Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechům chybí sociální jistoty i pracovní příležitosti: Ale i tak revoluce stála za to!

Autor: map, Marta Prokešová - 
16. listopadu 2014
05:02

„Stálo to za to!“ O tom jsou v souvislosti s Listopadem 1989 přesvědčeni dva ze tří Čechů. Jsou tak spokojenější než Slováci. Dva z deseti Čechů ale byli schopni říct: Před Listopadem to bylo lepší!

Slováci jsou podle průzkumu CVVM ve všem skeptičtější než Češi. Že byly poměry tehdy lepší než dnes si myslí 27 % Slováků, ale jen 18 % Čechů. Podobná je i odpověď na otázku, jestli to všechno stálo za to. Pokud jde o životní úroveň, je 55 % Čechů přesvědčeno, že je dnes lépe než za totality. U Slováků byly stejného názoru ale jen dvě pětiny oslovených. Lidé nejvíce oceňují možnost studovat, pracovat a cestovat do zahraničí, svobodný přístup k informacím a možnost vyjádřit svůj názor.

Zklamaní jsou naopak z toho, že chybí sociální jistoty i pracovní příležitosti. Vadí jim i nemožnost získat slušné společenské postavení. Slováci si navíc stěžují i na zdravotní péči, podle 55 % je nyní horší než před rokem 1989. Naopak 53 % Čechů je přesvědčeno, že má lepší zdravotní péči dnes. Sametová revoluce je přitom jednou z nejlépe vnímaných událostí v historii Česka, lepší hodnocení má už jen první republika. Slováci pak víc oceňují vznik samostatného státu v roce 1993 a Slovenské národní povstání.

On-line přenos na blesk.cz již v pondělí!

pouták pouták | Blesk

Nová dvojkniha Blesku

Pošlete SMS na číslo 902 11
ve tvaru:
SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ
mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ
Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna
233 Olomouc 77900
Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč.
DPH (zahrnuje poštovné i balné).
Provozuje CZECH NEWS CENTER,
a. s., infolinka 296 363 199 ve
všední dny 8–16 hod.,
mobil@cncenter.cz,
www.platmobilem.cz

Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! | Blesk


mandat ( 16. listopadu 2014 22:25 )

V Ceske republice je bordel. Vlada si cpe jen sve kapsy a o stat a o lidi se nezajima. Za tech 25 let se mohl v tak male zemi uz davno zlepsit zivot.

buban ( 16. listopadu 2014 20:36 )

Zajimavé, že svoje soukmenovce nazýváš filckama. A že se tito příživníci mají víc než jen dobře je obecně známo.

majojo ( 16. listopadu 2014 20:31 )

A páteř.

sars ( 16. listopadu 2014 19:03 )

 Určíte to předání moci každý přivítal ať to bylo jak to bylo . málokterý slušný člověk je spokojen (vyjma politické garnitury) Pořád dokola slyším o tom jak musíme bránit svobodu, demokracii a další imaginární hodnoty. Ale melou o tom stále stejní politici kteří dokázali za 25 let akorát to že na lidi s***u . Takže Prosím vás tyto imaginární pojmy vám nikdo vzít nechce. ...Připomíná mi to bolševismus ty hesla byly podobné a stejně nedefinovatelne. Zkuste spíše sehnat práci tem 6% nezaměstnaných. Taky by mohli politici pracovat transparentne, ty zákulisní dohody opravdu nejsou vhodné, jestli tedy funguje ta imaginace demokracie.

berlin71 ( 16. listopadu 2014 18:28 )

jak ty to muzes vedet ty filcko jses taky cigan?

Zobrazit celou diskusi