpadních vod zjistit, jaké drogy včetně kokainu lidé u nás užívají.

Hlavním řešitelem projektu je Věra Očenášková (57), potrvá do prosince roku 2015. „Data, která jsme zatím nasbírali, nemají potřebnou průkaznost,“ řekla Nedělnímu Blesku. Na základě čtyř sedmidenních vzorkovacích kampaní v deseti městech (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem, Frýdek-Místek, Český Těšín, Havířov, Karviná a Orlová) bylo ale zjištěno, že nejvyšší počet denních dávek kokainu na 1000 obyvatel, kteří mají kanalizaci, byl zjištěn v Praze a Plzni.

„Skutečnou spotřebu odvodíme až podle dlouhodobých řad. To, že v kokainu vede Praha, překvapivé není. Ta droga je dost drahá a hlavní město zřejmě má největší koncentraci koupěschopného obyvatelstva,“ doplnila.

Odebrané vzorky vody – v Praze například před Trojskou čistírnou odpadních vod – se za čtyřiadvacet hodin zprůměrují. Pak je zpracovává kapalinová chromatografie, která od sebe dokáže drogy dokonale odlišit – pervitin od opia, kokain od marihuany a podobně.

Národní protidrogová centrála Policie České republiky si za loňský rok připsala hodně bodů k dobru. Její zásluhou se do republiky nedostaly stovky kilogramů drog, kokain nevyjímaje.

Mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková opatrně připouští, že se důstojníci z jejího útvaru podíleli na nedávné akci španělské policie. Vyvrcholila zatčením čtyř pašeráků a zabavením metráků kokainu.

„Jistým způsobem jsme do toho vstoupili, ale vzhledem k pokračujícímu šetření nic víc uvést nemohu,“ sdělila Blesku.

Podle oficiálních údajů bylo v České republice při akcích police letos odhaleno a zabaveno 37 788 gramů kokainu. Ve srovnání s rokem 2012, kdy to bylo »jen« 8 050 gramů, se jedná o strmý nárůst.

„Přispěla k tomu aktivita západoafrických gangů, hlavně Nigerijců. Ti mají dokonale připravené přepravní trasy a v poslední době i u nás distribuční sítě,“ řekl policejní zdroj.

Na pokus pašovat kokain v kapslích v břiše málem doplatil životem český kurýr. Měl je přepravit – v režii nigerijského gangu – z Brazílie do Španělska. „V Madridu mu operovali žaludek i střeva, a prasklé kapsle vyjmuli. Pár týdnů si pak pobyl v tamní vězeňské nemocnici,“ zavzpomínal policista na akci, které Národní protidrogová centrála dala název Marabu.

Češi, které Nigerijci platili a kteří obchod i organizovali, dostanou asi tresty ve výšce 10 až 18 let. Organizátoři zůstali v Africe a nic jim nehrozí.

Toxikolog Jaroslav Zikmund (55): Bílé zlo číhá!

Kokain je prý je »relaxační droga«, jejíž užívání nevyvolává závislost a ničím nehrozí. Přední český toxikolog Jaroslav Zikmund s tím rozhodně nesouhlasí, zhodnotil kokain pro Nedělní Blesk.

Málokdo ví, že se kokain v lidském těle prakticky objevit nedá. Vylučuje se v řádu minut, tří, ale i méně. „Proto sledujeme jeho metabolit, benzoylekonin, ten je v těle člověka aktivní velmi dlouho a přítomnost kokainu spolehlivě prokáže,“ řekl toxikolog Zikmund Nedělnímu Blesku. Relaxační drogou je kokain pouze při počátečním užívání. „Má značné stimulační účinky, dokáže odbourávat stres, může být inspirací pro umělce a také zlepšuje prožitky při sexu,“ uvedl Jaroslav Zikmund. Na kokain nevzniká fyzická, ale psychická závislost – uživatelův mozek si zvyká a vyžaduje další dávky. Nicméně účinek drogy mění lidskou psychiku i vnímání skutečnosti.

„Kokainisté se mění psychicky i fyzicky a jsou si po určité době všichni velmi podobní – odstínem zbarvení pokožky, často třasem rukou i chováním, které ovlivňují halucinace. Pak už se stávají nebezpečnými okolí, a pokud jsou za volantem, mohou i zabíjet,“ shrnul toxikolog Zikmund.

pouták pouták | Blesk

stofan ( 16. listopadu 2014 17:16 )

po dlhej dobe na blesk diskuzii konstruktivny nazor...

moiaza ( 16. listopadu 2014 12:45 )

Aspoň v něčem jsme v tom našem Havlismu světoví. ČR jako drogový ráj.

sars ( 16. listopadu 2014 11:43 )

 Jedno se o drogách potvrzuje, čim vic budete lidi odrazovat tim vic lidí do toho padá, čim větší jsou restrikce tim vic posiluje trh s drogami. Myslím že v Praze se to vymklo už tak před deseti lety. Jezdí sem víkendově fetovat mladi z celé Evropy. ..

sars ( 16. listopadu 2014 11:43 )

 Jedno se o drogách potvrzuje, čim vic budete lidi odrazovat tim vic lidí do toho padá, čim větší jsou restrikce tim vic posiluje trh s drogami. Myslím že v Praze se to vymklo už tak před deseti lety. Jezdí sem víkendově fetovat mladi z celé Evropy. ..

koko365 ( 16. listopadu 2014 11:12 )

Ať si každej bere co chce. Pro distributory zpřísnil tresty, pro těžký případy umírající centrum a hotovo. Každéhý svého štěstí strůjcem...

Zobrazit celou diskusi