Ke zbytečnému výjezdu záchranky došlo včera před osmnáctou hodinou v Praze 5. Na tísňovou linku 155 volal muž, který operátorce tvrdil, že jeho devatenáctiletý kamarád zkolaboval a přestal dýchat. Dispečerka proto na místo okamžitě vyslala lékaře a zároveň po telefonu téměř čtyři minuty radila mladíkovi, jak kamaráda resuscitovat.

Volající působil velmi přesvědčivě a operátorce sděloval, že postupuje přesně podle pokynů. Posádka však na náměstí 14. října, kde měl chlapec zkolabovat, nikoho nenašla. „Po opětovném volání na číslo, ze kterého proběhlo oznámení, však záchranáři zjistili, že telefon vyzvání u mladíka, který se schovával ve výklenku budovy. Z toho důvodu ho na místě zadrželi a přivolali hlídku policie,“ uvedla policejní mluvčí Hana Jeřábková.

Protože u sebe mladík neměl doklady a nebyl schopen uvést své jméno, odvezli ho policisté na stanici. „K věci uvedl, že resuscitoval svého kamaráda a jakmile ho „oživil“, doprovodil ho na metro a kamarád poté odjel,“ řekla mluvčí. Ukázalo se, že mladík byl silně pod vlivem alkoholu. Nadýchal přes 1,9 promile. Nakonec se přiznal a policistům řekl, že si vše vymyslel.

„V současné chvíli je tak podezřelý ze spáchání přestupku proti zákonu o elektronických komunikacích, konkrétně tím, že uskutečnil zlomyslné volání na linku tísňového volání. Jeho jednání proto bude řešit příslušný správní orgán. Za toto počínání mu hrozí pokuta až ve výši sto tisíc korun,“ uzavřela Jeřábková.